自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

當bb 開始學行需要買鞋時, 我媽媽千叮萬囑要揀對好嘅鞋仔俾bb,唔好著壞腳。再加上驚bb有扁平足遺傳,所以揀鞋都主要以護足為主。

講護足當然即時諗起dr kxxx,所以當我媽媽見到bb 開始學行已即時買咗對俾bb. 但唔知係點解明明係屋企唔著鞋行得好好地,一著鞋就成日跌同交錯腳,令到bb好唔鐘意著鞋成日嘗試踢甩佢。我地初初以為可能佢純粹未習慣著鞋,所以著左鞋唔識行。所以,我地都只係俾佢著住係屋企或係有軟墊公園著一兩個字就算。

不過咁都唔係辦法,加上我婆用開個物理治療師話其實個設計唔係話咁有效,所以我就開始research 下其他護足品牌的bb 鞋。

機緣巧合下接觸到一隻美國童鞋牌子, s...r. 完全無見過呢個牌子賣電視廣告, 咁我就開始上網揾下呢個牌子資料。 佢標榜有好幾間護足協會認證,又有研究support 佢嘅鞋仔設計係會令小朋友無咁容易跌,所以就帶左bb去試下!bb 係鋪頭試鞋,初初都唔想著,不過我地梗硬幫佢著完佢行幾步無成日跌佢已經好興奮!!試左幾對唔同款,佢每對著完都好興奮咁係鋪頭周圍行無跌過。加上,sr的學步鞋有分闊腳碼,啱哂我bb的大腳仔!!而家已經著左成個月啦,出街都行得好好,無乜跌,又唔會著臭腳仔,又好易著!!

男爵府

回覆:分享幫bb買鞋: dr.xxxx vs SR

有全名嘛?
想知多啲

公爵府

我都想知

子爵府

育兒性格勳章 BK Milk勳章

我一早就話Dr. Kxxx係垃圾

大宅

我都想個x2

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我一早就話Dr. Kxxx係垃圾

原帖由 panda1985hk 於 14-08-27 發表
同意,所以我從來唔會買dr.k比小朋友

ch_mama  x3  發表於 14-8-27 17:02
wcpcelia  x2  發表於 14-8-27 16:58

大宅

Stride rite?

大宅

回覆:winyb 的帖子

Dr kxxx又貴又揾笨,咪又係得一個鞋模!放部機俾人企下就好似度身訂造咁,妖~~

大宅

我都想知全名

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

引用:我一早就話Dr.+Kxxx係垃圾

男爵府

引用:有全名嘛?想知多啲

原帖由 chinghinb 於 14-08-27 發表
有全名嘛?
想知多啲
stride rite?我都最鐘意哩個牌子

winyb  yesyes  發表於 14-8-27 16:51

男爵府

回覆:raccoonbb 的帖子

如果係呢個牌子,我大仔由2歲買到已家6歲,佢話好舒服,但我未買過dr. Kxxx比佢著,因為好唔抵

子爵府

我囝由第一對鞋到而家都著 SR, 很舒服,dr kong未箸過

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:winyb 的帖子

學識行前買combX都好, 日本設計完全人體工學, 舒適學行

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

侯爵府

畀面勳章

貴唔貴架?

winyb  4百幾,有時有折就3百   發表於 14-8-27 16:44

大宅

我未做媽媽, 不過我聽過醫生講DR KOXG 無經過任何醫生証明係有用
而SR 就係有美國唔知咩協會CERTIFIED 的。

珍珠宮

引用:我一早就話Dr.+Kxxx係垃圾

我仔著dr.Koxx成日仆落地

winyb  快d買過一對sr啦,跌   發表於 14-8-27 16:45

子爵府

有興趣知全名,留毛8下先

侯爵府

育兒性格勳章

買左對DR K無耐....原來咁唔掂架

Lalaboy  我都係買左對Dr Kong比女   發表於 14-8-28 15:59

大宅

大約幾錢到?幾大可以開始著??

首頁

尾頁

跳至