自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+薯圈+於+14-09-23+發表有d老

原帖由 jollyma 於 14-09-24 發表
唔衰!有边個家長夠膽話冇幫過小朋友做功課
我好夠膽講!我真係無!由佢開始寫字開始,連手都唔會捉住寫字⋯
你有幫嗎?

珍珠宮

引用:抄咁多唔等於記到。。。

原帖由 阿韻BB 於 14-09-23 發表
抄咁多唔等於記到。。。
絶對同意。抄得多唔等於記得多。寫得多亦不等於寫得靚。

我讀書成績中上, 身邊的朋友考幾支箭的, 個個都唔係死抄爛抄之人,而係找有效的方法去記。

無心記, 無興趣記, 抄100次也只是一個符號。更加令佢想盡辦法擺脱那件事, 反效果

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:機械式抄寫係好冇效率嘅學習方法,浪費時間

原帖由 goodday 於 14-09-23 發表
機械式抄寫係好冇效率嘅學習方法,浪費時間耗盡精力磨滅學習興趣

傳統學校的教學方法 :sweating ...
agree,我仔真係機械式抄完都唔會記得自己抄過咩,然後要再用時間去溫,但其實每日10幾樣功課,做完都半死啦,仲邊有時間精神去溫書

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我無幫小朋友做功課, 連數學都最多俾下貼士引導下, 一筆一劃都要佢親手寫。不過我小朋友功課唔算好多。

珍珠宮

睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+jollyma+於+14-09-24+發表唔

原帖由 susi1024169 於 14-09-24 發表
我好夠膽講!我真係無!由佢開始寫字開始,連手都唔會捉住寫字⋯
你有幫嗎?

...
做project囉!仲有查字典,又中又英,明明識解都要你查,英文查英文,多到冇可能做得晒

男爵府

引用:Quote:原帖由 TOBY@-@ 於 14-09-23 發表借

原帖由 yl88 於 14-09-23 發表
我地細個抄得甘過依家d小朋友
所以我地好捱得
若真的覺得吃力,不加轉間活動d的學校啦:y ...
唔好信活動教學……到頭來又係狂谷狂做……功課及中英默書多得很……如果小朋友有天資受得到固然好……冇乜問題……父母係學校範圍附近和其他家長傾談時更可以談得耀武揚威……值得恭喜!!……假如小朋友不幸地讀得吃力……僅在車尾徘徊……只可講慢慢被邊緣化……被淘汰……極無奈!!

大宅

引用:Quote:hingguu+發表於+14-9-23+21:29+四年

原帖由 ganggang 於 14-09-23 發表
神校定扮神校?
神校掛
點定義?

複式洋房

susi1024169 發表於 14-9-24 00:17
agree,我仔真係機械式抄完都唔會記得自己抄過咩,然後要再用時間去溫,但其實每日10幾樣功課,做完都半死啦 ...
對某些人來說,這樣的學習方式是最有效的,我都係咁,抄完唔洗溫書科科都90+。最可怕的是,老師把這一套加在所有人身上。(因為寫教學大綱是很痛苦的)

不過雖然唔係最適合/最有效的吸收方法,但用黎教個仔自律和反省是很好的實踐,「為什麼抄完都唔記得自己抄過乜?」你幫佢搵出路,不如刺激佢自己識搵出路啦~

10年HR,3年SLASHER,睇住香港職場變⋯⋯
有新鮮嘢可以PM同我分享下!

