自由報料

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 雪文 於 08-4-17 20:40 發表
MM, 無計物價高漲, 人工就只加少少.
今日我去華x, 見我買的的五公升花生油貴咗 50%, 唔係嘛

咁咪食小d油啦,反正宜家食野咁健康,要小油,小糖,小鹽............都可慳番這些錢啦!
不過昨天去惠x見1罐梅x牌午餐肉要$21,有無攪錯,果舊咁既防腐劑肉仲貴過鮮肉,宜家d野賣到好唔合理呀!
你就話人工加小小 ,我無人工加呀

翡翠宮

原文章由 babesiu 於 08-4-17 17:40 發表
帶個拖嚖嘛.我呀媽今次返中山拜完山返嚟,帶咗5kg米.一大桶花生油,幾包米粉...

嘩.......亞伯母咁好大力嫁

翡翠宮

原文章由 yanyvonne 於 08-4-17 17:47 發表
系啦,,,, 琴日報紙都話香港超市D野貴 ! 唔返大陸買都唔得啦,,, 樣樣都加價,,,

煤氣單來了, 好似貴了, 琴日C6先EE ALL ALL ! 話貴, 叩我慳D , 鬼唔知咩 , 點慳, 現在買ONLY 餐晚飯都要成$ 50 ,,,咪計煲下湯, 如煲 ...

用真空煲來煲湯呀,煲涼茶呀,煲儍呀,可慳d煤氣呀!

大宅

買午餐肉一罐~~等於吃到個飯啦~

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

bktcc :

咁平香港不是太多wor,昨日我計來, 而家香港油

花生油 HK$26.-/公升
粟米油 $24
介花子油 $21

[quote]原文章由 bktcc 於 08-4-18 11:25 發表
大陸d野都貴左好多,之前既價錢已經唔update

金龍魚調和油,$17/900ml,(花生油重要貴d)
生日月, 開心過

水晶宮

我買咗個電的, 但係可能火數問題, 500w煲出來唔夠火候

原文章由 MM2005 於 08-4-18 13:57 發表

用真空煲來煲湯呀,煲涼茶呀,煲儍呀,可慳d煤氣呀!
生日月, 開心過

子爵府

唔好意思, 我未去過深圳玩, 但見到呢個 post 後計劃下星期 weekday 去, 想問, 如果我想

第一晚
1. 晚飯
2. 按摩 (係咪可以訓埋?)
第二日
3. 去吉之島
4. 去超市
(3,4 次序冇所謂)

羅湖/ 落馬洲過關都 ok.

有冇地鐵沿線的推介? (我怕搭巴士唔安全)
如唔係地鐵, 的士都 ok, 但地點最好相近.

有冇價錢可參考?

大鄉里第一次去深圳, 請指教.

翡翠宮

原文章由 雪文 於 08-4-18 14:17 發表
我買咗個電的, 但係可能火數問題, 500w煲出來唔夠火候

吓....500w 攪咩呀??
用電都要錢呀!
我N年前買左個膳XC比99,佢用來煲飯呀,煲涼茶呀,湯呀,連煲儍都得,d儍係包好扎好晒來煲都得呀,真係慳人力又慳番好多煤氣錢呀!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

各位,華強路站和科學館站是否都有walmart ? 邊間較大? 距離地鐵站遠嗎?

水晶宮

唔該晒. 等我下次留意呢個牌子.

原文章由 babesiu 於 08-4-26 17:42 發表
我呀媽買果隻佛山出品’金姬花’牌花生油五公升72蚊人仔.有S標誌.佢地話有S標誌等如我地既Q嘜,係國家認可靠得住產品喎.呢隻油又好香花生油味.食咗咁耐又無事喎.不過唔知深圳有無.但你地上去買食品記得有S嘜(藍色既)至好買.

...
生日月, 開心過

大宅

不好意思,請問何處兌換人民幣是最抵及安全?最好在香港或羅湖,因不懂分假幣,謝

專營全新優質日美歐童裝,歡迎按入內選購

大宅

請問你們上去買那麼多東西,是否帶車仔一齊去?帶邊款車最方便?因上次我帶架有袋的車仔,結果要被海關捉入去照x光,很尷尬

專營全新優質日美歐童裝,歡迎按入內選購

男爵府

My friend has a wife in China said 金龍魚 is very famous in China.
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

伯爵府

今期忽然一週教
去家樂福
刀嘜純正米油5公升 x 2 ¥213
鷹金錢豆豉鯪魚 x 2 ¥13
蒙牛利樂包牛奶 (16 x250ml) x 2盒 ¥73
出錢一丁豬骨濃湯杯麵 x 2碗 ¥7.8
史雲生清雞湯1公升 x 2 ¥19.8
Chips Ahoy 258g x 2 ¥21.8
米散裝泰國米 500g ¥1.78 around HK$20 5公斤米 超平

帶喼
超市內有港紙通道 恒定匯率1:0.9
啤酒可免稅過關不受每人限帶1公升免稅酒限制

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至