自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我打算學車,但一無所知,市面上又好多不同的學車學校,我唔知點簡好,可否講下邊間好呀?
另外,我見香港駕駛學院有張 EFA 歐洲駕駛訓練總會認可的證書,係米
等於考左國際車牌?

stepchk  都唔關國際車牌事  發表於 14-9-10 11:47
eeb  同國際車牌無關   發表於 14-9-10 11:27
Life is better when you're laughing!

水晶宮

回覆:麻煩識揸車既JM 們入

從來無想過揾學校學,一開始就係揾朋友介紹cfu, 實戰可以練大d個膽。其他唔識答

Cutemom0808  agree  發表於 14-9-10 13:22
danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:34
Koala_Chu  同意  發表於 14-9-10 11:17

水晶宮

我搵私家學係次次練車及考車都可以用同一部車,熟埋部車嘅性能,考試唔駛顧多樣

danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:35

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:danad 的帖子

我揾出面cf學,嗰d大公司理論課不及揸住架車行出街咁實際

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係搵外面師傅學,夠實際。另國際牌係甩P牌就可申請,一年期既

伯爵府

找街外師傅較好。

danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:37

男爵府

各有各好啦,出面CFU有好有唔好,平D
但係考泊會會難D(比駕院)因為真係路面情況

駕院就貴D,不過易考D(起碼泊位,係私家場考,唔會有人行過仲要有暗斜)

另外個張EFA唔關事既,類似Q嘜之類既野,國際牌唔駛特別考,只要有車牌(P牌唔知)就可以去運輸處申請,有效一年(當然要對方國家認可)

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果你一無所知,又唔介意價錢分別,我就覺得駕駛學院o岩你。有理論堂學下先,又可以熟習d 法例先,有心理準備先。

danad  多謝解答:D 會考慮下  發表於 14-9-10 12:41

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 danad 的帖子

我唔贊成搵駕駛學院,晒錢,同埋路面經驗最重要,我都係搵師父學車,至少唔駛一大堆理論完先出去試路面經驗

danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:41

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺駕駛學院幾好,其實架架車都係一樣,自動波無乜特別,考棍波既話,可以試到離合器高低點預,理論課可以令你初係路面唔駛咁驚,一樣有實習,我覺駕駛學院條線好考d(香港區)

danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:41

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

danad 發表於 14-9-10 10:41
我打算學車,但一無所知,市面上又好多不同的學車學校,我唔知點簡好,可否講下邊間好呀?
...

私人師傅, 實戰經驗多d, 但質數參次, 最好搵學過既朋友介紹, 但考牌就難d pass

架駛學院, 貴, 但易pass。但小好多實際路面經驗, 最好考左個牌後, 搵出面師傅跟番5堂, 出多d路面。

我當年, 駕院 1 TAKE過pass, 搵師傅補多5堂, 先敢自己揸車出路面。

danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:55
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

伯爵府

hashtag影視迷勳章

搵外面師傅學,夠實際!

danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:56

大宅

我當年就响駕駛學院學,一take過pass咗
不過實戰經驗真係唔夠,所以搵朋友同我補鐘
駕駛學院係貴,但易pass,我揀拎咗牌先去補鐘,因為我覺得拎咗個牌無考試的壓力可以學得輕鬆d

藍莓綠茶  都啱喎  發表於 14-9-10 13:01
danad  多謝解答:D  發表於 14-9-10 12:56

大宅

好媽媽勳章

搵師傅,學院學完多數都要補鐘,因為少出街經驗,,同埋你考完都唔敢渣出街,除非你考完有人教你,諗住攞左個牌先

stepchk    發表於 14-9-10 14:16
180    發表於 14-9-10 13:18

大宅

其實自己揾私人c父學幾好,學同考都係同一架車,c父耐性高d,唔會同你計較時間,嚴格d,1 take 過pass係真正可以揸出街,唔似駕駛學院,得個學字!加油!

大宅

我搵出面師傳, 人地介紹

雖然可能比駕駛學院難一take過, 但勝在路面經驗多

考完出街都唔洗咁驚

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

小黑咪 發表於 14-9-10 11:24
我都係搵外面師傅學,夠實際。另國際牌係甩P牌就可申請,一年期既
多謝解答:D 原來要等一年,其實正常由學車到拎到真正駕駛執照係米要預最小年半呢?
Life is better when you're laughing!

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

adam112 發表於 14-9-10 11:26
各有各好啦,出面CFU有好有唔好,平D
但係考泊會會難D(比駕院)因為真係路面情況
[size=13.3333339691162px]多謝解答:D 其實有個好白痴問題想問,私人或學院都好, 最後係米都係同一個機構/地方考試? 我只知道會被派去不同路線考路試

琥珀宮

danad 發表於 14-9-10 12:40
多謝解答:D 其實有個好白痴問題想問,私人或學院都好, 最後係米都係同一個機構/地方考試? 我只知道會被派 ...

私人師傅我就唔清楚係咪同駕院考既路線一樣, 但駕院, 佢會同你TRAIN 3 條路線, 到考個日, 就會係3條中既一條, 所以易PASS, 而考牌既考官, 應該係來自運輸處。

私人考官考既路線, 係咪於考當日先睇個考官心情而定, 呢層我就唔知喇...
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

琥珀宮

Isaac_Ma 發表於 14-9-10 12:05
我當年就响駕駛學院學,一take過pass咗
不過實戰經驗真係唔夠,所以搵朋友同我補鐘
駕駛學院 ...

我當年都係咁諗, 有理冇理, 拎左個牌先, 最多出去補鐘補到有信心揸出街

首頁

尾頁

跳至