跳至

首頁
12345...47

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 sfmeow 於 14-09-05 發表綠卡

原帖由 feclagnes 於 14-09-12 發表
Mug 唔係父母入左藉,先可申請已婚子女咩?我仲以為係,遲左5年,等父母入左藉,先申請浪費左5年添 ...
oh! 咁快D入纸啦!

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-7 18:13 我都係

原帖由 waitingforu 於 14-09-07 發表
吓?唔係掛,咁我咪要等成廿年?咁攪好大獲

http://www.chinanews.com/hr/2014/09-05/6566717.shtml

其中一段講↓

“符合暫緩遣返條件的年輕無證移民中,10%是亞裔。加大校園里符合條件的學生,46%都是亞裔。”李吉順表示,該會力促奧巴馬與移民局加快移民家庭團聚,並盡快處理積壓的申請案件。

大宅

引用:+本帖最後由+眼超超+於+14-9-14+01:17+編輯

原帖由 眼超超 於 14-09-14 發表
My Priority date 2004/4, 等了10年,現排到2002/1. 郁得好慢。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-14 發表本帖

原帖由 YM 於 14-09-14 發表
My Priority date 2004/4, 等了10年,現排到2002/1. 郁得好慢。
正常等多兩年,係怕排期行得慢。都好過我好多,多你起碼4年。

大宅

引用:Quote:原帖由+YM+於+14-09-14+發表My+Prior

原帖由 眼超超 於 14-09-16 發表
正常等多兩年,係怕排期行得慢。都好過我好多,多你起碼4年。
如果過一年先郁半年,咁就要等4年

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-16 發表正常

原帖由 YM 於 14-09-18 發表
如果過一年先郁半年,咁就要等4年
所以我超擔心可能要等多12年

複式洋房

回覆:眼超超 的帖子

我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先行半年,我仲要等15年,到時D小朋友都在香港剛剛畢哂業了,去到唔係local 畢業我唸都好難搵工,仲去晤去都成問題,唉!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先

原帖由 Bert 於 14-09-19 發表
我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先行半年,我仲要等15年,到時D小朋友都在香港剛剛畢哂業了,去到 ...
唔洗擔心,到時過到黎讀多個master / doctor 就得啦。

子爵府

醒目開學勳章

引用:我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先

我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先行半年,我仲要等15年,到時D小朋友都在香港剛剛畢哂業了,去到 ...
好似到時如果過咗21歲,跟唔倒過去,係咪?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Bert 於 14-09-19 發表我09年

原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表
好似到時如果過咗21歲,跟唔倒過去,係咪?
係喎,請問若批准landing 時子女已過21歲,仲可否一齊來美國?

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表好似

係喎,請問若批准landing 時子女已過21歲,仲可否一齊來美國?
啱啱check了,係唔得!

2014-06-26 消息
美國最高法院6月9日以5︰4的投票結果裁定,那些在父母提交綠卡申請時年齡小于21歲的子女,若等待期間超過21歲時,需重新排期。  聯邦法院認為,聯邦法律並不需要保護那些在青少年時期與父母一起申請綠卡的年輕人,他們認為排期保障,只適用于由父母持有綠卡者的申請人子女。法官認為多數超越年齡限制(滿21歲)的人,不是未成年人,不再受移民法保護。這一裁決將影響數萬名與父母一同等待綠卡的移民子女。  奧巴馬政府認為,法律只適用于移民中的很小範圍,留下最受影響的兒童。政府律師指出,運用法律若過于寬松,將導致太多的年輕人進入預先排隊等候。移民促進團體指此裁決,不利家庭團聚。保留超過年齡期限的孩子排期,其它等候人只須多等幾個月;而重新排期將令該人等待期間長達9年。移民改革團體希望這個問題將在國會得到解決,但議員們推遲計劃修改移民法。  而對于EB-5投資移民申請人來講,關于EB-5將實行排期似乎有越傳越真之勢。而美國高法通過的裁定則對有即將年滿21歲子女的申請人愈加不利。不論傳言如何,盡早準備,做好移民規劃,及時遞交申請才是正解。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 Bert 於 14-09-19 發表係喎,

不過,我唔係好明,佢咁講即係若等待期間孩子超過21歲,要take out孩子,父母要重新排過期,係咪呀?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表啱啱

不過,我唔係好明,佢咁講即係若等待期間孩子超過21歲,要take out孩子,父母要重新排過期,係咪呀?

...
我理解係個子女要重新排期,唔係父母,因為上面講移民法不保障那些小孩啫,對嗎?

複式洋房

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

不過以依家的批核速度,孩子2歲時申請,排到時都會過21歲。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表不過

我理解係個子女要重新排期,唔係父母,因為上面講移民法不保障那些小孩啫,對嗎?

...
希望係啦

子爵府

醒目開學勳章

引用:不過以依家的批核速度,孩子2歲時申請,排

不過以依家的批核速度,孩子2歲時申請,排到時都會過21歲。
太耐了,移民都係為小朋友,但而家個進度,到時細路都大。

複式洋房

回覆:眼超超 的帖子

申請兄弟姊妹不嬲都知道要過10年,不過依家嘅速度係要19-20年,真係太誇張了。希望遲D 真係放鬆移民配額,就有番D希望。

子爵府

醒目開學勳章

引用:申請兄弟姊妹不嬲都知道要過10年,不過依家

申請兄弟姊妹不嬲都知道要過10年,不過依家嘅速度係要19-20年,真係太誇張了。希望遲D 真係放鬆移民配額, ...
第11月後Obama 决定

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼超超 發表於 14-9-18 18:05

其實一向都係咁樣,只係而家都暫時唔會改,我父母就係由姑姐申請,當年都要十幾年,到批出時,我同兩個弟妹都已過21歲,唔可以跟父母過嚟,佢地LAND咗之後至再入紙申請我地,妹妹後來已婚,申請時間比我單身耐好多年。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:申請兄弟姊妹不嬲都知道要過10年,不過依家

申請兄弟姊妹不嬲都知道要過10年,不過依家嘅速度係要19-20年,真係太誇張了。希望遲D 真係放鬆移民配額, ...
應該唔駛19-20年,應該大約14-15年

首頁
12345...47

尾頁

跳至