3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽過有啲人話食固體麻麻地可以試下戒奶,等佢食返多啲固體,而且一歲半已經可以唔使飲奶,有無人試過?
我囝囝飲緊人奶,無話唔鍾意飲,只係固體食得唔多,全日兩餐飯連餸食得約400 ml左右既份量。
有無JM可以分享下?

大宅

回覆:mtlai 的帖子

我仔13個月已被迫戒人奶,因為有左細佬!戒左三日再比番佢飲都唔要!而家17個月一日四餐,兩餐一碗大飯,一餐水果,一餐粥或麥皮或字母粉,29榜!

多多綠茶  29lb!  發表於 14-8-13 23:08

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

都可以咁講, 但我覺得早晚都會比佢飲...

珍珠宮

食多點固體飽肚點就少左飲奶。

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:減奶或戒奶係咪真係可以令到食多啲固體?(18m)

My girl 31 months old. Drinks minimal milk (I breast feed) night and early am. But can eat a bowl of porridge, am snacks, big noodle bowl (sometimes adult size). Dinner can finish a bowl of soup, rice, vegetables and meat. She eats more than her older cousins who still drinks big bottles of milk am /pm.
But no matter what she\'s still small like 24lb. But she has always been small, but very active and healthy. I think that\'s genetics because I am also quite small sized. Her cousins are tall and big but they have very big sized parents.

侯爵府

畀面勳章

不過果時我減奶...頭幾日好佐...之後又唔得喇....

大宅

回覆 sfyu724 的帖子

好羡慕呵,請問每天4餐個時間表係點架?有冇煲乜湯水比囝飲?用乜餸煮飯呵?我囝除左早餐願意食,午餐晚餐都唔食

大宅

Aomuimui 發表於 14-8-13 21:37

好羡慕呵,請問每天4餐個時間表係點架?有冇煲乜湯水比囝飲?用乜餸煮飯呵 ...

其實可以試下戒奶, 好多時只係父母戒唔到, 唔係個b戒唔到。阿仔一日四餐時間表如下:
8am 早餐 (粥/麥皮/通粉 + 一片飽)
12noon 午飯 (大人飯+魚/肉/菜共一個combi飯碗)
3-4pm 下午茶 (水果+飽/餅或者有時整芝士薯蓉)
7pm 晚飯 (大人飯+魚/肉/菜共一個combi飯碗)
9.30pm-10pm 瞓覺

正餐比三至四种蔬菜+魚肉, 切細蒸熟, 之前撈埋一碗食,
而家飯餸分開, 比佢試下單獨餸菜味道。

湯水隔日都有比, 跟我地大人飲, 下午茶飲或者晚飯后飲。

一星期兩杯100g乳酪, 朝早煮麥皮可以放米奶或豆漿 (150-200ml)左右,
下午茶有時可以比蒸蛋、烚蛋, 以上營養一定比奶豐富。其實好多研究已指出奶粉、鮮奶等等有過多動物蛋白,
亞洲人不宜食過量, 過量會有好多致敏原令到小朋友容易有濕疹, 腸胃病, 甚至脾氣都會大d。

maaron727  Thx sharing  發表於 14-8-14 23:50

大宅

多謝你詳盡的答覆,我會比囝囝晏D食晚飯,跟大人時間表,唔該晒

首頁

尾頁

跳至