侯爵府

w_y 發表於 14-9-24 00:21
我無幫小朋友做功課, 連數學都最多俾下貼士引導下, 一筆一劃都要佢親手寫。不過我小朋友功課唔算好多。 ...
我都唔會幫小朋友做同對功課,數學做錯派返來自己改正,生字寫錯老師會批改。初小默書測驗考試會跟進,到四年班開始完全放手,訓練自發學習同自律,對小朋友係好事。當然,明白唔係對個個小朋友都work

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:susi1024169+發表於+14-9-24+00:17+a

原帖由 Cumberbatch 於 14-09-24 發表
對某些人來說,這樣的學習方式是最有效的,我都係咁,抄完唔洗溫書科科都90+。最可怕的是,老師把這一套加 ...
不過雖然唔係最適合/最有效的吸收方法,但用黎教個仔自律和反省是很好的實踐,「為什麼抄完都唔記得自己抄過乜?」你幫佢搵出路,不如刺激佢自己識搵出路啦~

都要有時間比我同佢「搵出路」先得嫁!日日淨係狂做功課、食飯、想溫書都唔夠時間溫,又夠鐘訓覺喇

男爵府

回覆:小學四年級日又抄夜又抄...為乜

150字, 當需要5秒一個字都係150x5=750秒=12分鐘啫 再慢啲都係20分鐘乜都搞掂啦!
不如望實佢,叫佢拿拿林抄曬好過啦!
抄得多係有用架,又可以練寫快啲,如果一路抄一路串記埋入腦仲好,加油啦媽咪!

禁止訪問

珍珠宮

芝達 發表於 14-9-23 21:49
曾經有個教授講,抄5次係極限,多過5次,小朋友只會盲目地想盡快抄完就算,抄多咗嘅根本唔會入腦

...
對!凡事都有正反兩面,過左火,做唔到效果之餘仲會有反效果。好似樓主個仔,掛住罰抄,無時間溫明天的默書,又要怕明天再罰,我係小朋友,我都無晒心機啦!仲要只係其中一科咋!

wcpcelia  係咯,聽到都辛苦呀  發表於 14-9-24 13:19

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 jollyma 於 14-09-24 發表唔

原帖由 susi1024169 於 14-09-24 發表
你有幫嗎?

...
家長有無幫手做功課呢個問題真係好敏感

我大仔初入小一嘅時候好唔適應多左咁多功課(其實唔算好多), 一放學就做,有時做到過晒瞓覺時間都未做完(我地要求9:00就瞓,而佢亦差不多時間已經無晒電), 佢心好急,但又倦,我都會幫佢做緊d 功課。。。

我明白一般家長都怕小朋友依賴左我地,又或者怕令到佢地無責任心。 但我唔係幫左就算,係會積極搵方法去解決問題,而我亦對佢地有信心! 而現實中,我d 仔過左幾個月適應期,之後做功課就好快,一般晚飯前已完成(我地6:30 食晚飯). 但换來的,是仔仔對我嘅信任度,佢知道我會在佢困難時幫佢

當然呢d 只係我嘅經驗,唔等於可以apply 每個人

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

yusostupid 發表於 14-9-24 01:22
150字, 當需要5秒一個字都係150x5=750秒=12分鐘啫 再慢啲都係20分鐘乜都搞掂啦!
不如望實佢,叫佢拿拿林抄曬好過啦!
抄得多係有用架,又可以練寫快啲,如果一路抄一路串記埋入腦仲好,加油啦媽咪!

你真係當小朋友係機械人, 放學返嚟唔會攰ge?
揸筆寫字隻手係摩打手? 字與字之間唔駛停可以連續寫唔駛抖?
淨係得神寫的抄寫一樣功課, 而沒有其他?
家長「望實佢」又點, 坐在隔離卻又不是親子時間...

不如叫老師讀多幾年書, update下有乜嘢有效的教學方法, 深入認識兒童發展, 學生的個別需要等, 可能更有效提升教學效能.

yusostupid  老師數  發表於 14-9-24 09:10
yusostupid  個別學生需要唔應該入   發表於 14-9-24 09:08
yusostupid  攰咪抖下!都唔使好耐   發表於 14-9-24 09:06

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好話小朋友啦,我做人阿媽呢段時間都算填得多字,幼稚園報名表事少,最憎就係d問卷,有間學校我報3間分校,同一份問卷填3次手都痛埋。勁想電腦打同print

禁止訪問

已刪除用户

珍珠宮

畀面勳章

禁止訪問

首頁
45678...9

尾頁

跳至