懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家覺得如果我媽媽話可以每天黎備菜同整補品。再由工人煮熱的話我仲需唔需要請陪月? 好苦惱

男爵府

回覆:lshakhak 的帖子

有咁多back up 我覺得吾須要陪月,除非你有多餘錢,好多人冇幫一個人都搞得掂

複式洋房

回覆:yoyocandy 的帖子

但朋友話開刀的話自己會好多野都做唔到。我又怕工人咩都唔識幫唔
到咩手。因為媽每日只會來幾個鐘我怕自己攪唔掂

yeungsharon  夜晚會好麻煩  發表於 14-7-30 15:07

男爵府

引用:但朋友話開刀的話自己會好多野都做唔到。我

原帖由 lshakhak 於 14-07-29 發表
但朋友話開刀的話自己會好多野都做唔到。我又怕工人咩都唔識幫唔
到咩手。因為媽每日只會來幾個鐘我怕自己 ...
呢個情況又唔想洗錢的話,咁你就要做多d research 問下人/朋友點樣坐月。無辦法嫁喇,唯有自己辛苦d。

男爵府

引用:但朋友話開刀的話自己會好多野都做唔到。我

原帖由 lshakhak 於 14-07-29 發表
到咩手。因為媽每日只會來幾個鐘我怕自己 ...
不過我估開刀後真係人人唔同,我家姐2年前開刀見佢就無事,佢話傷口都唔痛。所以我估因人而異。

複式洋房

回覆:lshakhak 的帖子

我嫁左去新加坡的,和99一齊住,99都係做下part time咁。我媽好錫我,佢話負擔得起一定要請陪月,好既陪月真係幫到好多架。須係有陪月餐大家可以照住receipe住,但個個人體質唔同,唔係咩都食得架。我新加坡陪月全部full time,所以我夜晚可以注心訓覺休息,餵奶交比陪月姐姐做。同埋對我呢d新手媽媽黎講,好多野都唔知點做好,有個陪月當場示範會好d。
記得呀,坐月好重要架!頭一個月唔補,打後都唔知補唔補得返

男爵府

回覆:陪月是必需嗎?

要睇老人家係唔係真係識同會照顧你,
我媽同奶奶都話幫手,但佢哋已經三十年冇掂過bb,後生時亦冇坐月,最後我請左個住附近既ee,唔係星級陪月同只返五日所以平d

男爵府

無請過的人多數話吾需要,請過的人多數話好好....

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

最難過係第1個月......有當然好喇.

男爵府

負擔到既話,最好就請,最多係其他地方save

男爵府

我覺得是必要的

大宅

引用:見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家

原帖由 lshakhak 於 14-07-28 發表
見左幾個陪月價錢都要19000。超級貴。大家覺得如果我媽媽話可以每天黎備菜同整補品。再由工人煮熱的話我仲 ...
如果係第一胎,我覺得好有需要。當時我咩都唔識,唔識煮乜補(其實我已經唔需要好補),仲唔識湊b,雖然媽媽都會幫我,但不及陪月熟手。我當時只請1個月,因為bb滿月易湊d, 我又學左野我就自己湊番。

到生第二胎,我有個請左大半年既工人,我冇請陪月,因為我有經驗,我教姐姐煮野,佢湊大b, 我又識湊小b,媽媽又會黎幫我。

男爵府

負擔到最好請,多個人幫你調理身體都好重要,我當時無請,因媽媽好反對請陪月話人地流,奶奶又話叫佢工人整野我食,結果乜都無,如果有陪月我唔洗餐餐食生菜飲罐頭湯。我媽話下次我在生一定唔會再反對。。

大宅

能力負擔到我選擇請。我寧願喺政府醫院生,慳返啲都要請陪月。計落條數喺私家生得幾日就幾萬,但陪月成個月先2萬,仲要係補好身子就成世嗰喎

男爵府

其實就係好多老人家拍心口說幫,講就天下無敵,做就得返一滴,坐月係一個媽媽好重要嘅日子,補得好就好,唔好就一世,好嘅陪月能照顧好媽媽同bb同化解同老人家湊b上嘅意見不合

複式洋房

回覆:Laimeilai 的帖子

我都係咁諗。我放棄左在私家生都係想慳少少愛來請陪月。但好多人都覺得可有可無整到我心思思

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我朋友就係佢媽媽自己做既,不過真係幾辛苦架

男爵府

引用:我朋友就係佢媽媽自己做既,不過真係幾辛苦

原帖由 我要做媽媽 於 14-07-29 發表
我朋友就係佢媽媽自己做既,不過真係幾辛苦架
未計如果奶奶上嚟對你媽媽多意見呢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

都系睇經濟能力喇,我冇錢請陪月,有99亞媽輪流貼心照顧,都系好幸福,好享受。

複式洋房

引用:都系睇經濟能力喇,我冇錢請陪月,有99亞媽

原帖由 haha748494 於 14-07-29 發表
都系睇經濟能力喇,我冇錢請陪月,有99亞媽輪流貼心照顧,都系好幸福,好享受。 ...
我冇你咁幸福,我99已差不多80,本身已溝通唔到,更唔想佢老人家幫我,陣間唔係我個b有咩事,我怕係佢整親。我媽又要湊我妹個女,所以一定要請陪月,我請兩個月,想順便好好調理好身體。

首頁

尾頁

跳至