在職全職

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

Small_i 發表於 14-9-15 20:17
我覺得word仲難。之後面試更難

我收到通知28/10 Skill Test, 想請問下pass左Skill test後, 面試形式是怎樣的? 朋友說會問小小基本法, 係咪真呢? 除左問自己嘅工作經驗外, 仲有什麼類型的問題? 請賜教!

P460  請問你幾時收到通知?   發表於 14-10-10 18:35

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:Small_i 發表於 14-9-15 20:17 我覺

原帖由 BonBon0524 於 14-10-10 發表
我收到通知28/10 Skill Test, 想請問下pass左Skill test後, 面試形式是怎樣的? 朋友說會問小小基本法, 係 ...
有1篇英文俾你讀,讀完會問問題。基本工作經驗,同埋處境問題,好似點處理同事糾正。基本法係筆試的

wcpcelia  thx  發表於 14-10-10 19:53
龍馬精神.......

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:typing test@政府助理文書主任

收到信10月22日有得test,但係岩岩加左人工,無理由又由10500再黎過,點好呢

Small_i  我係減人工入  發表於 14-10-11 08:26

男爵府

回覆:BlueViann 的帖子

Aco starting point未加人工前都有$11975,加後有1萬2千幾

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 BonBon0524 的帖子

面試同基本法一齊考,CA先係口頭問兩三題,ACO要筆試,出15條選擇題。
面試內容會問你ACO嘅職責、問啲環繞你工作嘅問題,其中必問如果你工作上遇到某種情況,你會點處理;跟著問時事同有關該時事嘅意見(所以面試前多睇新聞同時事節目,面試當日一定要睇報紙);跟著讀一遍英文文章同問該文章問題,最後問番你有冇問題,完。

時事同英文次序唔記得有冇調轉。

別墅

回覆:chungandlam 的帖子

請問做CA除左返5日工,收工準時之外,仲有D咩福利?例如係咪做滿一年之後有7日大假,仲有冇其他醫療等等福利。

大宅

引用:請問做CA除左返5日工,收工準時之外,仲有D

原帖由 HeiNHin 於 14-10-11 發表
請問做CA除左返5日工,收工準時之外,仲有D咩福利?例如係咪做滿一年之後有7日大假,仲有冇其他醫療等等福 ...
唔一定係返五日工架
Cs入職已有14天大假
除左簡單既醫療牙科,有機會申請公屋
咁就無乜特別褔利

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

HeiNHin 發表於 14-10-11 17:58
請問做CA除左返5日工,收工準時之外,仲有D咩福利?例如係咪做滿一年之後有7日大假,仲有冇其他醫療等等福 ...
正確嚟講係一個星期返44小時,係咪返5日要睇去邊個部門邊個位。
大假一年14日,係一邊返工一邊儲假;醫療係包政府睇醫生同政府牙科,私家唔包;做滿兩年年資可以申請公屋或居屋;長俸已經冇,但做夠3年過試用期,政府會供15%MPF。

別墅

哦,唔該晒

複式洋房

聽落去offer不錯,只是人工馬馬

男爵府

包唔包食飯時間架??

男爵府

回覆 盧c9 的帖子

呢份係唔係之前話請中四個份丫?? 我都有apply 丫, 不過未有得on....
我都係only識速成炸~

子爵府

回覆 fat_chu 的帖子

係呀,中四。我都未有信去in. no hope lu

別墅

回覆:BlueViann 的帖子

我21/10號去做Test,又係啱啱搵到一份唔錯既part-time做緊,我D中文打字好慢,加上好多人話宜家D政府工文職都難做,所以都諗緊去唔去好

wcpcelia  試咗先,加油  發表於 14-10-14 13:48

男爵府

引用:我21/10號去做Test,又係啱啱搵到一份唔錯

原帖由 HeiNHin 於 14-10-13 發表
我21/10號去做Test,又係啱啱搵到一份唔錯既part-time做緊,我D中文打字好慢,加上好多人話宜家D政府工文 ...
我放棄左去考, 因為人工太低

加上又唔知會俾人派去邊, 又有jm講過唔好做, 所以都係算咯

男爵府

引用:Quote:原帖由+HeiNHin+於+14-10-13+發表我2

原帖由 lala1016 於 14-10-13 發表
我放棄左去考, 因為人工太低

加上又唔知會俾人派去邊, 又有jm講過唔好做, 所以都係算咯
我而家十五十六考唔考好, 我test 過我中文得每分鐘十三個字左右, 而家份工都ok, 最重要好近6299屋企, BB 一至五响佢地屋企凑, 我放工可以十五分鐘返到去睇B, 最怕派去好遠, 我估CA 好大機會周圍派

wcpcelia  好大機會周圍派

禁止訪問

大宅

用倉頡打中文的標點符號係點打?如。句號係用 ctrl . 嗎?

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:用倉頡打中文的標點符號係點打?如。句號係

原帖由 Dada2013 於 14-10-15 發表
用倉頡打中文的標點符號係點打?如。句號係用 ctrl . 嗎?
枱頭會放埋提示,按Atr . 倉頡碼係重難日木

wcpcelia  thx  發表於 14-10-16 10:40
人生本是苦

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:Dada2013 的帖子

仲有逗號係(重難日月)

人生本是苦

首頁
12345...8

尾頁

跳至