懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家懷孕26週+,上上星期開始膊頭痛,似係筋膜炎/筋骨問題!
但膊頭愈來愈痛,而且心口開始覺得有野壓住咁,一訓平就令我呼吸都困難、喘氣!
跟住去睇急症,醫生怕我係心臟有問題!所以留院3日,檢血、心跳圖都係正常,而且因為有孕唔可以照X-ray ,醫生們都斷唔到症!
於是就開左止痛藥就要我出院!
原本休息左5日,已經好好多!只係行樓梯、行得耐少少就會喘氣,應該都算正常吧?
到琴日,突然又好痛!
仲嚴重過之前!返到公司坐喺度都不停喘氣、心口好痛,覺得透氣透得好辛苦!
琴晚一訓平就心口好痛,好似有野壓住心口咁,一吸氣令我好痛,所以令我唔想呼吸!搞到好似窒息咁。。。仲會谷到塊面都紅晒!
不過窒息感覺大約維持30秒-1分鐘,適應左就無咁痛~
到今日,連行2步跟住坐低都會心跳加速同喘氣!
雖然膊頭同心口都痛,但比起訓低窒息果種感覺好好多!
我好想訓,但訓1、2個鐘,膊頭同心口又會痛同透唔到氣咁醒!
諗住打側身訓,心口壓住個感覺同膊頭會更痛!窒息感覺更犀利。。。

唔知大家有無試過咁呢?
究竟我可以點做先可以舒緩到?

男爵府

引用:我依家懷孕26週+,上上星期開始膊頭痛,似

原帖由 熊大與兔兔 於 14-08-29 發表
我依家懷孕26週+,上上星期開始膊頭痛,似係筋膜炎/筋骨問題!
但膊頭愈來愈痛,而且心口開始覺得有野壓住 ...
會唔會係坐姿問題? 心口肌肉用錯力拉親?

大宅

引用:我依家懷孕26週+,上上星期開始膊頭痛,似

原帖由 熊大與兔兔 於 14-08-29 發表
但膊頭愈來愈痛,而且心口開始覺得有野壓住 ...
唔知你會唔會係唔夠血呢?因為孕期中身體要做多成2至3成血要來提供氧氣比bb.
試下吃多點鐵質豐富食物,提子,藍莓,紅豆,棗類,黑芝麻,深色菜,紅肉。真係好唔舒服要睇醫生呀!

別墅

回覆:求救!胸口痛到窒息!

你講嘅全部都係我心聲,呼吸唔到,心口痛。
但醫生話係正常,這階段寶寶會壓住我地內臟,影響我地神經,所以會出現呼吸嘅問題

別墅

有無試過挨住瞓,會唔會好D呢

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我懷孕后期都覺啊,本來想出外行下,行行下,就覺得心臟好攰,呼吸好辛苦,標晒冷汗。如果坐系到就唔會。C6就話我系缺乏運動。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你地真係好犀利,辛苦喇

別墅

引用:Quote:原帖由+熊大與兔兔+於+14-08-29+發表

原帖由 mrhappy123 於 14-08-29 發表
會唔會係坐姿問題? 心口肌肉用錯力拉親?
應該都係工作時坐姿唔正確所致,但扯到去胸口,令到呼吸困難!
又會心跳加速就真係唔明。。。

別墅

引用:Quote:原帖由+熊大與兔兔+於+14-08-29+發表

原帖由 bbmiumiu89 於 14-08-29 發表
唔知你會唔會係唔夠血呢?因為孕期中身體要做多成2至3成血要來提供氧氣比bb.
試下吃多點鐵質豐富食物,提子 ...
多謝!
我會試下食多啲以上食物睇下有無改善

別墅

引用:你講嘅全部都係我心聲,呼吸唔到,心口痛。

原帖由 Liebe 於 14-08-30 發表
你講嘅全部都係我心聲,呼吸唔到,心口痛。
但醫生話係正常,這階段寶寶會壓住我地內臟,影響我地神經,所 ...
你都係咁呀?
終於搵到同是天涯淪落人
請問你有咩方法訓到?
或者有咩可以方法舒緩一下?

