懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

當妳地話比大B知將會有細佬/妹出世時嘅反應係點?頭先我同大女講媽咪個肚入面有BB,妳就快要做家姐喇,但佢好似接受唔到咁,係咁話無架妳呃人嘅。。。點算好?

子爵府

育兒性格勳章

回覆:conniegi 的帖子

你女幾大?

伯爵府

回覆:第二胎嘅媽咪

我個仔2.5歲,佢又ok喎〜
話媽咪有小baby喺個肚,暫時唔可以抱你,你要錫baby
我個仔指住我個肚話錫錫baby!

大宅

我囡囡2歲4個月,我都係同佢講話有小baby係媽咪個肚肚度,佢即刻拎起自己件衫,指住自己個肚同我講佢肚肚都有小baby 依家就成日都同佢講佢就快做家姐,第時要幫媽咪手照顧小baby ,要同佢換片片,沖涼涼,餵佢食奶奶,跟住囡囡就會好開心咁講ok

大宅

回覆:conniegi 的帖子

佢叫我小心d 唔好趁佢番學個陣落左佢 或者唔小心跌左出來

大宅

回覆:Ying0623 的帖子

4歲喇,我估佢係驚小B出世會同佢爭竉

大宅

開頭大仔都有啲唔想比人分野咁,慢慢講比佢聽,樣樣都話一人一份,又ok喎。。而家成日拎啲車埋黎話比妹妹玩,比啲時間佢接受。

別墅

我個仔都4歲,佢接受到,只係對我個肚無咩反應,只多摸我個肚皮,但問佢會唔會幫手照顧及同baby分享時,佢話會,只係唔會同佢換片,怕污穢喎

洋房

你試下慢慢同佢講多幾次,又或者代細b買多一份玩具或者禮物俾佢 等佢覺得細b唔係同佢爭野玩或者爭寵 平時都多啲同佢講 佢就黎做哥哥或者姐姐

大宅

我覺得一定唔可以用肚入面個bb威脅佢要乖,同埋唔可以比佢覺得係因為肚入面個bb而影響到平日既親子互動。

我同我個仔講bb係想出黎陪你架,你大個仔可以做哥哥嘞~ 我地分功合作照顧bb喇,我地輪流餵佢飲奶,咁媽咪負責同佢洗白白換片,你就負責教佢做個乖孩子,你又可以講故事比佢聽,播baby tv比佢睇,等bb大個就會識同你玩喇。好野~ 之後有多一個人錫你love你嘞~

咁我仔又會分享下佢諗到有啲咩野想教bb,又會好努力做好孩子,佢話想bb同佢一樣乖就唔會比媽咪罰
我成日同佢講bb聽到哥哥把聲所以好開心喺肚入面郁,我又會講下bb既感受比佢知,等佢關心下。

依家佢好期待bb出世,時不時就走黎kiss下我tummy,摸下bb。有時唔小心撞到我個肚少少,佢會主動呵返bb架~~~

chengklhk  我都覺得咁做好好  發表於 14-8-16 20:30
Lapine  U teach him well, go   發表於 14-8-16 20:00

公爵府

我女成日問,bb 出世會唔會整爛我個肚……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我個女 6 歲知道我有 bb 之後好開心,知道自己就嚟做姐姐乖左但就黐身左,每當我要幫手佢即刻走嚟幫我,成日問我 bb 有冇郁一話有佢就擺手响上面 feel, 感覺到 bb 踢佢好開心,又每晚講故事比 bb 聽,成日問我 bb 幾時出嚟,我覺得佢已經完全 ready 做姐姐啦。

生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

禁止訪問

大宅

我有同個仔講, 佢仲話鍾意bb係妹妹, 但叫佢幫手照顧bb, 佢就話佢唔得閒, 因為佢要寫字喎!
但佢呢排真係好痴我, 成日都要跟住我, 又要我陪住!

大宅

回覆:dubdub 的帖子

我個女話想要細佬唔想要細妹,因為驚妹妹搶咗佢啲公主玩具,但如果係細佬佢會買啲車車比佢玩喎,好現實,哈哈!

首頁

尾頁

跳至