自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

11月去新加坡, 機票酒店已經BOOK哂~ 尋日突然收到廉航FlxScoxt的EMAIL通知, 航班突然無理地取消了, 由4號出發改為5號出發~ 航空公司有3個做法 :
1. 跟佢安排遲一日出發
2. 唔搭佢班機, Refund張同等價錢voucher比你, 半年內要訂~ 去邊都得(但廉航可以去既地方好少), 貴左要補錢~

如果我跟佢遲一日出發, 我既行程就打亂了~ 仲蝕左一日時間, 蝕左一晚酒店... 但係要佢張voucher, 我都唔知自己去得邊, 而且我問佢如果訂左又好似今次咁突然取消咁點算???? 佢竟然答我"咁無計, 繼續延遲"!!!!! 咁擺明局我要搭佢D機一次啦~~
因為我PLAN緊有BB, 所以都未知幾時有左會唔方便去旅行, 而家都唔知點算

orangekkkkk  國泰我都試過比佢dela   發表於 14-8-8 11:22
糖嬰兒  cx 都會有cancel flig   發表於 14-8-8 11:16
babe2010  what is the 3rd choice?  發表於 14-8-8 10:59

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:ching_1115 的帖子

男爵府

如果自己訂酒店,早一個星期取消可以全數退錢喎
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

又要平又要好.....好難架喎.....

chris222    發表於 14-8-8 12:15
月光兔    發表於 14-8-8 12:01

禁止訪問

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:廉航 BLACK LIST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

揀得廉航多少都會預有呢d情況,就算坐cx都有機取消班機架!但比率上少d,安排亦好d.

酒店方面,依家好多都唔駛即時俾錢,有d仲可以入住前兩三日cancel booking

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

廉航係多D 限制架
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆:廉航 BLACK LIST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Refund voucher 而唔係退錢?
定錢加voucher ?

大宅

回覆 adam112 的帖子

因為係AGODX訂, 佢係限時優惠, 所以寫明冇得退款

fumi  oh...  發表於 14-8-8 12:30

大宅

回覆 rrage0203045 的帖子

Refund voucher 而唔係退錢!!! 佢講明冇得退錢

水晶宮

廉航DELAY係常識吧 !!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

ching_1115 發表於 14-8-8 10:42
11月去新加坡, 機票酒店已經BOOK哂~ 尋日突然收到廉航FlxScoxt的EMAIL通知, 航班突然無理地取消了, 由4號出 ...

食得咸魚抵得渴吧~廉航有得咁樣已經好好架喇--->唔搭佢班機, Refund張同等價錢voucher比你, 半年內要訂~ 去邊都得(但廉航可以去既地方好少), 貴左要補錢~
如果你係經有免費取消條款(當然比唔可以取消既房價平XX%啦),出發前一星期定14天都可以免費取消架喎~冇蝕喎.

伯爵府

畀面勳章

引用:11月去新加坡, 機票酒店已經BOOK哂~ 尋日突

原帖由 ching_1115 於 14-08-08 發表
11月去新加坡, 機票酒店已經BOOK哂~ 尋日突然收到廉航FlxScoxt的EMAIL通知, 航班突然無理地取消了, 由4號出 ...
只係退voucher比你咁衰?之前jet star改起飛時間,由早上變下午,好多jm都取消,jet star肯全數退錢喎,你試下同佢嘈下,我覺得就算係廉航都冇理由要客硬食,宜家係航空公司嘅責任喎

LokYauYau  Scoot 在一早訂時已清   發表於 14-8-8 13:25

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

有買旅保嗎?delay一日應該claim到。

子爵府

廉航真係預左隨時會有cancel,delay,full book,等等好你預計唔到既野出現......所以我唔會choose廉航。見到有D人已plan左聖誕,新年,easter座廉航去果D,真係要有心理準備,hignseason更加容易出現呢D情況。。。睇下好唔好彩架咋.....

男爵府

咁冇法

如果特價廉價都有同正價一樣水準,咁仲點會有人俾正價?

kikako_hk    發表於 14-8-8 13:31
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

第三個方法係咩?
11月重有時間再plan,酒店退房有無refund?
我6月去sg都係坐呢間,so far都ok,廉航無delay已經算係咁

侯爵府

選廉航都係COST 喎

首頁

尾頁

跳至