婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你好 ! win 01

想請問戒口問題:(本人有乳房纖維瘤及乳腺增生,因兩者size比較細, 所以醫生建議暫時觀察)

1) 想請問有乳房纖維瘤, 是否要戒除任何豆類、黃豆製品(如豆漿豆腐等. 如確實要戒除豆漿及豆腐類, 我有疑問就是此兩類食品唔係對防止乳癌好好嗎?)、花類的菜、花膠、淮山、响螺, 還有什麼要注意及戒除?

2)想請問有關以下之中藥, 是否可以進食?
野生制首烏、野生靈芝、菟絲子、 當歸、牛膝、女貞子、墨旱蓮、 肉蓯蓉、龜板等。

3)想請教日常煲什麼湯水對此病有療效?

謝謝!
祝您新年進步、萬事勝意。

[ 本文章最後由 小芝芝 於 08-2-10 13:41 編輯 ]

禁止訪問

別墅

原文章由 win01 於 08-2-15 19:43 發表
1.豆可吃不可多,淮山任何人都可吃.戒雞羊蝦蟹,無魚鱗的魚
2.不是醫生或不清楚藥性不清楚用藥法則幹什麼要用藥?
3.金針花(記得一定一定一定要洗淨),玫瑰花 ...

win01你好!
首先多謝你抽時間幫我解答我嘅疑問.

1)照你所講, 是否黃豆製品都可以吃少許? 咁花類的菜、花膠、响螺, 是否繼續可以吃?
2)其實以上之成份是坊間某一隻對脫髮及白髮有幫助嘅中成藥, 因為本人近來發現多咗好多白髮, 另到本人非常困擾, 但又唔想經常染髮, 所以希望佢可以幫到自己. 想請問可否服用? 如果不得, 請問有冇良方提供?
3)想請問金針花是否等如金針(即是係咪金針雲耳蒸雞嗰啲金針呀)? 如果不是, 可以在那裏買到? 同埋可以怎樣煲?

謝謝!

[ 本文章最後由 小芝芝 於 08-2-16 08:44 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至