2015年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家覺得如果我媽媽話可以每天黎備菜同整補品。再由工人煮熱的話我仲需唔需要請陪月?

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

引用:見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家

原帖由 lshakhak 於 14-07-28 發表
見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家覺得如果我媽媽話可以每天黎備菜同整補品。再由工人煮熱的話我仲 ...
睇你請陪月最大用意係咩?如果只為有人幫你整嘢補,有你媽加工人理應好夠。不過要預大部分時間,你自己照顧BB,當然可以叫工人睇睇換啦。
我住海外,陪月難搵仲好貴謮,頭一胎都係叫我媽過嚟個半月幫我坐月咋。

水晶宮

我自己唔想請, 因為唔鍾意對住陌生人(我連工人都唔想請), 加上我唔想跟啲傳統坐月嘢, 同埋驚唔夾個陪月到時就麻煩(覺得interview咗都唔代表咩)。
當然會有人同我講話最好請啦, 唔係會好辛苦etc, 但我都幾堅持。自己先知自己性格。如果真係有需要, 最多到時返阿媽度住。

聽樓主講法同情況, 其實都有人幫, 我覺得因為價錢或其他原因的確唔一定要請(雖然你可以話我未生過, 知啲咩)。我自己生得仔, 就預咗辛苦架啦。大把人冇陪月都係咁。

別墅

認識瑞士牛牛第二回

可以的話, 最好請陪月, 之前生仔, 請了一個陪月, 雖然我平日有奶奶幫手, 假期有媽媽照顧, 但有陪月幫手, 都令她們沒那麼辛苦, 陪月一早會來煮早餐我食, 因為我係新手媽媽, 好多嘢都未懂得照顧BB, 二來奶奶已經好耐沒照顧BB, 好多事都忘記,

在這一個月裡, 陪月除了煮嘢比我食, 燉補品, 佢還會幫BB沖涼,餵奶, 洗奶樽, 也會教我同奶奶如何照顧BB, 之前未生時, 我都有聽一些湊BB 講座, 但事實上, 實戰同聽係兩件事, 有陪月協助下, 慢慢都能熟習照顧BB,掃風,餵奶,沖涼, 換屎片,

有她在的時候, 我也放心休息下, 瞓下晏覺.

大宅

回覆:陪月真的一定要請嗎?

我老細(男人,有兩個小朋友) 佢不斷提我要請陪月。
佢話亞媽99嗰啲,都成廿年無湊過bb,佢地亦未必夠體力照顧bb一整日。
而陪月最重要係幫bb沖涼,洗奶樽,餵奶,燉補品。等妳可以唔洗成日掂水,同最重要嘅係可以去瞓下恰下。因為佢走咗,成晚半夜都係妳照顧bb。

佢作為男人,都唔係最辛苦嗰個都咁講,搞到我由零意欲請陪月,到依家有少少想請。

但真係好貴!

複式洋房

回覆:dearborn 的帖子

係ar...講真阿媽邊整到咁多野。又買送。工人又未必上手。所以我15/16

大宅

請!唔請死緊,我生完後都因湊仔問題同媽媽反面,奶奶幫不到手,工人亦不會煮補品,日日以淚洗面,情緒失控,覺得沒人幫,最後產後抑鬱左成年,我好同意聽講座同實戰係兩回事

水晶宮

nicola_nn 發表於 14-7-31 19:38
請!唔請死緊,我生完後都因湊仔問題同媽媽反面,奶奶幫不到手,工人亦不會煮補品,日日以淚洗面,情緒失控 ...
咁我等死喇,哈哈。

禁止訪問

大宅

有陪月的確可以提升你坐月既質素,但俾萬9蚊~ li個世界無話無邊個會死既~自己諗啦!
多個人幫手自然好,但你已經有工人阿媽,其實人手都好足夠…我當時都係咁,湊bb唔係問題,工人,阿媽做無話唔得,但最敝反而係工人同阿媽啲坐月資識得半筒水,加上li個年代既人大魚大肉體質同阿媽個代坐月食咩都有唔同,澄係頭12朝唔食雞li個觀念對阿媽黎講已經唔係咁…所以靠阿媽坐月同你補佢可能啲知識同你唔同囉,易因此吵架…
我第2胎產後/產前反而會睇中醫,睇下應該點坐月點補,最想帶埋阿媽去聽,咁佢先知li代真係唔同左…
但請多個陪月真係價錢問題…都知俾左li舊錢自己會更舒服,但我自己就覺得我寧願將li近2萬蚊用係其他地方……

