自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

老公驗身話佢血壓比正常人低好多,正常人係140,佢得90,我哋都唔太明白,咁要點做,先變番正常架!血壓高我就聽得多,低就好少聽,不過佢真係好少出汗同跑步都唔多流!唔知要飲咩湯水或點樣做好呢?

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你老公年紀好大???
正常人大約30歲咁上下
上壓係120......

血 壓 的 理 想 水 平 :
根 據 世 界 衛 生 組 織8 1999 年 的 指 引, 成 年 人 的 血 壓 水 平 分 類 標 準 是:

收 縮 壓 (mmHg)舒 張 壓 (mmHg)
理 想 血 壓< 120< 80
正 常< 130< 85
正 常 偏 高130 - 13985 - 89
高 血 壓140 90

拉高血壓有方法

高血壓需要積極治療和控制,以免引起嚴重的併發症,那低血壓需不需要就醫治療?
在德國和澳洲,大約17~20%的人有低血壓問題,而且被當做是一種疾病處理。不過在美國和台灣,醫生們多數認為「慢性低血壓」( 血壓一直維持比正常值低)只要沒有立即危險,或特別明顯的症狀(如意識不清、昏倒),並不用積極治療。但如果血壓突然異常,掉得比平時的血壓低很多時,就需要就醫找出血壓突然下降的原因。
日常生活裡有一些方法有助於把血壓拉高一些,血壓偏低的人可以試試。
■吃胖一點
體重和血壓關係密切,通常體重增加時,血壓也隨之升高,所以體重超重的人容易罹患高血壓。相反地,血壓低而且太瘦的人(例如BMI小於18.5)可以吃胖一點,達到理想體重來升高血壓。
■吃鹹一點
不是每個人都要限鹽,血壓低的人吃稍微鹹一點無妨,「大概吃得像外面餐廳煮的口味,」程惠政建議。另外像運動、大量流汗之後,低血壓的人可以喝運動飲料補充流失的鈉。
■避開低鈉鹽
市售的「低鈉鹽」、「健康美味鹽」是以鉀取代一部份的鈉,而鉀有輕微降血壓的作用,因此,血壓本來偏低的人當然不適合用這種鹽調味。
至於血壓正常或高血壓的人,醫生也不建議用「低鈉鹽」,尤其腎臟病人、排尿功能障礙的人吃了這種鹽更危險,因為不容易將鉀排出體外,累積在體內造成高血鉀,可能導致心律不整、心臟衰竭。
■喝充足的水
尤其夏天流汗容易散失水分,加上天氣熱,血管擴張,血壓? 豪荋N會? C一些,如果體內的水分再不夠,血壓會降得更低,所以平時要攝取充足的水分,避免脫水。
■適量攝取咖啡因
咖啡因能讓血壓突然升高,所以醫生會提醒高血壓病人必須限制咖啡因的攝取量。相反地,低血壓的人卻能藉由喝茶、咖啡把血壓拉高一點。
■多做下肢運動
活動下肢時,肌肉收縮能協助靜脈的血液回流,而增加心臟輸出的血液量,使血壓上升,所以低血壓的人應該規律運動,特別要活動下肢,如健走、坐著或站立時抬抬腿,促進血液循環,而不要久站不動。
■注意降血壓藥的劑量,定期量血壓
高血壓病人要確實按醫生開的劑量服藥,切忌自己任意調整劑量,如果吃了藥有任何不舒服情況,或量血壓時發現血壓變動很大(如降得很低),應該立即明白告訴醫生,看是否需要調整劑量或換用其他藥物。

[ 本文章最後由 twc729 於 07-12-19 09:43 編輯 ]

珍珠宮

唔大,年青力壯!平時都有做運動,只係唔會流汗,唔知有咩食物或湯類可對血壓低有幫助?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

原文章由 大眼肥妹 於 07-12-19 10:09 發表
我知道如果血壓低就唔好飲威路士提子汁,我以前成日以為可以補血,點知我同事同我講話佢醫生叫佢唔好飲,因為會降血壓.

咁得意,真係無諗過提子汁反而會降血壓,因很多人探病都會買提子,一直以為可以補血!真係唔講唔知喎!

珍珠宮

原文章由 ha8mo 於 07-12-19 10:18 發表

我外母成日叫我老婆飲利賓立補血

我話,做乜要飲埋D顏色水?
我走去買無核黑提食
佢又話貴,sigh錢
真係吹漲

哈哈哈,攪笑!

