論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢今朝短訊,話阿爺過咗身,話今晚同我傾。我估呢個係大話,因為早兩個星期前有蛛絲馬跡佢另外搵緊工(有外傭公司寄信嚟俾佢)。我諗佢事實係搵到第二份,今晚想同我講唔做。其實都無嘢好傾㗎啦係咪?佢要走都留唔住。想問吓有經驗嘅媽媽,今晚同佢攤牌有咩要注意?唔該。下星期自己要番工,俾佢搞到我亂晒陣腳。

大宅

傾完,佢話想下星期五走,攞一星期年假連星期日共十日返去搞後事,我真係唔知佢真定假.佢話返來嘅日子, 前一日正係自動轉帳出糧俾佢嘅日子. 有可能佢出埋糧就唔返會唔會? 佢咁講會唔會係想走人又唔使賠一個月?

我有咩可以做?

別墅

回覆:工人話阿爺過咗身

一定係。 佢地成日都係一去無回頭。 我唔會出糧比佢住

大宅

回覆:onema 的帖子

係呀!佢哋好大話

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:傾完,佢話想下星期五走,攞一星期年假連星期

原帖由 onema 於 14-08-22 發表
傾完,佢話想下星期五走,攞一星期年假連星期日共十日返去搞後事,我真係唔知佢真定假.佢話返來嘅日子, 前一日 ...
首先要佢自己出來回機票,再叫佢寫張紙話如幾月幾日不回港,當佢自己辭職,跟手你去取消自動轉帳出糧,法定係可以7日內出糧,所以如佢真係返黎就出糧比佢,否則慳返,如佢打比你問點解冇糧出,你就話你自己no show, 要賠返一個月比你。(佢走前,你唔使比佢知取消自動轉帳)

大宅

回覆 FennieMan 的帖子

Thanks for your advice!

首頁

尾頁

跳至