自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆:買唔買村屋好?

之後屋重漏水,個廳漏!
出面黑色暴雨 我入面都黃色!
跟住本身屋潮濕,漏水更潮濕,搞到d沙發發毛

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

聽咁多人講都係無謂, 好多人都無住過.
租1年試下先囉, 到時自身經驗再決定買唔買.
我依家住緊村屋頂樓, 買既, 可以答你係好好住, 鳥語草香叫你起床, 細路多地方玩, 小強我都係1年見2-3次. 不過地點通常唔方便, 要駁車, 睇你揀邊.

伯爵府

回覆 kmyi0_0 的帖子

我地住離島, 更加難搵銀行, 因為交通唔方便.
講真, 我覺得四百萬一層村屋真係好貴, 不過見仁見智啦.
普通新界果D (大埔, 沙田, 元朗, 西貢等) 可能多D 銀行會做, 手緊過普通樓就係必然既事.
之前爬過文, 有人話有管理屋苑式村屋會按得好D, 可能果類會做到八成半, 如果你有心買, 記住先打去銀行估價, 問清楚個 package (包括幾多利息)

男爵府

zaba 發表於 14-7-11 11:01

我地住離島, 更加難搵銀行, 因為交通唔方便.
其實而家都有留意下, 基本上三樓連天台走唔甩要400萬, 如果有管理或新既就更加唔止, 唉, 買樓真係好難!

男爵府

susi1024169 發表於 14-7-11 07:45
呢樣真,濕到怕,一唔開抽濕,咩都可以發霉
但我住緊既村屋企唔多濕, 就算濕度去到9X%, 都只係樓梯濕少少, 屋入面唔會濕, 村屋係好好住!

大宅

我嗰時獅子銀行做到 7 成喎,前排睇咗間,個業主都個永亨做到 7 成,問多幾間啦

zaba  七成一般冇問題, 不過息口唔會低  發表於 14-7-11 11:53

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

mikimao 發表於 14-7-10 22:16
謝謝大家意見!
其實我好怕好怕昆蟲蟑螂,但係依家住屯門實用六百幾呎,賣左只可以喺馬鞍山買返三百幾呎,見 ...
你可否先租後買呢, 試吓住村屋, 睇吓適唔適應到, 先再考慮買囉.

伯爵府

沙田大埔西貢果D 真係4-5百萬架, 不過離島都咁仲成廿年樓齡, 又唔係靚景都咁, 真係

禁止訪問

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果樓主你無住過村屋, 我建議你唔好一開始就買
不如你租試下住先啦
有D人會鐘意 (例如我) , 但有D會覺得好唔方便
我樓下個家人, 住左 3 個月就搬走左啦
話唔慣

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mikimao 發表於 14-7-10 22:16
謝謝大家意見!
其實我好怕好怕昆蟲蟑螂,但係依家住屯門實用六百幾呎,賣左只可以喺馬鞍山買返三百幾呎,見 ...

我都超驚, 但住左村屋之後, 都開始見到有D麻木
因為你預左真係一定會多昆蟲&小動物, 我屋企樓下仲有青蛙仔同蝙蝠

但小朋友住係真係開心既, 我附近D細路, 星期日就會見佢地出來踩單車, 玩波, 追狗睇貓
上星期仲見到佢地整左吹氣大冰池玩水水

mimi26  自細接觸大自然,小朋友健康又活潑  發表於 14-7-12 17:40

水晶宮

回覆:買唔買村屋好

u need time to find a good deal.
and there are lots of village rules...like usage to roads.
personally I think is very troublesome.
before we want to buy and ask our solicitor to check the contracts. but there are too much risks. so at the end we give up

公爵府

anson2007 發表於 14-7-11 10:21
我住左成十年。真係見到小強都無十次。有時久吾久會有一隻半隻見到。
係咪同區分環境有關?jm話多野貓就少啲!
快樂擁抱我!

伯爵府

畀面勳章

住村屋好好……又大又可以養狗

伯爵府

引用:Quote:anson2007 發表於 14-7-11 10:21 我

原帖由 muimuizhe 於 14-07-11 發表
係咪同區分環境有關?jm話多野貓就少啲!
我係屯門區住,真係吾算多,不過昆蟲就一定多啦。睇下你本人怕吾怕呀。

伯爵府

我住左十年,真心講好好住,不過記得買嘅一定一定要係外來人d村。吾好同圍頭人買屋。會好麻煩。同係度住一定吾可以多事。由其係本地圍頭人。一多事就煩。我都係租左1年覺得ok先買。樓主都試租下先。睇下啱吾啱先買啦。同自住就ok. 因村屋吾保值。同好難賣得出。

公爵府

anson2007 發表於 14-7-11 20:57
我係屯門區住,真係吾算多,不過昆蟲就一定多啦。睇下你本人怕吾怕呀。

...
明白,thx
快樂擁抱我!

珍珠宮

我細個住村屋覺得好好,地方夠大,如果而家比我揀我會住返村屋

伯爵府

我就係買左村屋。夠地方。而家有左第4胎都夠地方住。如果係普通樓700尺邊有可能住到6個人呀。加3隻芝華華狗仔。

侯爵府

我都準備租村屋住試下得唔得,我簡左大棠全新有屋苑管理果隻村屋。

首頁
23456...7

尾頁

跳至