跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

好的,謝謝大家!

大宅

tasselwai 發表於 18-4-14 22:50
我係06年02,仲未收到welcome letter,已經打左電話去問,話8個week內會寄出

F3 剛到01Feb06, 恭喜~
我希望今年約聖誕收到 welcome letter la...

禁止訪問

回覆樓主

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 18-3-25 00:26
未滿18歲係可以跟埋,就輪到你時會有份文件寄俾你,有位置俾你填有冇人你會帶埋去,通常都係未成年仔女, ...

18歲?
我亞哥係 2007年申請我的
已經11年了
現在我兒子11歲
本來諗住一定不會超齡呢
開始擔心了
而且我怕佢太遲去讀書
適應得無咁好

大宅

回覆 olimo 的帖子

Its under age 21 for follow the principal applicant in immigration. Under F4 category, We have waited for 14 years and landed last years.

伯爵府

好媽媽勳章

mmju 發表於 18-4-24 13:01
回覆 olimo 的帖子

Its under age 21 for follow the principal applicant in immigration. Under F4 cat ...

14年
2007+14=2021(兒子15歲)
2008+14=2022(兒子16歲)

趕得及都好了

伯爵府

好媽媽勳章

眼超超 發表於 14-9-4 11:41
你地個case係點? 交流吓

我老公等佢家姐申請, 等咗6年, 但見個visa bulletin, 呢兩年進度實在好慢.....一 ...

原來個po沉了
近來有什麼大家進展?

大宅

olimo 發表於 18-8-8 01:34
原來個po沉了
近來有什麼大家進展?

係wor, 大家好耐冇update.
Bulletin 進度快咗很多,希望中秋前收到welcome letter.

大宅

回覆樓主:

請問未入藉只係揸greencard 可否申請父母移民過黎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Mitch 發表於 18-8-9 00:56
請問未入藉只係揸greencard 可否申請父母移民過黎?

no, 你要成為公民先
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 18-8-9 07:47
no, 你要成為公民先

如何能成為公民?

複式洋房

andykwan 發表於 18-8-8 07:36
係wor, 大家好耐冇update.
Bulletin 進度快咗很多,希望中秋前收到welcome letter.
...

今個月的排期,F1及F3都倒退了一個月左右

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Mitch 發表於 18-8-8 17:00
如何能成為公民?

五年內住滿三十個月,喺住夠五年前90日就可以提出申請,中間冇連續離境超過180日,否則從新計過,夠期可以入紙申請,移民局收到你申請後會安排你去附近國家安全局打指模,臨走會派有關入籍試嘅資料同試題俾你,之後返去等信通知考入籍試,考試合格就等信去行禮宣誓,典禮完成後有張入籍証書俾你,等10個工作天後去Social Security Administration辦事處去申請更改公民身份,即時完成,咁你就可以去入紙幫你父母申請綠咭簽證。

而家好多人申請移民、入籍,所以過程可以好耐,申請入籍由收到申請到考試由10個月至兩年不等,睇你住果度嘅申請人有幾多同移民局喺果度工作量。

如果配偶係公民的話,綠咭持有人可以三年內住滿18個月就有資格申請,同樣地三年夠期前90日可以入紙申請。另外經濟上,你係擔保人,要報稅,經濟上你係作為你父母嘅擔保人,佢地喺最初唔可以申請福利,否則你係可以被追討所有款項加罰款同利息,詳程可以上移民局官網上睇:https://www.uscis.gov/

大宅

rose-mag 發表於 18-8-9 11:31
五年內住滿三十個月,喺住夠五年前90日就可以提出申請,中間冇連續離境超過180日,否則從新計過,夠期可以 ...

好詳細,感激感激~~

子爵府

lovekenken 發表於 18-3-26 09:47
2004年10月,是你申請日期嗎?我見現在排到2004年9月 wo,
你舊年年中收到通知,即都攪左大半年都仲去inter ...

由收到信到正式land,我攪左差不多年半

複式洋房

年糕仔媽媽 發表於 18-3-26 10:09
回覆 lovekenken 的帖子

我都是F4

請教大家:我如果入I-130申請我妹妹,填表可以加埋佢嘅子女、丈夫嗎?可以有人解釋一下步驟嗎?

(我妹話不介意等10年+以上,叫我照入表。)
謝謝!

王國長老

YYFUNG 發表於 18-8-15 08:45
請教大家:我如果入I-130申請我妹妹,填表可以加埋佢嘅子女、丈夫嗎?可以有人解釋一下步驟嗎?

(我妹話 ...

你係公民嗎?兄弟姊妹要公民至可以申請。你可以睇下USCIS官網解釋申請程序 https://www.uscis.gov/greencard/green-card-processes-procedures

大宅

iriswy 發表於 18-8-12 02:54
由收到信到正式land,我攪左差不多年半

上星期終於收到NVC電郵了...等了十二年(F3)...
現在滿腦子是升學,就業,住屋,至回美証申請的問題...

想信要慢慢睇返BK之前的留言...再打算...

複式洋房

andykwan 發表於 18-8-22 12:03
上星期終於收到NVC電郵了...等了十二年(F3)...
現在滿腦子是升學,就業,住屋,至回美証申請的問題...

恭喜恭喜(emoji)

子爵府

回覆 andykwan 的帖子

恭喜晒,
回美証, 若吾太覆雓, 我應該可以答到你的.

首頁

尾頁

跳至