自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:打算守夜個日早d去,黃昏前走(老公留最尾)

原帖由 鍾太2009 於 14-08-11 發表
打算守夜個日早d去,黃昏前走(老公留最尾)
第二日上山呀仔跟全日。
我仔剛剛足3歲時62過身,我都有d擔心,但因有表姐(5歲)表弟(2歲)一齊玩,所以佢都留到9點幾10點跟我哋一齊走,阿仔有跟上山,我問佢想唔想見爺爺最後一次,因爺爺要準備去天父度,去咗天父度,唔會咁快再見(阿仔返pn間學校係基督教,班主任話佢識得天父係咩,同佢講死咗佢未必明,話去咗天父度,佢會易理解d。所以我照講去天父度。)跟住阿仔話要見爺爺,我抱佢見,佢仲笑住同爺爺講,爺爺你小心啊,要身體健康啊,你要去天父度啦,第日去天父度見啦,bye bye。佢冇表現驚,回去亦冇異常。所以好睇你預先點同佢講,至於靈異嘢就聽安排儀式嘅人講親屬百無禁忌。

子爵府

畀面勳章

回覆:請教下,老爺將岀殯,我會戴3歲仔去靈堂

前年我爸爸過身,我仔都係3歲,會瞻仰遺容和全程守夜,冇問題架

男爵府

回覆:talkative 的帖子

我嫲嫲過身時都係, 我侄女兩歲, 仲叫太嫲開門

男爵府

回覆:sue_ki 的帖子

同埋喃嘸佬話, 自己親人, 百無禁忌, 有孝在身, 嗰啲朋友仔會退避, 唔會攪。

男爵府

冇嘢要驚

珍珠宮

小朋友咁細,佢地可能覺得瞻仰遺容只係望到先人訓左覺,唔會覺得怕,我反而擔心破地獄d“樂器”太大聲嚇親佢,大人都未必頂得住。

如果3歲佢行得

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:小朋友咁細,佢地可能覺得瞻仰遺容只係望到

原帖由 ipodbaby_123 於 14-08-11 發表
小朋友咁細,佢地可能覺得瞻仰遺容只係望到先人訓左覺,唔會覺得怕,我反而擔心破地獄d“樂器”太大聲嚇親 ...
未打完

你可以拖住佢圍住個棺行一個圈瞻仰遺容,但唔好抱起佢(小朋友咁矮佢睇唔到架),咁就唔怕嚇到佢到又叫做完成左個儀式。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

試過亞女太嫲過身,當時2歳,去到即大喊。要即時走番屋企!自己親人就梗係無所謂,但個場有好多唔識既...之後都驚左幾個月先無事

子爵府

我姨丈走果陣我好似4-5歲,儀式照跟著做,到瞻仰遺容時,係媽媽拖著,叫我垂低頭,唔好四圍望,行個圈就返埋位。

侯爵府

DHA勳章

我屋企有小朋友(4歲)跟我地去起先人骨
未開棺之前我同佢講唔洗驚, 開棺佢都有睇, 佢同我講"變型金剛"
之後走既時侯佢又同我講左句野" 你爸爸好肉酸"
但佢又無驚

驚唔驚好睇返個小朋友

禁止訪問

珍珠宮

更唔好啦,費事有陰影
4歲小朋友, 好奇多咀,
費事解釋咁多.

侯爵府

回覆:鍾太2009 的帖子

我個細女岩岩6月走左,大仔差唔多4歲都有出席,因為宗教理由係即日落葬,儀式好簡單係墳場進行,我同負責既人幫阿女淨身同著衫,冇比人瞻仰遺容(因為外觀已變形),之後就幫佢頌經,最後就一齊送上山

只要事前同小朋友傾下,問題唔大

珍珠宮

我記得細個睇到 都唔係好驚 唔會驚多過一日

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

太嫲走左,我有帶3歲仔去送嫲嫲,帶左玩具比佢係靈堂自己玩,第一日破地獄前帶佢反屋企,驚嚇親佢

第2日出殯跟上山

兩日都好乖,自己玩玩具,要埋位拜拜都佢都好合作,跟住大人做,師父,老人家,親戚朋友都贊佢乖,孝順

係有時要睇住佢唔好攪d紙扎品,小朋友以為係玩具,好有興趣想玩

伯爵府

如果係好親一定去,我奶奶走時細b得兩歲幾,係靈堂坐足全晚到第二日上山都帶埋佢去,當時由公公婆婆抱實佢。我地覺得奶奶係至親,點到要比佢知比佢見,當大人看待。其實到細b依家四五歲,佢見到電視果d燒衣有副相係到,佢知有人走左架。同埋呢,我兩個小朋友會見到飄飄,有心比佢地見果d先見到,就係曾經佢地之後見過奶奶,所以當初帶兩個小朋友去係無錯,比佢知道事實。好似我大果個當時六歲,喊左好耐,但呢d佢點都要面對惟有開解佢。

男爵府

鍾太2009 發表於 14-8-11 00:57
第二日上山呀仔跟全日。
我覺得無問題!
我表妹兩歲時, 佢爺爺走左, 佢全程都係果度(大酒店)! 瞻仰遺容, 佢都5驚, 因為佢知係爺爺.

到表妹3歲, 我爺爺走左, 佢都係全程係果度! 瞻仰遺容, 佢都5驚, 因為佢知係公公. 而佢仲同我講"我細個來過E 度" 即係佢記得佢爺爺走果時!

男爵府

鍾太2009 發表於 14-8-11 00:57
第二日上山呀仔跟全日。
我99走時, 阿仔2歲幾, 佢守夜有去, 7點零鐘走。我覺帶佢去無大問題, 只是要小心童言無忌。因我同阿仔講麻麻返左天家, 佢就問麻麻要去幾耐, 幾時返黎, 同埋我地幾時去探佢。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 鍾太2009 於 14-08-11 發表打

原帖由 milkfaegan 於 14-08-11 發表
我細個時阿媽覺得冇野,帶左我入去瞻,但其實我好驚,如果你小朋友本身係細膽嘅就唔建議帶入去瞻

...
可能驚,但收埋唔講

男爵府

驚就唔好啦。有出席就得。
做人,5好難为自己

首頁

尾頁

跳至