跳至

首頁
12345...47

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ellie79 發表於 14-9-5 18:36
回覆 rose-mag 的帖子

入咗藉申請到要等十幾年???
以前兄弟姊妹申請已婚兄弟姊妹係要十幾年,而家唔知係點,
未婚會快少少,不過十年點都走唔甩,父母申請已婚子女都要七八年。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆:rose-mag 的帖子

我細佬下年結婚,我都同佢講起碼十幾年。。。

男爵府

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

申請兄弟姐妹只係citizen 先可以,GC 不可以。同埋無分結左婚定單身,一樣等十幾年。

別墅

My sister applied for me in Aug 2000. F4 application really takes more than 10 years. I got the NVC e-mail and Immigrant Visa Application Processing Fee Bill Invoice in Aug 2014. My process is very slow as I moved to a new flat and NVC did not know.

子爵府

醒目開學勳章

引用:諗諗下... 都係時候申請D未婚兄弟姊姊. 申

原帖由 BossCatCat 於 14-09-05 發表
諗諗下... 都係時候申請D未婚兄弟姊姊. 申請得黎.. 佢地都應該結左婚... 有小朋友想離開香港... ...
冇錯,有小朋友就唔想留香港了。

子爵府

醒目開學勳章

引用:My sister applied for me in Aug 2000. F

原帖由 cambo 於 14-09-06 發表

My sister applied for me in Aug 2000. F4 application reall ...
嘩!14年,可能本身冇咁耐,真係係因為你搬咗。

2010年3月已經做緊2000年1月15日或之前嘅申請。你可能遲咗3年幾先收倒佢D信。

恭喜,你幾時可驗身?

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-5 10:09 另一朋

原帖由 眼訓 於 14-09-05 發表
明白

子爵府

醒目開學勳章

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

http://www.nychinaren.com/f/page_viewtopic/t_48096.html

上面新聞其中一段:

權益組織建議改變計算獲得綠卡人數的方式。根據現有法律,親屬移民每年可獲得22.6萬張綠卡,職業移民可獲得14萬張綠卡,這些配額由國會在1990年時設定。通常,政府在向美國公民的外國兄弟姐妹發放簽證時,將每一名家庭成員均計算在配額內,永久居民和外國雇員的配偶和子女也被計算在配額內。而建議要求,政府只計算每份申請中的主申請人,其他家庭成員不計算在配額內,這將減少親屬和職業移民這兩大類移民申請的大量積案。

如果可以落實就好了,唔知成數高唔高

http://www.nychinaren.com/f/page_viewtopic/t_48096.html

大宅

我今年5月先入紙,老公個細佬以F4申請我地一家三口,有排等,我地都係為左個女先移民,呀女就快一歲,要等13年,有排。我尋日啱啱發現左d野,唔知會唔會成事呢?好想個女讀中學前就可以過去

http://www.worldjournal.com/view/full_law_14/25684024/article-高科技-依親綠卡-擬大增配額?instance=law3

子爵府

醒目開學勳章

引用:我今年5月先入紙,老公個細佬以F4申請我地

原帖由 waitingforu 於 14-09-07 發表

我今年5月先入紙,老公個細佬以F4申請我地一家三口,有排 ...
13年?你如何知呀?我同屋企人講要十幾年,佢地成日話會快會慢,伹我睇返以前嘅Visa Bulletin Records,真係未試過D進展咁慢,係呢兩三年一D都未行快過。我成日計,嘩!咁行法,咪起碼等多12年?我已經等了6年。

子爵府

醒目開學勳章

引用:我今年5月先入紙,老公個細佬以F4申請我地

我今年5月先入紙,老公個細佬以F4申請我地一家三口,有排 ...
係呀,我都睇倒呢段news,但真係唔知有冇機會落實。

大宅

眼超超 發表於 14-9-7 17:05
13年?你如何知呀?我同屋企人講要十幾年,佢地成日話會快會慢,伹我睇返以前嘅Visa Bulletin Records,真係 ...
13年係美國果邊個律師講嘅,都係估計架咋,同埋我都有上visa bulletin睇排期狀況,今年9月就處理緊2001年1月1日,咁計返我地今年先入紙,即係13年多dd囉

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-7 17:05 13年

13年係美國果邊個律師講嘅,都係估計架咋,同埋我都有上visa bulletin睇排期狀況,今年9月就處理緊2001年1 ...
我都係咁計,不過你睇我08年3月confirmed我的申請,以家已經過了6年幾,但visa bulletin show而家先做01年1月,就算咁計我都要再等6年,但問題係佢唔係1個月進展30日咁去,而係至多一個月行十幾日,有時唔郁。咁計一年先行半年時間,我咪諗total 17年都未必到。。。。。

大宅

眼超超 發表於 14-9-7 18:13
我都係咁計,不過你睇我08年3月confirmed我的申請,以家已經過了6年幾,但visa bulletin show而家先做01年1 ...
吓?唔係掛,咁我咪要等成廿年?咁攪好大獲

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-7 18:13 我都係

吓?唔係掛,咁我咪要等成廿年?咁攪好大獲
我只希望佢會行快D,同埋Obama快D落實移民改革,咁就有得快。

大宅

眼超超 發表於 14-9-7 21:57
我只希望佢會行快D,同埋Obama快D落實移民改革,咁就有得快。
嗯,我都好想快d

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-05 發表另一

原帖由 sfmeow 於 14-09-05 發表
綠卡已經可以申請,只係條隊慢d,到入左藉就可以搬去快隊。
Mug 唔係父母入左藉,先可申請已婚子女咩?我仲以為係,遲左5年,等父母入左藉,先申請浪費左5年添

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

feclagnes 發表於 14-9-12 09:49
Mug 唔係父母入左藉,先可申請已婚子女咩?我仲以為係,遲左5年,等父母入左藉,先申請浪費左5年添 ...
父母80歲唔代表子女已婚囉。好似離左婚都算未婚。
你今日backup左未?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:feclagnes+發表於+14-9-12+09:49+Mug

原帖由 眼訓 於 14-09-12 發表
父母80歲唔代表子女已婚囉。好似離左婚都算未婚。
係啊,離左婚都算未婚。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+14-09-05+發表綠卡

原帖由 feclagnes 於 14-09-12 發表
Mug 唔係父母入左藉,先可申請已婚子女咩?我仲以為係,遲左5年,等父母入左藉,先申請浪費左5年添 ...
已婚子女呢part 唔清楚,唔緊要啦,宜家排都未遲!

首頁
12345...47

尾頁

跳至