自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大肚中,見到自己日日幫襯的麵包店在400商店名單中,個心情好灰...
今日社會富裕,但食d咩入口,完全控制唔到,地溝油,萬年油,毒菜,毒魚,激素雞&蛋&豬,瘋牛,塑化劑,過量食物添加劑,大頭B奶粉...仲有幅射,全球污染,數不完,驚不完...唔通不要下一代才是明智?

點解為左提高利潤,可以咁無良
心情好down,求正能量!

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:(呻)生活富裕社會的我們...

我諗好多野係以前都有,不過冇被揭發。
樂觀D諗,而家資訊發達,某程度上無良商人反而冇以前咁容易暪天過海。

wcpcelia    發表於 14-9-16 10:23
ungoobee  同意  發表於 14-9-16 09:46
天佑我們  x2  發表於 14-9-16 00:48

珍珠宮

我覺得香港現在就似大陸咁…咩都假、有問題食品

大宅

生活在富裕社會的我們...
起碼仲有得揀食咩唔食咩
呢個世界有好多人乜x 都要食
邊諗得健唔健康

男爵府

引用:大肚中,見到自己日日幫襯的麵包店在400商

原帖由 Meryl 於 14-09-15 發表
大肚中,見到自己日日幫襯的麵包店在400商店名單中,個心情好灰...
今日社會富裕,但食d咩入口,完全控制唔 ...
最down嘅係一直相信香港總會比大陸好一點,點知事實係令人失望

男爵府

糧食短缺先係主因

大宅

商人為著租金貴人工高來貨價越來越高而諗盡點去入平貨去慳⋯⋯曾經聽過做食巿嘅呻,來貨價例如雞旦,上星期同今個星期返貨價錢已經好唔同,加得好緊要⋯⋯
我體諒商人你,你可唔可以體諒我肚皮

別墅

回覆:seaman1982 的帖子

我都係咁覺得

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

chanyuen2012 發表於 14-9-16 00:46
商人為著租金貴人工高來貨價越來越高而諗盡點去入平貨去慳⋯⋯曾經聽過做食巿嘅呻,來貨價例如雞旦,上星期 ...
人民幣升了那麽多⋯⋯雞蛋很多是來自大陸⋯⋯有什麼理由唔加價⋯⋯?佢加價還好⋯⋯唔加價轉用次一級的代替⋯⋯就可能類似發生今次食油的事⋯⋯

子爵府

好灰

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

琥珀宮

畀面勳章

就因為富裕呢2個字囉

君不見而家嘅教育只著重知識,唔重道德,只因為要贏人先有富裕生活嘛

用要名牌,食要名牌,手機要名牌,全部無錢不行,錢唔會由天跌落嚟,只有物競天爭

人唔食人,點會有?

蜆介鯪魚球    發表於 14-9-16 09:47

大宅

引用:我諗好多野係以前都有,不過冇被揭發。樂觀

原帖由 seaman1982 於 14-09-15 發表
我諗好多野係以前都有,不過冇被揭發。
樂觀D諗,而家資訊發達,某程度上無良商人反而冇以前咁容易暪天過海 ...
以前d生物化學未有咁勁,反而好少少...

大宅

引用:Quote:原帖由+Meryl+於+14-09-15+發表大肚

原帖由 mrhappy123 於 14-09-16 發表
糧食短缺先係主因
有報導講過其實全球糧食是足夠的,問題係分配不均。而自己亦會盡量不浪費食物,少食自助餐。

大宅

引用:Quote:原帖由+Meryl+於+14-09-15+發表大肚

原帖由 cathy-tse 於 14-09-16 發表
有時自巳可以控製既事也有錯唔決定!那麼別人控制既事為咩會咁影響到心情呢?

...
主要係因為肚裡面有BB,知道自己令佢每日吸收緊有害物質,個心好酸...好擔心就咁影響個B一世!

男爵府

有時覺得,做原材料生產的人係利潤最少,例如農民,我地可以簾價買到日用品食品,其實都因為他們的“付出”,當佢地都同時想改善生活,就特登或者唔小心做左啲黑心食品.......
有時好矛盾

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:商人為著租金貴人工高來貨價越來越高而諗盡

原帖由 chanyuen2012 於 14-09-16 發表
商人為著租金貴人工高來貨價越來越高而諗盡點去入平貨去慳⋯⋯曾經聽過做食巿嘅呻,來貨價例如雞旦,上星期 ...
雞蛋真係好貴...公司訂開果間年頭到而家都唔知加左幾多次

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁其實我覺得好多野以前都有...
不過以前冇咁嚴既標準
以OK既食品...而家唔OK...

另外以前D野又冇咁多添加劑...
依家D野為左保存耐D,個樣靚D...加鬼咁多化學野入去...

伯爵府

引用:有時覺得,做原材料生產的人係利潤最少,例

原帖由 mimokoala 於 14-09-16 發表
有時覺得,做原材料生產的人係利潤最少,例如農民,我地可以簾價買到日用品食品,其實都因為他們的“付出” ...
農民收入少,反而可以食得健康,因為少食加工食品

大宅

引用:有時覺得,做原材料生產的人係利潤最少,例

原帖由 mimokoala 於 14-09-16 發表
有時覺得,做原材料生產的人係利潤最少,例如農民,我地可以簾價買到日用品食品,其實都因為他們的“付出” ...
農民,好多時都係俾人「扼」或壓榨的一群,但如果知情,也是非常不道德,就如三聚奶粉的部份奶農!
最衰係商人,而當然我們有時做了幫兇也不自知。
但...真的好灰

首頁

尾頁

跳至