跳至

首頁

尾頁

複式洋房

VC20120101 發表於 19-3-17 12:26
原來你也等了14年

係呀⋯⋯不知不覺
我去加洲西岸呀

複式洋房

VC20120101 發表於 19-3-17 12:20
祝你地成功,,我也很期待,起碼要等多2,3年,你去邊個州呀?

你而家可以準備定d文件,例如出世紙如太舊去申請定,到時一收到通知可以快d submit 上去,咁就會快d有interview

大宅

F4近兩個月跳左半年有多,,

男爵府

VC20120101 發表於 19-3-16 08:18
大家好,我的case是F4 ,申請日期2007年7月
就黎等左12年,最近3個月好像跳得快左,希望都係咁順。 ...
我都同你差不多時間呀,最近真係快左好多,好似好快就要準備定啲野咁,有啲茫然!

大宅

avang 發表於 19-3-18 11:42
我都同你差不多時間呀,最近真係快左好多,好似好快就要準備定啲野咁,有啲茫然!
...

有點心急,話晒等左十幾年,見佢行快左好開心,你去美國邊個州呀?自己去?

男爵府

VC20120101 發表於 19-3-18 15:56
有點心急,話晒等左十幾年,見佢行快左好開心,你去美國邊個州呀?自己去?
...
你係咪已經plan好哂過到去住邊?工作嗰啲?
我地一家大小,應該去東岸嗰邊!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

avang 發表於 19-3-18 18:12
你係咪已經plan好哂過到去住邊?工作嗰啲?
我地一家大小,應該去東岸嗰邊!

你要有準備,interview會問,批咗去land入境時會填一份表,要寫mailing address, 話綠咭會寄果度,所以最好要有親戚朋友嘅地址,會寄普通平郵,如有apartment number要寫清楚,寄失的話又要自己親身去申請過。

男爵府

rose-mag 發表於 19-3-19 03:13

你要有準備,interview會問,批咗去land入境時會填一份表 ...
多謝提醒

別墅

不是每一個洲都會自動寄greencard比你,我的洲就不會。我舊年七月時等了3星期收不到就去SSN check,職員說只是有幾個大洲份會自動寄比你,其他要自己親身來申請的。他們說System is not cover all states。

複式洋房

白兔仔 發表於 19-3-17 12:28
你而家可以準備定d文件,例如出世紙如太舊去申請定,到時一收到通知可以快d submit 上去,咁就會快d有inte ...

除了出世紙,還有什麼文件需要遞上?

複式洋房

andykwan 發表於 18-8-22 12:03
上星期終於收到NVC電郵了...等了十二年(F3)...
現在滿腦子是升學,就業,住屋,至回美証申請的問題...

不知JM 面試了嗎? 可否分享所需時間,經驗🙏

複式洋房

年糕仔媽媽 發表於 18-3-26 09:57
回覆 lovekenken 的帖子

是呀,舊年1/6收到welcome letter, 24/8 submitted all documents, 16/11NVC appr ...

請教一下其實什麼是welcome letter ?
另外還想請教各位JM 從priority date 排到o既果個月,到收到interview letter, 期間需要辦d 咩野? 同埋大約過程需時多久?
謝謝

複式洋房

年糕仔媽媽 發表於 19-3-19 20:58
不是每一個洲都會自動寄greencard比你,我的洲就不會。我舊年七月時等了3星期收不到就去SSN check,職員說 ...

Hi JM, 我等了3星期都未有,這SNN到追,即刻填form申請,一星期後就收到綠卡及工卡,我去加州的

大宅

ushei 發表於 19-3-22 20:49
不知JM 面試了嗎? 可否分享所需時間,經驗🙏

我四月尾先面試,現在安排一家人驗身。
整整個流程係:
2018/8 "date for filing..." 到 ,先收welcome letter by email, 跟住上網upload啲文件。
文件妥當,會通知你document approval

2019/3 "priority day" 到的月份,再收interview email,跟住book body check

大宅

andykwan 發表於 19-3-31 07:53
整整個流程係:
2018/8 "date for filing..." 到 ,先收welcome let ...

咁都幾快,,由收到welcome letter開始,約半年就收interview letter,請問上網upload d文件係要d咩文件?謝謝你

伯爵府

好媽媽勳章

整整個流程係:
2018/8 "date for filing..." 到 ,先收welcome let ...

謝謝你的分享
即是話
如果輪到了
到正式批出Visa
仲要搞1年?

大宅

VC20120101 發表於 19-3-31 10:30
咁都幾快,,由收到welcome letter開始,約半年就收interview letter,請問上網upload d文件係要d咩文件? ...

可參考以下,都係standard documents...要準備係petitioner's financial documents,如tax return etc..

https://nvc.state.gov/documents

複式洋房

整整個流程係:

謝謝JM的分享

想再追問一下:

你人在美國嗎?
"date for filing ..." 到,是否指用B表?那麼是否只要date for filing 日期到了之後就可以遞件上去,而不用等priority day 到了先開始交文件上去?

另外,"priority day" 到的月份, 是否指移民局網上顯示的月份?(呢個網頁:https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html 顯示的到期月份)

謝謝!!

複式洋房

想請教下面試會問咩問題?
我4月中面試好緊張會唔批

大宅

整整個流程係:
明白,謝謝你,想再問一下面試前會要求過往夫婦稅單及資產總值嗎?

首頁

尾頁

跳至