烹飪搵食

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆:越整越上癮的麵包

你地好叻呀,腸仔包果D係咪用焗爐就得嫁喇?我想學整,,,但唔知點入手好

水晶宮

引用:你地好叻呀,腸仔包果D係咪用焗爐就得嫁喇

原帖由 LaiMe 於 14-09-17 發表
你地好叻呀,腸仔包果D係咪用焗爐就得嫁喇?我想學整,,,但唔知點入手好

...
借本麵包書,有教步驟,我冇學過,睇書自學再問人,好好玩,試下啦

水晶宮

湯種麵包,吞拿魚芝士包

複式洋房

新手問.. 你地麵包機係邊度買呀?

水晶宮

引用:新手問.. 你地麵包機係邊度買呀

原帖由 ysasa 於 14-09-22 發表
新手問.. 你地麵包機係邊度買呀?
我自己用手搓嫁,我曾經都有部麵包機,不過用左一次賣左了,完全冇興趣,唔好玩,果部信用咭送的

大宅

我有好多時間好想整, 但我係搓湯圓都搓得好核突的人, 怕整包整到一㙮胡圖嘥曬D野, 我有面包書但始終未敢開始整. 請問你係邊買齊D架生呀?

水晶宮

引用:我有好多時間好想整, 但我係搓湯圓都搓得好

原帖由 funnyfanfan 於 14-09-22 發表
我有好多時間好想整, 但我係搓湯圓都搓得好核突的人, 怕整包整到一㙮胡圖嘥曬D野, 我有面包書但始終未敢開 ...
淘寶有全set買

侯爵府

請問湯種是否可以混入已發酵的麵團再造型呢?

水晶宮

引用:請問湯種是否可以混入已發酵的麵團再造型呢

原帖由 水草 於 14-09-23 發表
請問湯種是否可以混入已發酵的麵團再造型呢?
湯種係先整起湯種,待涼,再另做一盤,裡面有粉,鹽糖等料,搓匀後落涼涼了的湯種再搓匀

大宅

水晶宮

基本上包我大概知點整,係份量啫,開始想玩下新意思,想試下唔用砂糖用蜜糖,或用煉奶代替

水晶宮

尋晚新鮮出焗,不過唔知做乜發唔起,冇以往的漲大一兩倍,諗唔出原因,但都整左,焗完試味ok喎,係實左d, 味道好ok, 因為驚衰,尋晚留定3個今日焗,打算做實驗,一個再加少糖少水少酵母再發,一個就用自家制蘋果生酵母,另一個落泡打粉,睇下效果係點,宜家玩到無野好玩走黎做實驗,今次呢個改良左,用了蜜糖,淡忌廉,奶粉,鹽,水,高粉,酵母,一茶匙監欖油,發酵45min, 放氣,磅每個60g粉糰放提子乾,靜待20min再做型,發酵45min, 掃蛋液,200度焗10min

侯爵府

整包真係越整越上癮呀

水晶宮

大家有冇買揉麵機?香港買幾千蚊,淘寶都500幾,各位有冇用開呢,覺得好冇用?

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

大宅

引用:呢個食譜好味+

原帖由 靚寶 於 14-09-14 發表
呢個食譜好味
好似用好多酵母咁??

洋房

回覆:靚寶 的帖子

各位媽咪好勁呀!
我都周圍打聽緊d 焗爐連麵包機 (廚師機), 有冇邊個款好介紹呀?
上網見到 <TM-OV26 Thomson 焗爐連麵包機>, 有冇意見\ 評價 ?

如在淘寶買過,什麼牌子ok呀?

水晶宮

引用:各位媽咪好勁呀!我都周圍打聽緊d 焗爐連麵

原帖由 pcyingkit 於 14-10-02 發表
各位媽咪好勁呀!
我都周圍打聽緊d 焗爐連麵包機 (廚師機), 有冇邊個款好介紹呀?
上網見到 <TM-OV26 Th ...
香港果d勁貴,我估我要買都買個5xx人仔果款試下先

洋房

回覆:靚寶 的帖子

Groupon Thomson 機,$900

別墅

我想問我睇過好多其他牌子都話跟足食譜都失敗!但有人話P仔就唔會!是嗎?
另外http://kellyandruby-mami.blogspot.hk/?m=1
何師奶教我朋友用咩牌子,只要早15分鐘熄機取出就會無問題!皮就不會過硬!朋友試過Ok!!我想買P,是因為酵母和Nuts可分開放!但又實在太貴!買得過嗎?

首頁
12345...8

尾頁

跳至