跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問如果我租左個 apartment 比人,唔向到住,我仲可唔可以用個地址報學校?

複式洋房

回覆:請問有關入小學地址問題

我係向nsw架

公爵府

回覆:jjlamjj 的帖子

你要比住址証明,ie, 水,电,煤,电話單之类。租嘅要比租約,我諗你自己樓要比差响单掛。

你去你心仪嘅学校網頁,download 張enrollment form 睇下有咩文件需要。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

我有齊証明但係唔向到住ok嗎?無人會查卦?

子爵府

小朋友返學既第一日由講大話開始!

有能力既收返間屋自住一兩年啦!

複式洋房

怪呀媽無本事,又想佢入好學校,大間d又買唔起,細間又唔夠住,問人借地址又唔想,諗住買間細既租比人,希望佢入到好學校,對佢未來好d,都係無咁大個頭唔好帶咁大(頂)帽,發左個咁可笑既帖,唔好意思

子爵府

唔可笑
只係同學和家長講起時,小朋友會好難答。

子爵府

小朋友常見話題:
你住邊?
一齊行返學?
一齊去公園玩?
放學去你屋企玩?

重有,每班有 class list,包括電話地址。
方便家長聯絡,攪生日會etc。

複式洋房

對我既無禮唔好意思,因為搵屋既問題同老公嘈。。樣樣都唔順便,好唔開心。
我係諗住佢入學前會搬近d,因為一出個校網就平好多,哥哥大d我又可以搵pt,我地都可以買大少少,希望小朋友有地方走動下,但係而家要已經開始報2016, 所以諗住買間細d平d用黎報名先,租出去可以幫補返。唉。。

子爵府

間學校要咁早報名?
通常係7/8月報出年既Kindie(2015)。
10月尾/11月初Kindie Orientation。

複式洋房

係呀,而家澳洲都唔同哂,所以我咪要諗方法。。家姐個同事就係遲左,所以提醒我要問。。我都估唔到咁誇張,搞到我頭都大,如果租又要租成5,6年,因為要等妹妹都入學,老爺個邊又會嘈白幫人供屋,我99唔鐘意可以發狂反對。。所以咪想買左佢租出去,又唔會令老公太辛苦,又唔怕屋企人多野講,我唔係想要名校,但係真係想搵間讀到書既學校,

大宅

引用:係呀,而家澳洲都唔同哂,所以我咪要諗方法

原帖由 jjlamjj 於 14-07-29 發表
係呀,而家澳洲都唔同哂,所以我咪要諗方法。。家姐個同事就係遲左,所以提醒我要問。。我都估唔到咁誇張, ...
你間是否private school? 冇聽過要咁早enrol。

子爵府

回覆:leegbd 的帖子

我都想知係邊間。
Private school 冇校綱呢回事。

複式洋房

我搵public school 架,而家好既private都幾貴,搵 private就唔洗煩里d

公爵府

引用:對我既無禮唔好意思,因為搵屋既問題同老公

對我既無禮唔好意思,因為搵屋既問題同老公嘈。。樣樣都唔順便,好唔開心。
我係諗住佢入學前會搬近d,因為 ...
我都系而家報出年kindy 堝(public school )。

点解你報2016年

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

複式洋房

carlingford, eastwood, Baulkham hills, 好多已經開始接受報名

子爵府

引用:carlingford,++eastwood,++Baulkham+hills,

carlingford, eastwood, Baulkham hills, 好多已經開始接受報名

提議你問清楚。
Carlingford 同 Eastwood 應該係現在報 2015 既 Kindie。
如果 2016,可能係指 mailing list,到 2015 既 7/8月會寄 application form 俾你。

子爵府

回覆:whoami1977 的帖子

重有, mailing list 係冇分先後。
即係你可以直接 2015 年中去 school office 拿 application form。
只要你住喺校綱入一定收。

公爵府

引用:carlingford, eastwood, Baulkham hills,

完全冇聽过。

複式洋房

我老公星期一打去問左,係開始2016 5月到左5歲或7月前到 5歲,開始enrol kindy

首頁

尾頁

跳至