興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

我唸後病了,停唸即冇事件,一唸番又病,JM可否俾意見我應否继續

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:TurtleBB 的帖子

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆:有冇JM唸地藏經

我有一年唸,陸陸續續有事發生,果年我同老公差點死。之後唔敢唸,其實回心一想,可能就係唸左所以無事。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:alphabetagamma 的帖子

別墅

回覆:天瑜 的帖子

謝謝你,我已看了。但法師末提及頌經後為何會病,所以還是不敢唸

子爵府

我有諗下,但唔係勤力果啲,但好似無咩特別野發生

瑪瑙宮

TurtleBB 發表於 14-9-10 18:45
我唸後病了,停唸即冇事件,一唸番又病,JM可否俾意見我應否继續

...

個人意見。我唔多讚成響家中唸地藏經。如果真係要唸。用心唸。不要唸出聲。最好去法會同道場唸比較好。我平時在家唸心經多。

瑪瑙宮

引用:我有諗下,但唔係勤力果啲,但好似無咩特別

原帖由 vickling 於 14-10-24 發表
我有諗下,但唔係勤力果啲,但好似無咩特別野發生
個個人既業障不同。

RoyalQueen  Agree  發表於 14-10-26 17:08

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

引用:謝謝你,我已看了。但法師末提及頌經後為何

原帖由 TurtleBB 於 14-09-11 發表
謝謝你,我已看了。但法師末提及頌經後為何會病,所以還是不敢唸

...
你唸經時。眾生就黎聽經。你既身體健康同氣場頂唔頂到。咁多眾生黎聽經?頂唔到就會令身體有毛病產生。因地藏經。內容講既係地府情況種種。所以特別吸引眾生黎聽經。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

引用:謝謝你,我已看了。但法師末提及頌經後為何

原帖由 TurtleBB 於 14-09-11 發表

...
我亦不太讚成在家中播地藏經。只係我個人感覺。

子爵府

引用:Quote:原帖由+vickling+於+14-10-24+發表我

原帖由 moonlight9198 於 14-10-24 發表
個個人既業障不同。
明白,不過我其實係就咁屋企諗,如果攰時諗,有時真係諗到想訓著

別墅

回覆:moonlight9198 的帖子

我現在冇唸lu, 只唸佛号,唸地藏經嗰幾曰係感覺奇奇怪怪,又發D古怪既夢

男爵府

我只係聽心\"經歌,喺心入面跟住唱咋。會唔會都有眾生嚟聽架。

瑪瑙宮

TurtleBB 發表於 14-10-24 18:08
我現在冇唸lu, 只唸佛号,唸地藏經嗰幾曰係感覺奇奇怪怪,又發D古怪既夢

...
可否講得黎聽下 ??

瑪瑙宮

如大家再有佛理分享, 有興趣可到我 post 再討論,

因我不是這 post 樓主, 不想阻樓主太多既地方, thx.

以下是我分享佛理 的 post :

分享佛理及靈異事同夢境既朋友請入黎,一齊講一齊傾! (50)

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12871008&extra=page%3D1

男爵府

冇唸地藏經,但臨瞓唸大悲咒,会好好瞓……

大宅

我通常農曆七月先唸地藏經,唸完會同「佢地」講明天同樣時間再黎聽經,不過我都試過唸地藏經時feel到啲朋友仔「哄」到好埋黎聽,或者唸地藏經之餘再加唸金剛經增加自身嘅陽氣

大宅

引用:我通常農曆七月先唸地藏經,唸完會同「佢地

原帖由 hikiko999 於 14-10-26 發表

我通常農曆七月先唸地藏經,唸完會同「佢地」講明天同樣 ...
Feel到咁得人驚

大宅

回覆 sheryl09 的帖子

係呀,個種感覺好似好大壓迫感,間房細細但就好似好多「人」咁

別墅

回覆:moonlight9198 的帖子

我中午唸,唸完將本經書擺在書櫃,(書櫃上格擺左D音樂盒喺度),突然聽到叮一声,好似係有人摷書櫃D嘢gum

我唸完第二曰即病,病要休息冇唸到,自然變左隔曰唸,後來我見勢色不对,諗住不唸了,我記得那天我决定唔唸,話要睇電視,點知突然冇訊號左3個鐘,冇得睇!

之後夢到一班人(基督徒)喺度談論地藏經D内容,仲想引我讀D經文出黎,我冇讀,問佢地點解信耶穌又唸經,佢地被我揭穿後個樣好驚,跟住我就醒左了。

首頁
12345...7

尾頁

跳至