婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

一開始我好憎我6299,因為我上年17歲就大肚,男友21歲,6299要我地落左個b.如果吾落,男友無得番屋企

講真,我真係好嬲,我好堅持吾落,仲因為咁個心對佢地有偏見同介意
到今年7月生左個b女,6299好關心同好開心.
99仲日日三餐送飯送湯比我.我同男友無地方住,大伯主動話訓廳讓間房比我地搬番去6299度住,每次去到99度,佢咩都吾洗我做,仲好錫我,出街仲幫我拎袋抱b.又話買袋比我,又煮飯比我收工食,每日問我想食乜
講真個句,我同男友無能力比家用佢,但佢仲對我親生女咁,佢番完通宵工仲幫我湊個b..
但我個心仲係介意佢地一開始逼我落...所以我成日諗埋一面,...有冇人可以教我點相處
我知佢地宜家對我好好,我係知但我吾識點相處,我少小野就會發脾氣,生完身體情緒好差,仲比轉介左精神科...
我可以點先控制到自己情緒?

別墅

回覆:其實我6299真係好好

過咗去就算

子爵府

引用:一開始我好憎我6299,因為我上年17歲就大肚

原帖由 manshunhing 於 14-09-04 發表
一開始我好憎我6299,因為我上年17歲就大肚,男友21歲,6299要我地落左個b.如果吾落,男友無得番屋企

講真 ...
嘩 佢哋已經當你公主
你仲唔滿足 家用又唔使俾 佢哋又工人咁俾你使
使唔使俾埋 cash 你 冇上限信用卡任用
我唸你要佢2老同你 jump 茶識錯 先得囉

dorahelen  agree x 100!  發表於 14-9-5 13:28
wongjoetabo    發表於 14-9-4 20:46

男爵府

畀面勳章

佢地2老而家咁鍚你,又鍚BB,唔似真係想你落咁喎,會唔會當初想試下你地有幾大決心? 話晒你咁細個就有左,生個BB出黎唔係講玩,生得出就要負責任,所以可能想睇下你哋有幾大決心去承擔呢個責任。

而家既然對你哋咁好,咁你要好好珍惜,應該要為有咁為你哋設想既6299而開心~

放開D,退一步海闊天空

大宅

回覆:manshunhing 的帖子

當初是因为妳們细奶奶才叫妳落,係咪!好好谂下佢地立場!

大宅

你6299初時唔想你要個B可能只是唔想你年紀甘細就生,怕你將來會後悔,畢竟生B唔難,要養大一個B就好難

大宅

你6299初時唔想你要個B可能只是唔想你年紀甘細就生,怕你將來會後悔,畢竟生B唔難,要養大一個B就好難

男爵府

人地父母真係慘,
唔知要辛苦到幾時.

大宅

咁細就生BB....真係有點

cky2009    發表於 14-9-8 15:00
wongjoetabo    發表於 14-9-4 20:46

伯爵府

白食白住仲無能力俾家用?仲堅持要生b?

侯爵府

我相信一開始叫你唔好要個bb係好現實嘅事,你地咁細個自己都唔知養唔養得掂自己,仲講話養個細,同時都會影響你地日後行嘅路,唔想你地後悔先叫你地唔要,最後你地堅持要,佢地都盡量去幫你地,lee d 6299都算唔話得,至於情緒問題,我覺得你應該去睇吓醫生or搵社工傾吓,唔好屈埋屈埋,宜家有咁多人錫你,bb又健健康康,唔好諗埋一邊喇

stevekit  Agree  發表於 14-9-4 15:17
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

回覆 manshunhing 的帖子

呢位姐妹,你真係太小氣啦!講真17和21歲的父母奉子成婚事好多,但仲多係幾年貨仔離婚和送去兒童院。

所以你6299當初勸你地唔好要bb,除左因為怕你2個一時諗錯而後悔,更怕個孫受到你地既傷害,要知道小孩子係無孤架,唔可以因為父母唔性性而影響佢一生。

而家見你地生生性性,我相你6299都明白你地會做對好父母,負擔得起做父母既責任。要知道你地無錢無屋住,點養起小朋友????

你真係要好好反省自己錯係邊,係咪錯怪其他人,無好好咁諗自己的不足。

dorahelen  agree !!  發表於 14-9-5 13:29
pcbu  agree  發表於 14-9-5 01:28
我愛Corina  Agree!  發表於 14-9-4 21:33
Hippo323  Agree!  發表於 14-9-4 19:02
jzzz1102  Agree  發表於 14-9-4 13:58

男爵府

你有眼睇佢地幾錫你
都仲介意
我諗冇人幫到你囉
心態係要自己調節架

公爵府

算LA...宜家佢地錫BB咪得LO ?

男爵府

17歲,,佢個仔21歲,要你地落bb都係現實正常既事。你地養得掂bb?宜家對你地好就得啦。
做人,5好難为自己

翡翠宮

其實已經過佐去喇,可能果時覺得你哋細個,未必有能力照顧bb,所以先叫你哋落,依家都對你哋好好喇,唔開心嘅事就唔好記住

大宅

我明你宜家生完個幾兩個月, 情緒係比較飄忽,

呢個係荷爾蒙失調, 遲啲情緒會好好多

另外佢地當初叫你地落bb其實都係怕你地太細, 仲未定性兼養唔掂bb姐..

咁佢地宜家對你好就唔好想太多啦, 開心咁照顧阿囡啦

侯爵府

你仲想點,要唔要佢哋跪地斟茶認錯?

珍珠宮

唔好怪老人家, 你得17, 男友21, 講真, 聽到有左o個刻, 邊個會開心??
自己個仔得21, 又冇經濟能力, 又未孝順過自己, 仲要養埋你地3個, 你99冇欠你地架~

算啦, 生左人地仲對你咁好, 多謝都來唔切啦!

Hippo323  做人奶奶真難  發表於 14-9-4 19:03

男爵府

其實你都好心水清,你感受到6299對你既好,但你放唔到過去佢地曾經對你既傷害,呢啲都係你荷爾蒙作怪令你執著過左去既事。老套啲講,人係向前看,你都唔好再回頭望了。事實擺在眼前,眼前呢兩老係攞個心出黎對你地,你知道的。人誰無過?6299講錯過一句說話,念在佢地宜家所做的,你就當果句說話由頭到尾都冇講過啦。放過人地放過自己,俾個充滿愛既環境俾bb長大吧。

首頁

尾頁

跳至