在職全職

跳至

首頁
34567...26

尾頁

男爵府

回覆:【Excel 教學】發問區

係一個網站下載了魚價格三個數字,最高價位179.50,最低價位123.20和平均價位98.00。

我要在另一個excel file 內—個cell內打那三數, 即是 180/123/98, 應該怎樣寫formula?

男爵府

我用right function, 取最右面數字,但有時佰位數,有時雙位數,所以出錯了!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:我用right function, 取最右面數字,但有時

原帖由 RS 於 14-09-25 發表
我用right function, 取最右面數字,但有時佰位數,有時雙位數,所以出錯了!

...
可唔可以 cap 圖嚟睇睇你 right function trim 果句文字,我download唔到嚟睇

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

個表係公司,現在cap 不到!

原本是\"high price 178.00\"
right(a1,6)
就取了最右面的178.00。
個數字有時是雙位數,怎做?
要個formula 自己test, 取右邊6個位定5個位!
希望妳明啦!謝謝。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:個表係公司,現在cap 不到!原本是\\\"high pr

原帖由 RS 於 14-09-25 發表

原本是"high price 178.00"
想問一下,3個數是不是一定只有 high price, low price, average price?

俾我唔會用 right function

我會用 mid + find, 不過我明天返工才講點用

全力支持捐血行動~

禁止訪問

熱血勳章

男爵府

H

I

J

K

最高價 Highest1,000.00

最低價 Lowest1,000.00

平均價 Average1,000.00

最高價 Highest140.00

最低價 Lowest83.00

平均價 Average105.25

最高價 Highest198.00

最低價 Lowest182.00

平均價 Average190.00

最高價 Highest174.00

最低價 Lowest157.00

平均價 Average165.50

Yubi.T  88# 答咗你  發表於 14-9-26 09:52

珊瑚宮

RS 發表於 14-9-25 22:03

原本是\"high price 178.00\"
用 FIND function 在"high price 178.00" 中找出 "price" 結果是 6, +6 之得會去到個 "1" 字果度,由果度開始,用 MID Function 取 8 個位(最大 99999.99),咁就會變成萬用 formula 了,單以 RIGHT function 無呢個較果的

說明:
FIND Function

MID Function

RS    發表於 14-9-26 10:12
全力支持捐血行動~

男爵府

第1種魚 :

1000/1000/1000

第5種魚 :

140/83/105

第9種魚 :

98/182/190

第13種魚 :

174/57/166

這就是公司要我做的結果了。

珊瑚宮

RS 發表於 14-9-26 09:52
  1. '=ROUND(MID(H1,FIND("Highest",H1)+7,8),0)&"/"&ROUND(MID(I1,FIND("Lowest",I1)+6,8),0)&"/"&ROUND(MID(J1,FIND("Average",J1)+7,8),0)
複製代碼

結果係咁,滿意嗎?
全力支持捐血行動~

禁止訪問

熱血勳章

珊瑚宮

RS 發表於 14-9-26 09:52
再深入 d,可以 copy 最高價 Highest, 最低價 Lowest, 平均價 Average 貼去第 1 行,以 MID+ LEN 嚟攞 d 數字出嚟,Formula 可以短返 d
  1. =ROUND(MID(H2,LEN(H$1)+1,8),0)&"/"&ROUND(MID(I2,LEN(I$1)+1,8),0)&"/"&ROUND(MID(J2,LEN(J$1)+1,8),0)
複製代碼

說明:
LEN Function

全力支持捐血行動~

珊瑚宮

Dearkk 發表於 14-9-26 10:34
HI 虎媽:
想問個問題.... 以為舊版學過, 新version of excel 唔記得了....
我整左個pivot table 之後
唔好意思,Pivot Table 我唔多識
以往有咩做唔到我會用 VBA 去解決佢的
全力支持捐血行動~

禁止訪問

熱血勳章

珊瑚宮

Dearkk 發表於 14-9-26 12:27
唔識用VBA.... /.\ 咩function 黎...?? 點用?

或者講清楚少少個問題, 其實唔關pivot table事,
你係咪講呢 d
http://office.microsoft.com/zh-hk/excel-help/HP010342512.aspx?CTT=1

全力支持捐血行動~

禁止訪問

熱血勳章

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

呢度問?
Column A 拖落唔識set自動

珍珠宮

Custom度set D太空文字

珊瑚宮

引用:呢度問?Column A 拖落唔識set自動

原帖由 laalaap 於 14-09-27 發表
呢度問?
Column A 拖落唔識set自動
情況如#95 講果d, 看看有無幫助

全力支持捐血行動~

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+laalaap+於+14-09-27+發表呢

原帖由 Yubi.T 於 14-09-27 發表
情況如#95 講果d, 看看有無幫助
研究下先

首頁
34567...26

尾頁

跳至