跳至

首頁

尾頁

別墅

會唔會去照結構性超聲波?知唔知邊個醫生好?

大宅

我路過ga
洗世源係仁安. very detail to explain to you.

原文章由 Karenauyeun 於 08-2-12 11:34 發表

民房

我朋友介紹咗一個俾我在油麻地先施果頭好平收$400, 我打算月底有4個半月去照.

別墅

原文章由 Karenauyeun 於 08-2-12 11:34 發表

May I know what is 結構性超聲波?

別墅

想問下係唔係同Oscar同一樣機做?幾多星期可以做?

複式洋房

而「結構性超聲波」係講bb第18週至20週開始(大約5個月)要照多一次超聲波, 因為18週前就算照到仔定女, 但都未照到bb身體既結構係咪全部正常! 而「結構性超聲波」可以照到bb既手指, 腳趾齊唔齊, 有冇兔唇, 心, 肝, 脾, 肺, 腎正唔正常, 血管, 等等...所以5個月後一定要照一次!

但係如果你係政府醫院生佢18-20週覆診時會照嫁.(我係東區)

別墅

原文章由 neway77 於 08-2-13 19:04 發表
而「結構性超聲波」係講bb第18週至20週開始(大約5個月)要照多一次超聲波, 因為18週前就算照到仔定女, 但都未照到bb身體既結構係咪全部正常! 而「結構性超聲波」可以照到bb既手指, 腳趾齊唔齊, 有冇兔唇, 心, 肝, 脾, ...

OOoo....ok...many thanks!!! hehe..my b is only 11wks....still early for that.

I will 係政府醫院生 at Prince Wales.

別墅

原文章由 neway77 於 08-2-13 19:04 發表
而「結構性超聲波」係講bb第18週至20週開始(大約5個月)要照多一次超聲波, 因為18週前就算照到仔定女, 但都未照到bb身體既結構係咪全部正常! 而「結構性超聲波」可以照到bb既手指, 腳趾齊唔齊, 有冇兔唇, 心, 肝, 脾, ...

Thank you!!! 好緊張可以再見BB嘅Closeup

複式洋房

Ricolas: 我都係PWH, 你做檢查時, 醫生會幫你預約定做結構性超聲波架, 我已排在3月20日照.

大宅

我係kwh都有得做, 約左4月7號.....
只要不放棄, 就會有機會成功, 我們一起來迎接新生命的來臨吧!

複式洋房

咁同4d有乜分辨呀?

大宅

我照oscar (收費$1,250)果陣, 私家醫生叫我去開政府醫院產檢果陣順口問下有無得照, 因為平好多.

我12月尾 (差唔多14週)去醫院做產檢, 多口問下佢醫院有無得照結構性超聲波, 佢就答我要睇下full晒未, 結果佢即場係電腦同我book左20週果陣去醫院照, 仲即刻係張appointment letter度簽名, 收費係$68咋, 大家如果去醫院產檢時記得問醫生呀, 可以慳番$1,400. 我打過去醫院問, 姑娘話個照聲波係照bb器官同身體其他部份, 咩都照晒架!

我2月14號係瑪嘉烈照完, 醫生都好nice, 好有心機幫我照, 大家不妨試下.

複式洋房

你地咁好彩,個個都book到結構性超聲波,反而我又高齡,又地中海貧血(隱性),ah 姑娘 (i am having prenatal checkups at QEH) said i must go through my 1st consultion with doctor before s/he decides to send me for 結構性超聲波 or not - but doctor's 1st appointment is 3/19 wor!? i am curious - so for those of you who are having prenatal checkups at public hospitals and have booked 結構性超聲波, have you seen the doctor already or have you just seen a nurse (like I have)? how did you book 結構性超聲波??

quite 唔開心... 人人有得照... my bb 可能無得照

原文章由 hicaca 於 08-2-23 18:00 發表
我照oscar (收費$1,250)果陣, 私家醫生叫我去開政府醫院產檢果陣順口問下有無得照, 因為平好多.

我12月尾 (差唔多14週)去醫院做產檢, 多口問下佢醫院有無得照結構性超聲波, 佢就答我要睇下full晒未, 結果佢即場係電 ...

大宅

我第一次做產檢都無同我BOOK結構性超聲波, 因為我生嘅時候都35(都叫做高齡)所以有安排我做OSCAR, 係度頸皮當日醫生話我知會係20週同我做結構性超聲波, 係果輕先至同我BOOK.....你如果都係高齡都應該會同你安排做OSCAR, 會唔會都係做OSCAR先至BOOK丫, 你而家幾多WEEK? 都未開始做檢查, 到時記住問下醫生, 可能安排到呢, 唔好唔開心啦, 要做個開心媽媽丫.....

原文章由 healthyhappy 於 08-2-25 16:23 發表
你地咁好彩,個個都book到結構性超聲波,反而我又高齡,又地中海貧血(隱性),ah 姑娘 (i am having prenatal checkups at QEH) said i must go through my 1st consultion with doctor before s/he decides to send me for 結 ...

[ 本文章最後由 sycheung 於 08-2-25 20:13 編輯 ]
只要不放棄, 就會有機會成功, 我們一起來迎接新生命的來臨吧!

