在職全職

跳至
[在職媽媽] 【Excel 教學】發問區  

首頁
12345...26

尾頁

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

但凡大家返工用到 Excel 時,遇到有咩疑難,都可以入嚟發問

我樂意為大家解難的

具參考價值的教學例子如下:

#106 用 Match + Offset = vlookup/hlookup? 其實唔只咁簡單

#131 Average = Sum / Count,但時間 Sum 唔到,可以用 Average × Count 嚟計算

#271 用數字轉換成中文字出支票

#303 計佣金都唔洗用太多 If Function 嘅

#311 用得太多 If 會好亂?唔洗怕,用 Find + Choose 可以解決

#339 Excel 能處理的運算,但有時還需要運用別的數學/統計學方式來協助

#361 有無諗過 Max 同 Min Function 有咩用?

#389 IsNA + Match 可以用來識別沒有重覆的資料,還可以配搭條件化格式

PS: If Function 用得太多好容易就會出錯,上面連續幾個例子,好多人都會不停用 If function 嚟搵出結果,但其實不需要用太多 If Function,都可以做到結果出來的

yuenmandy  你真係好勁  發表於 14-10-26 00:21
carebearsss  已收藏  發表於 14-10-24 14:35
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

支持!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

先貼 1 篇用過以下 function 的教學 post
MID function

COUNTIF function

SUMIF function

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12550733

yhchoi    發表於 15-3-19 19:46
全力支持捐血行動~

伯爵府

伯爵府

回覆:【Excel 教學】發問區

伯爵府

咁 MID 多數用來做咩的?

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Yubi.T 的帖子

多謝你先~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珊瑚宮

shpfamily 發表於 14-8-20 15:48
咁 MID 多數用來做咩的?

多數用嚟抽取文字中的特定位置的文字,例如:

身分證號嗎
check digit = { S(化成數字後各個位置上的字 x 各個位置的特定數字) } / 11 的餘數
(formula 可從網上查到)

用 Excel 可以用上 MID Function,以及用 MOD Function 嚟搵餘數

全力支持捐血行動~

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

support

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:但凡大家返工用到 Excel 時,遇到有咩疑難

原帖由 Yubi.T 於 14-08-20 發表
但凡大家返工用到 Excel 時,遇到有咩疑難,都可以入嚟發問

我樂意為大家解難的 ...
多謝

男爵府

good post

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

多謝,收藏先

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

大宅

畀面勳章

support

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:Yubi.T 的帖子

支持

侯爵府

暫時諗唔到,有再問你

大宅

h我想學Hlookup 吖

公爵府

支持

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

引用:h我想學Hlookup+吖

原帖由 TripleLFamily 於 14-08-20 發表
幫推

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

珊瑚宮

引用:h我想學Hlookup 吖

原帖由 TripleLFamily 於 14-08-20 發表
晚上較難答你,或許明天傍晚才有時間

全力支持捐血行動~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁
12345...26

尾頁

跳至