嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我bb7月21號出世31週6,而家仲係nicu,今日滿月了

複式洋房

引用:我bb7月21號出世31週6,而家仲係nicu,今日

原帖由 cheriechan01 於 14-08-21 發表
我bb7月21號出世31週6,而家仲係nicu,今日滿月了
加油呀!bb情況點呀?我個bb 30週5都係e院渡過左佢既滿月 但bb進步得好快嫁!俾d信心佢吧!加油

珍珠宮

回覆:早產bb交流區

我囡31周,住nicu 49天,而家糾正年齡係十一個半月,夠高但輕d,托賴健康既,湊距俾多dn耐性,由其是食奶,由細到大要少食多餐

相係nicu時,第一次用奶樽飲奶,距出世得三磅

珍珠宮

而家16磅

珍珠宮

我仔36WK3D出世,得2.4KG,因出世體溫低,住NICU訓箱一晚插胃喉,第二日轉落加護病房學食奶,當時唔識啜奶食1安奶食1粒鐘,5日大收埋水得5磅出院

男爵府

回覆:lovewaimama 的帖子

bb等重磅出院,同佢打緊氣

男爵府

回覆:BIGPAT 的帖子

我又係得3磅幾

男爵府

引用:我仔36WK3D出世,得2.4KG,因出世體溫低,

原帖由 Littlecatta2013 於 14-08-22 發表
我仔36WK3D出世,得2.4KG,因出世體溫低,住NICU訓箱一晚插胃喉,第二日轉落加護病房學食奶,當時唔識啜奶 ...
好叻叻呀,5日就出院

珍珠宮

回覆 cheriechan01 的帖子

但第6日一早要番醫院CHECK黃唔合格又要留院照燈

第一晚出院得我同C6兩個唔識湊﹐成晚冇訓過,諗番起都辛苦

而家8.5個月喇,都係輕,得17.X磅

你要加油啊~~

小紅梅  唔輕啦,中碼都唔錯   發表於 14-8-24 18:45

男爵府

引用:回覆 cheriechan01 的帖子但第6日一早要番

原帖由 Littlecatta2013 於 14-08-22 發表
回覆 cheriechan01 的帖子

但第6日一早要番醫院CHECK黃唔合格又要留院照燈: ...
你有無餵人奶??

珍珠宮

回覆:cheriechan01 的帖子

有, 一出世唔響身邊用手楂, 出院後泵, 佢輕磅又黃又食慣樽, 唔識埋身

男爵府

引用:有, 一出世唔響身邊用手楂, 出院後泵, 佢輕

有, 一出世唔響身邊用手楂, 出院後泵, 佢輕磅又黃又食慣樽, 唔識埋身
我發覺而加愈泵愈少,好勤力泵都無用,咩湯水都試過,其實會唔會係埋身先多

珍珠宮

回覆:cheriechan01 的帖子

埋身會多奶d, 我嗰陣唔識, 一日泵得6-7次唔算密, 又唔夠訓, 飲左好多湯水, 但泵極都係1-2安, 餵左一個多月放棄了, 我嗰陣冬天黎架, 好凍, 半夜起身泵又自己餵埋夜奶由0300搞到0430先有得訓

我諗起碼一日泵12次先可能有d起色, 但冇得訓真係好辛苦

別墅

仔仔31/7出世,27週5日,而家係NICU

男爵府

引用:埋身會多奶d, 我嗰陣唔識, 一日泵得6-7次唔

埋身會多奶d, 我嗰陣唔識, 一日泵得6-7次唔算密, 又唔夠訓, 飲左好多湯水, 但泵極都係1-2安, 餵左一個多月 ...
嘩,仲要冬天真係好辛苦,夜晚根本起唔到身

男爵府

引用:仔仔31/7出世,27週5日,而家係NICU

原帖由 Winkykiki 於 14-08-22 發表
仔仔31/7出世,27週5日,而家係NICU
大家一齊加油

大宅

我b 35w5d 出世, 2.07kg, 留院加護病房。 唔夠力保温&食奶, 而家上職業治療學食奶, 今日7日人仔了。 希望快啲出院

男爵府

引用:我b 35w5d 出世, 2.07kg, 留院加護病房。

原帖由 queeneen 於 14-08-23 發表
我b 35w5d 出世, 2.07kg, 留院加護病房。 唔夠力保温&食奶, 而家上職業治療學食奶, 今日7日人仔了。 希 ...
加油,好快出到啦

男爵府

各位努力! 我的兒子在36週出世。住了13天醫院。之後食得少和有胃酸倒流,現在已讀PN 了!

洋房

我B出世都係3磅(33週),住咗兩個半月醫院,一開始就全人奶到而家,現在快4個月了,都無病過!
醫生話人奶對早產bb最好,早產媽媽的人奶比足月媽媽的人奶有更好的營養。加油,努力泵比bb,可以健康d

首頁

尾頁

跳至