複式洋房

thanks, sycheung. i am 35 too. since QEH doesn't have OSCAR test, i have done the test at PWH myself. the "accurate" tests at QEH are all invasive so the nurse told me to do OSCAR outside lor... i didn't want to risk miscarriage. i have a question - if they book OSCAR for you, did you have to pay?

bb already 13 w old and by the time i meet doctor for the first time, bb would be almost 17 w la.

hope i can book la. i will "lur" doctor

and thanks, i will try to be as happy as possible.

原文章由 sycheung 於 08-2-25 20:11 發表
我第一次做產檢都無同我BOOK結構性超聲波, 因為我生嘅時候都35(都叫做高齡)所以有安排我做OSCAR, 係度頸皮當日醫生話我知會係20週同我做結構性超聲波, 係果輕先至同我BOOK.....你如果都係高齡都應該會同你安排做OSCA ...

大宅

我係廣華做oscar, 佢有幾個option比我揀, 有d要比$$, 有d唔駛$$$, 分別有:
1. 係懷孕期11-13週6日以超聲波量度胎兒頭皮, 同時抽取孕婦血液驗PAPP-A同埋hCG(費用450蚊)
2. 係懷孕期11-13週6日以超聲波量度胎兒頭皮, 同時抽取孕婦血液驗PAPP-A同埋hCG, 另外係16-19週6日抽孕婦血液驗AFP和hCG(費用800蚊)
3. 係懷孕期11-13週6日以超聲波量度胎兒頭皮, 另外係16-19週6日抽孕婦血液驗AFP和hCG (免費)
4. 係16-19週6日抽孕婦血液驗AFP和hCG (免費)

不過只可以揀其中一個option, 一般係威院同私家都係做第一種, 價錢1000-1500蚊不等, 我見做晒所有野都係800蚊, 所以揀第2個option, 不過當日淨係知度頸皮嘅厚度, 其餘的檢血報告都無咁快知......

你咁遲先至做第一次檢查, 係唔係好遲先至去政府度book? 我有左4 week就去廣華book, 係11 week 就做第一次檢查, 而且好多測試都可以book到.......通常太遲book, 就未必安排到比你, 尤其oscar....度頸皮一定要係11-13週6日做........如果遲左佢地唯有同你係16-19週抽孕婦血液驗AFP和hCG, 不過準成度無咁高.....

我都希望你同可以"lur"度醫生比你做, 可以慳返筆ar ma.....

原文章由 healthyhappy 於 08-2-26 09:39 發表
thanks, sycheung. i am 35 too. since QEH doesn't have OSCAR test, i have done the test at PWH myself. the "accurate" tests at QEH are all invasive so the nurse told me to do OSCAR outside lor... i ...

複式洋房

hi sycheung,
thanks for your clear answers

我8星期已在 QEH 做first checkup ga lar (although not as early as you), but it was just some blood tests and q & a by a nurse. and then the nurse booked the next checkup (i.e. 1st checkup by a doctor) 2 months later ar... 早知 KWH service 好咁多, 我都去 KWH la... based on my address, i believe i can choose either QEH or KWH. 我好天真好傻, 以為 KWH 好多mainland moms... 其實邊間都咁多 (even private hospitals)

i did my OSCAR at PWH last week already. paid $1300

原文章由 sycheung 於 08-2-26 16:45 發表
我係廣華做oscar, 佢有幾個option比我揀, 有d要比$$, 有d唔駛$$$, 分別有:
1. 係懷孕期11-13週6日以超聲波量度胎兒頭皮, 同時抽取孕婦血液驗PAPP-A同埋hCG(費用450蚊)
2. 係懷孕期11-13週6日以超聲波量度胎兒頭皮, ...

[ 本文章最後由 healthyhappy 於 08-2-26 18:35 編輯 ]

別墅

我都以為政府醫院有得做結構性超聲波,點知昨日個姑娘話門醫院無此服務,但曾聽人話政府有喎。大家知唔知政府醫院係有定真係無呢?

別墅

原文章由 tsyefung 於 08-2-27 08:37 發表
我都以為政府醫院有得做結構性超聲波,點知昨日個姑娘話門醫院無此服務,但曾聽人話政府有喎。大家知唔知政府醫院係有定真係無呢?

政府有得做架喎, 做OSCAR 既時候, 姑娘巳幫我BOOK 左4月份做結構性超聲波, 我會係PWH 做.....

大宅

Hi healthyhappy,
雖然廣華有好多大陸人, 不過佢而家有多個婦產科病房, 係新裝修架, 聽聞呢度多數安排比香港人住, 環境好好, 一房4個人, 又新又乾淨, 而且無大陸人一齊, 所以好優靜, 好乾淨, 一般順產都可以住東9(新裝修嘅婦產科病房)......
不過唔緊要啦, 可能QE嘅情況都唔係太差呢.......不過真係記住叫醫生比你做結構丫......

原文章由 healthyhappy 於 08-2-26 18:34 發表
hi sycheung,
thanks for your clear answers

我8星期已在 QEH 做first checkup ga lar (although not as early as you), but it was just some blood tests and q & a by a nurse. and then the nurse ...

首頁

尾頁

跳至