珍珠宮

環保接龍勳章

我都係血壓偏低, 100/60, 仲有少少貧血, 所以成日頭暈暈, 眼前一黑, 坐番低, 休息一下就ok. 陀bb時仲嚴重, 成日暈, 日日要食鐵丸, 食到生完1個月都仲要食.
99話飲紅棗水, 但我又燥底唔可以飲咁多, 真苦惱.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

原文章由 gracelam 於 07-12-19 10:49 發表
我都係血壓偏低, 100/60, 仲有少少貧血, 所以成日頭暈暈, 眼前一黑, 坐番低, 休息一下就ok. 陀bb時仲嚴重, 成日暈, 日日要食鐵丸, 食到生完1個月都仲要食.
99話飲紅棗水, 但我又燥底唔可以飲咁多, 真苦惱. ...

我都係咁,時時暈,又係想飲紅棗水,可我唔可飲咁多,燥底,好似好少聽到男人會血壓低,其實我都唔太清楚點分咩底,只知飲咗會燥熱就唔飲囉,今晚焗些紅棗水比老公試吓啦,有人話叫佢食薑醋喎,得咩?

禁止訪問

大宅

如果血壓低一定要隨身帶一粒糖/一包糖, 一有頭暈立即含著, 有效提升血壓!

洋房

原文章由 up88 於 07-12-19 09:29 發表
老公驗身話佢血壓比正常人低好多,正常人係140,佢得90,我哋都唔太明白,咁要點做,先變番正常架!血壓高我就聽得多,低就好少聽,不過佢真係好少出汗同跑步都唔多流!唔知要飲咩湯水或點樣做好呢? ...

我都係長期血壓偏低, 一踎低起身就見頭暈.遊樂場的機動遊戲玩親都暈陀陀(兒童皇國d game有d都會ga).冬天手腳冰凍,:-( 搭車好易暈車浪,仲暈過兩次係街的厠所. 出風癱又暈到要call白車(我媽都係), 一個字"慘"!!!!!

醫生話我血氣唔好,做下運動會好d. 但我已經日日做半小時運動啦,都係咁! 我諗血壓偏低多數係阿媽生成ga!

洋房

你地d血壓咁低...咪唔捐得血

洋房

捐都無人要啦! 我係乙型肝炎帶菌ga! 感覺自己周身唔健康/全

伯爵府

原帖由 up88 於 07-12-19 09:29 發表
老公驗身話佢血壓比正常人低好多,正常人係140,佢得90,我哋都唔太明白,咁要點做,先變番正常架!血壓高我就聽得多,低就好少聽,不過佢真係好少出汗同跑步都唔多流!唔知要飲咩湯水或點樣做好呢? ...

我一向都血壓低,但若果無病的時侯都無大影響,但前一排染左感冒後(都唔知係咪豬流感,因流感診所話而家唔會幫一般人驗)又加上頸椎有問題(壓著神經線,成日頭痛--長時間咁痛),D血壓一直回復唔返,早兩個星期在醫院,日日都係七十幾八十(上壓)五六十(下壓)真係好低好低,姑娘每次幫我量都問我係咪好暈,而家都係咁,成日都暈下暈下,好辛苦,有時無咁暈又好似好精神咁,但唔知係咪因為血壓低影響,成日失眠,中醫話我身體好虛弱(操勞過度+病後無調理,食得太多西藥喎)而家好煩惱,有無人試過係咁 ?

男爵府

我老公早前又係驗到血壓低(佢之前已經話有時頭暈, 捐血又捐唔到), 人地敎我用紅棗, 桂圓加黨參煲水比佢飲下, 可以既一星期兩至三次, 如果真係好唔得閒焗都得, 但最好就煲下等佢出味d。另外食方面可以食多些肉類, 但記住係瘦肉, 最好紅肉, 唔好肥肉。亦要做多些運動!我老公話近來食多左牛肉, 牛腩真係好似好左d喎, 去捐血都無問題。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我都血壓低..
食左3個月靈芝,頭暈有改善

中E話我係比較虛....底子差
---生命無價,請支持領養---

公爵府

好媽媽勳章

07年嘅topic都up返上嚟?
你的人格如何,你的人生亦必如何!

首頁

尾頁

跳至