大宅

我朋友請咗個陪月,個陪月幾好㗎!做咗幾日,突然話要入院做手術,介紹咗個勁激氣加唔係咁夾嘅陪月,又係做咗1個星期,我朋友頂佢唔順,就無再請自己湊。

其實有媽媽有工人,我覺得未必要請陪月,我陀第4胎喇,都係工人幫下做家務煮下飯,bb我自己一手一腳湊,佢瞓時我又瞓。坐月餐都係食得清淡,蒸下肉餅,雞,烚菜咁,無難道。

但真係睇下自己有無需要囉!同工人醒唔醒。

cloudwingwing  你好勁  發表於 14-8-21 23:02

男爵府

引用:見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家

原帖由 lshakhak 於 14-07-28 發表
見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家覺得如果我媽媽話可以每天黎備菜同整補品。再由工人煮熱的話我仲 ...
我準備in個個都萬九。本來系萬七,但年初一二三要加價...

複式洋房

回覆:nicola_nn 的帖子

好慘wor...我宜家等緊個口卑好好既陪月覆我。好緊張。好怕佢唔接我生意。因為我見左好幾個陪月都一般般表現都開價19000。
而呢個識推乳線同惡露仲識整中藥(唔止用薑皮)洗頭沖涼。我朋友highly 推介。所以我好想請佢

複式洋房

回覆:kinyan11 的帖子

我怕媽咪黎玩一兩日就ok...中途先話唔黎我實攪唔掂

複式洋房

雖然19000我都覺得好貴,但如果能力上可以比到,一定要請,我第一胎嘅時候請咗個陪月,點知生完出院佢先玩嘢唔嚟。我以為有阿媽,工人,仲有老公放3個星期大假,實無問題,點知因為佢哋樣樣都得半桶水,最後自己湊番BB,休息得唔夠,患咗產後憂鬱症,食咗成年葯,所以,可以的話請咗,自己多d時間休息,都會好d

複式洋房

回覆:LILI07 的帖子

我發覺都幾多case無請陪月會產後抑鬱。你要開心d ar...我諗我請既機會都大。一世人無幾何做皇后。希望有個幫得手既陪月ee會令我身體復元快d

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我陀緊第3胎,無陪月無工人,我老爺奶奶已退休,之前兩胎都係佢地幫我,老爺負責買送煮飯,奶奶上網及買書睇坐月食乜好,幫bb沖涼等等,老公負責洗野同餵夜奶(輪住餵,等訓得多d)...頭兩胎都坐得好好
我地以前有工人,但真係唔鍾意屋企有陌生人

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

我就咁睇,就咁睇有工人同你媽,其實係好夠! 重最要係睇你媽媽同工人本身如何?
工人平時做嘢點? 煮食味如何? 教佢煮佢又煮成點?
你媽湊初生掂唔掂,萬一照顧BB上有唔同意見時,反面機會有幾大?
如果以上有任何一點你有遲疑,就請個陪月啦!

我自己就算喺香港住,我都唔會請陪月,除咗 係我信自己阿媽多過外人,亦因我媽本身易話為,佢唔會堅持舊嗰套,會聽返我講依家建議點照顧初生。同埋佢唔肯定整咩俾我坐月食時,佢會問返我以前睇開個中醫,夾返我體質幫我補,唔會由得自己知啲唔知啲,真係會盡力幫我坐好個月囉

水晶宮

mrs.cool 發表於 14-8-6 12:16
我就咁睇,就咁睇有工人同你媽,其實係好夠! 重最要係睇你媽媽同工人本身如何?
工人平時做嘢點? 煮食味如 ...
Agree. 我都係信自己阿媽多過外人. 同埋我阿媽自己以前都唔跟舊嗰套, 都好地地. 我會信佢.

同埋我知自己奄尖, 好驚陪月煮飯會冇樣啱食! 阿媽就冇問題.

男爵府

請陪月係唔想麻煩到媽咪奶奶嘛...過年他們都有自己的家庭忙。

首頁

尾頁

跳至