婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我99成日都唔比我抱我個仔,成日都話怕抱慣,但抱實唔放既係佢,我放工返到去除左餵奶同睡覺既時候個仔係我身邊之外,其他時間唔係99抱住就62抱住,我一行過去佢地就走開,之前世界杯時話因為我c6要睇波,叫我地唔好帶b走,(我地住隔離村),之後依家又話個b戒夜奶之後就唔好抱走佢啦,留係我度得啦,平時又同我個仔講唔好要媽咪,要嬷嬷,又成日話我個仔最鐘意係佢地2老,留係佢地度最開心,我平時放工已經無得抱個仔架啦,個仔唔帶走咪姐係比埋個仔佢,我好擔心呀

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你咪當佢面同佢仔講,唔好要媽咪,要老婆囉

MCEsc  正!  發表於 14-8-28 10:53

伯爵府

點解咩都係佢話事?
如果真係講過唔聽, 你咪話我要番個仔, 我要個仔識得愛錫父母, 我自己湊番得喇

jeremylui83  但樓主要返工啊  發表於 14-8-27 23:36

大宅

回覆:可能我多疑,99好似想搶走我個仔

其實我唔會忍。如果佢唔比我抱仔或走開,我會開口講話要抱仔,不論佢哋有乜理由,有乜藉囗,我只回一句:「媽媽抱仔得唔得?」,留宿亦一樣。

伯爵府

Pegkicc 發表於 14-8-27 16:04
我99成日都唔比我抱我個仔,成日都話怕抱慣,但抱實唔放既係佢,我放工返到去除左餵奶同睡覺既時候個仔係我 ...
無論你要唔要靠6299湊個仔都好,你一定要出聲反應和反抗,因為你99明顯地唔想個孫跟你啦!

之前有姐妹識表明做媽媽放工後和假期時間想同個仔相處的立場後,佢99至無咁過份,

再唔敢下下玩分化離間和極不尊重你呢個媽媽。

你要夠硬淨爭氣,要諗定無後路可退,只有爭過。

複式洋房

回覆 Pegkicc 的帖子

唔使擔心.. 我家6299都差不多.. 加上我之前讀書忙樂得有佢地幫手..
但如果我當中有咩日子掛仔想抱多的或者決定帶佢返屋企.. 佢地講咩我都聽左就算..
或者當佢地面同BB講: "你睇爺爺麻麻幾錫你.. 媽咪都係架.. 所以你日頭陪左佢地今晚陪我喇.."

而家個仔2歲半大.. 佢識野.. 我一出現佢就痴我一個.. 就算6299想抱佢佢都跑來我到..

翡翠宮

唔係掛,如果係咁我寧願唔俾佢哋湊喇

別墅

點都要抱返個仔走呀!啲99至興爆陰毒!
第時個B大個時你99同佢講:唔好同媽咪住,同嫲嫲住!你BB嗰陣你阿媽理都唔理下你又唔肯抱你,都係嫲嫲錫你咋!
到時個仔信以為真,你就大大穫喇~

水晶宮

我99成日都唔比我抱我個仔,成日都話怕抱慣,但抱實唔放既係佢,我放工返到去除左餵奶同睡覺既時候個仔係我 ...

佢地話點就點架拿?
佢地話留個B係佢地度,你就留?
你同你C6講清楚啦,
BB一定要跟自己,由自己湊!

男爵府

不用擔心, 個仔再大D一定會跟你的, 因而家係6299湊, 個仔一定會跟嫲嫲的, 正常的, 當佢哋再大D, 就識跟父母!
我個女都係咁樣, 我以前, 都好擔心, 但個女大個咗, 唔會跟了!

別墅

A_lcy 發表於 14-8-27 16:46
點解咩都係佢話事?
如果真係講過唔聽, 你咪話我要番個仔, 我要個仔識得愛錫父母, 我自己湊番得喇 ...
本身我辭哂職自己湊架,但我c6同62話想99唔做野,係屋企湊孫,我先搵野做比仔佢湊,估唔到佢平日湊仲唔夠,仲想我留埋個仔係佢度訓

別墅

melun 發表於 14-8-27 16:49
其實我唔會忍。如果佢唔比我抱仔或走開,我會開口講話要抱仔,不論佢哋有乜理由,有乜藉囗,我只回一句:「 ...
如果我咁講一定比我62話,我自從生左個仔之後,我做咩都比佢地話,同個仔換條片都比佢地話,話唔洗成日幫佢換喎,我係人奶媽,我去餵奶佢又話唔洗比佢飯咁多,4,5個鐘餵一次就得,總之做咩都唔岩

別墅

方方媽媽 發表於 14-8-27 18:40
佢地話點就點架拿?
佢地話留個B係佢地度,你就留?
你同你C6講清楚啦,
我當然唔留底佢度訓啦,bb一個月大時我子宮發炎入左院,留係佢度訓左一晚,點知果晚就出事了,佢話我b夜晚扭計想食人奶,佢將自己果個比左佢,我聽到後呆左,佢仲覺得無問題,之後佢點講我都唔敢留佢係果度過野,事後我有同我老公講,想自己湊,但係佢話唔想佢媽返工咁辛苦,之後比返我99湊,但每日都好擔心,唔知會發生咩事

別墅

smallhau 發表於 14-8-27 18:29
點都要抱返個仔走呀!啲99至興爆陰毒!
第時個B大個時你99同佢講:唔好同媽咪住,同嫲嫲住!你BB嗰陣 ...
我同我老公講,我老公話佢媽唔係咁既人,係我諗多左

ivory0915  啲老公係咁講架 ~  發表於 14-8-27 22:06

別墅

louisa_hk 發表於 14-8-27 18:50
不用擔心, 個仔再大D一定會跟你的, 因而家係6299湊, 個仔一定會跟嫲嫲的, 正常的, 當佢哋再大D, 就識跟父母 ...
係就好啦,我真係好擔心佢唔跟我跟我99

別墅

Pegkicc 發表於 14-8-27 21:25
我同我老公講,我老公話佢媽唔係咁既人,係我諗多左
咁問下你c6,點解99唔俾你抱bb,點解同bb講啲咁嘅說話?

別墅

我99從來唔係我老公面前話我或講啲咁既野,佢好識做,我老公收工返黎佢就收聲架啦

伯爵府

引用:Quote:方方媽媽 發表於 14-8-27 18:40 佢地

原帖由 Pegkicc 於 14-08-27 發表
我當然唔留底佢度訓啦,bb一個月大時我子宮發炎入左院,留係佢度訓左一晚,點知果晚就出事了,佢話我b夜晚 ...
俾佢個……乳頭 …俾bb 啜啜唔係呀,咁核突

無奶咀咩,完全接受唔到。

大宅

引用:我99成日都唔比我抱我個仔,成日都話怕抱慣

原帖由 Pegkicc 於 14-08-27 發表
唔可以太縱容唔係就會比佢地牽制,一定要學識say no

男爵府

回覆:可能我多疑,99好似想搶走我個仔

一定要帶番屋企過夜,佢唔肯,你就喊到好慘咁樣,話我係阿媽,想照顧下自己都唔得,我仲點做人地阿媽,我唔做野唔,唔做啦,做到bb都冇埋,做嚟做咩,扮抑鬱症

首頁

尾頁

跳至