烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

點解果面唔平既??
原文章由 idaandho 於 08-1-18 08:43 發表
唔知食唔食得

別墅

材 料 : 12 兩片糖 7/2 杯水 1 斤糯米粉 2 兩粘米粉 紅棗及杏仁適量做 法 : (1) 清水三杯半,加入糖煮溶,用篩過濾,冷卻 留用。 (2) 糯米粉,粘米粉拌勻,篩入深湯碗肉,片糖 水分數次,慢慢加入混合粉肉,快速拌成軟 粉漿. (3) 糕盤抹上一層油,倒入粉漿,隔水大火蒸一 個半小時,取出,放上紅棗及杏仁裝飾,隔 一夜後便可切片蘸蛋漿慢火煎香進食。備 註 : (1) 蒸糕如半途水份不夠,一定要加入滾水,蒸 好的年糕表面色澤才均勻。 (2) 卻知年糕是否已熟,可月竹籤刺入年糕中央, 竹籤如無粉漿沾上,即表示年糕已熟。

大宅

我無刮平佢
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

子爵府

唔好意思..有d唔係好明.
我見材料果度打住水 7/2杯.但係響做法果度就話清水三杯半加入糖煮溶..咁即係幾多水先岩呀??
原文章由 bgirl2 於 08-1-18 12:56 發表
材 料 : 12 兩片糖 7/2 杯水 1 斤糯米粉 2 兩粘米粉 紅棗及杏仁適量做 法 : (1) 清水三杯半,加入糖煮溶,用篩過濾,冷卻 留用。 (2) 糯米粉,粘米粉拌 ...

子爵府

我今日買齊哂野..但仲未搞清楚要點整呀
原文章由 idaandho 於 08-1-18 12:56 發表
我無刮平佢

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

呢個食譜簡單d : 份量可以整2個7吋鍚紙盤

糯米粉~1包 (600g)
澄麵~4湯匙
大椰漿~1罐(400g) (唔用椰汁可以改用清水400g)
片糖~1包(約一斤) (雜貨鋪有專整年糕既"大糖"買, 1包有3-4片)
油~1湯匙
清水~2飯碗

做法:

1. 將2飯碗水把片糖煮溶, 熄火, 糖水待涼。
2. 將椰漿、油加入已涼之糖水拌勻, (不用椰漿改用同等份量清水, 注意清水或椰漿先倒入4份之3, 留下4份1, 如果開粉後太杰才加, 以避免粉漿太稀!)
3. 將糯米粉、澄麵加入糖水之中攪勻, 用篩過濾2次, 可使糯米粉漿更幼滑。(粉漿杰度以由上倒下, 好似整雞蛋仔既粉漿杰度為合, 過杰就用先前餘下之清水或椰漿開稀, 如果太稀就要加返小小糯米粉, 粉漿杰身會導至年糕較硬身, 但太稀的話可能無法成型。)
4. 將糯米粉漿倒入已搽油的錫紙盤, 用大火蒸1小時~1.5小時。
5. 剛蒸起之年糕較軟身, 雪一晚就會好容易切開!!

注意: 蒸過陣用錫紙蓋面, 可避免倒汗水滴入年糕面, 個年糕面蒸出黎會好靚, 錫紙千其唔好蓋實d 年糕, 要好似太空館咁拱起!!

**唔用椰漿, 加薑汁都得!!:loveliness:

[ 本文章最後由 mclam 於 08-1-19 20:07 編輯 ]
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

搞掂喇!!搞掂喇

[ 本文章最後由 sandy816 於 08-1-19 20:37 編輯 ]

子爵府

我用另外一個食譜搞掂喇!!
唔該哂你既分享.我過幾日都會試下你個食譜.
原文章由 mclam 於 08-1-19 20:05 發表

澄麵~4湯匙
片糖~1包(約一斤) (雜貨鋪有專整年糕既"大糖"買, 1包有3-4片)
油~1湯匙
清水~2飯碗

做法:

1. ...

民房

原文章由 sandy816 於 08-1-14 11:51 發表
我想整冇椰汁果種年糕.有冇媽咪可以教下我?

一斤糯米.半斤糖.先將糖煮成糖水.代糖水和暖時慢慢攪拌.
成糊狀.然後焗半個鍾.再蒸一個鍾就成.

別墅

各位高手, 請問澄麵可以用粟粉代替嗎?

原文章由 mclam 於 08-1-19 20:05 發表

澄麵~4湯匙
油~1湯匙
清水~2飯碗

做法:

1. ...

禁止訪問

男爵府

請問點為之焗半個鍾?

原帖由 m.an 於 08-1-19 23:28 發表

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 m.an 於 08-1-19 23:28 發表

首頁

尾頁

跳至