別墅

引用:有無試過挨住瞓,會唔會好D呢 +

原帖由 cc_waisze 於 14-08-30 發表
有無試過挨住瞓,會唔會好D呢
坐喺度訓係最舒服既~
但仲有4個半月!
好難捱,而且我仲要返工。。。
唉~

別墅

引用:我懷孕后期都覺啊,本來想出外行下,行行下

原帖由 haha748494 於 14-08-30 發表
我懷孕后期都覺啊,本來想出外行下,行行下,就覺得心臟好攰,呼吸好辛苦,標晒冷汗。如果坐系到就唔會。C6 ...
我都覺得可能係少運動!同埋我只係懷孕中期,都唔知點解會咁快就咁辛苦!?
本身都想報孕婦瑜伽~
但我依家連坐低都無啦啦心跳加速、喘氣仲點學?
你情況無我咁差,可以叫c6陪你郁動多啲/散步,如果一心跳加速就停一停,深呼吸到正常返再行!應該掂喎~

別墅

引用:Quote:原帖由 Liebe 於 14-08-30 發表你講

原帖由 熊大與兔兔 於 14-08-31 發表
你都係咁呀?
終於搵到同是天涯淪落人
請問你有咩方法訓到?
哈哈!宜家左側訓又訓到右邊麻痺,右側訓又話吾係幾好,平訓直頭抖吾到氣心跳好快,帶定啲糖出街,一暈即刻食一粒,三角位痛到行吾到,所以好少出街了,平訓喺度雙手將條腰托起就感覺到啲骨喺度磨擦,手指骨超痛。
唯有訓之前叫人按摩下然後按到訓著,或者浸浴我覺得都幾好。

大宅

回覆:熊大與兔兔 的帖子

我30周開始頂住橫隔膜,呼吸困難,瞓下透吾到氣,而家bb大左,壓住啲內臟,佢轉左頭仔會舒服啲

別墅

我都試過,原來係胃酸倒流,食左醫生開既藥好好多,你試下問醫生係咪呢個問題

別墅

引用:我都試過,原來係胃酸倒流,食左醫生開既藥

原帖由 蜂蜜 於 14-09-01 發表
我都試過,原來係胃酸倒流,食左醫生開既藥好好多,你試下問醫生係咪呢個問題

...
入院時醫生開過胃藥俾我試我係咪胃酸倒流,但我都係keep住痛,所以應該唔係!
於是醫生轉介我去物理治療就叫我出院喇

大宅

係胸膜炎, 我之前睇左跌打, 拉完頸就同你症狀一樣

會痛, 吸氣就痛,痛到喊

之後入左浸會睇, 醫生話係胸膜炎, 拉傷左, 一星期會自己好返

佢only俾止痛藥我

別墅

traceyto 發表於 14-9-3 11:20
係胸膜炎, 我之前睇左跌打, 拉完頸就同你症狀一樣

會痛, 吸氣就痛,痛到喊
原來係胸膜炎.....
請問醫生係咪無叫你照X-RAY已經斷到症?
懷孕都可以睇跌打???

我係膊頭痛先~之後先到胸口痛.....
而且心跳會無啦啦跳得好快~
去睇政府急症要我留院(內科但唔係骨科), 醫生係咁要我照X-RAY, 話照胸肺唔會射到胎兒!!
但我堅持唔照X-RAY~所以只係幫我抽下血、照下心電圖......
訓左3日醫生無話我有冇咩事就轉介我去物理治療要我出院就算!!

前幾日,我有去睇下中醫, 等佢幫我按下胸椎~
中醫話我熱氣同膊頭、胸椎都可能因為姿勢唔好而傷左~
食左2劑中藥後覺得呼吸困難、喘氣、心悸問題都有改善~
但因為懷孕關係唔可以按摩膊頭, 所以膊頭仲係好痛....
我膊頭痛到連普通動作都做唔到、左右側睡壓到又痛~
每2個鐘準時醒一次.....
到依家已經痛左3星期喇~真係好困擾呀!!!!

大宅

熊大與兔兔 發表於 14-9-3 12:38
原來係胸膜炎.....
請問醫生係咪無叫你照X-RAY已經斷到症?
懷孕都可以睇跌打???
一般胸膜炎, 醫生話一星期到自己會好返

但如果你吸氣都辛苦, 會痛, 最好去睇下醫生

我個時係未有bb, 但有照心電圖同肺, 因醫生怕心臟病個d

但最後醫生話我係拉親, 因我睇跌打, 拉傷左胸膜骨, 但佢話好小事, 不過就要休息。

首頁

尾頁

跳至