樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前得過呢到0既JM協助,希望作出返小小貢獻,以下係我0既小分享!

首先,我個主任姓李,是男的,好好人,大家唔使驚,佢地唔會好惡,不過最緊要係帶齊野,因為佢一開始就叫你拎晒D野出黎先~

1) 要拎所有家庭成員0既身份証明文件,正本同副本都要
2) 佢會問你而家住邊,如果租屋就要話俾佢知同講埋租金幾多,佢無叫我俾租約佢睇
3) 之後簽聲明,如果公屋有戶籍,要聲明拎到樓後放棄戶籍
4) 之後到銀行結餘喇,如果有簿仔就要打簿至會面前一日,如果係STATEMENT就最好去ATM PRINT返張戶口結餘+最新一期STATEMENT,因為STATEMENT截數日未必係見面前一日,之後佢會幫你填一份野,SHOW晒咁多個戶口0既BALANCE,對過無問題,簽名
5) 到入息喇,佢會重入EXCEL,基本上無咩特別,如果無做野或失業家庭成員要簽聲明書同埋解釋點解無入息
6) 之後佢會同你核對張<<申請人聲明>>,因為我填錯左,所以佢俾左張新0既我重新填過,佢無黑面都無嫌煩,每格同我填一次,仲幫我計埋數
7) 到最多人想知0既漏報保險問題喇,我申請時都有2份無報到,由於我果2份保險無現金價值,都無紅利,所以只需要填返解釋信,內容都係話自己一時大意,唔係有心隱瞞,之後簽名,小TIPS係記得拎晒所有保單0既年結報告(佢會收COPY,大家可以影印左先),我都係聽呢到JM講,所以過程順利一TAKE過,唔使太擔心,我見佢地都無咩大反應,唔知係咪好多人都係咁
8) 之後佢幫我計埋所有保險0既利息同埋現金價值,每間保險公司都唔同計法,我係英國保誠,本年度歸完紅利當入息,總價值(基本計劃+歸完紅利+特別紅利)當資產,我諗計法係STANDARD左,因為我見到佢有NOTES寫低唔同保險公司0既計法,不過大家最好到時再CONFIRM下
9)最後填埋資產,如果無銀行戶口0既就要填埋可動用現金,即銀包有幾多錢,唔使CHECK,報約數可以

DOUBLE CHECK返所有文件齊晒,填好晒就可以走了,2個月左右會有結果,以上純粹我個人CASE,並唔代表人人一樣,只係想同大家分享一下,每個會面0既人都有唔同做法,同埋政府D野成日改,以上只可以作參考之用~ 祝大家早日上樓!!

男爵府

hello,我想問第 7,保險o個度,因為我都有兩份無報,兩份都有儲蓄成份,咁如果我 cut 左佢,到時無左有無問題

大宅

引用:hello,我想問第+7,保險o個度,因為我都有

原帖由 lms6152003 於 14-09-29 發表
hello,我想問第 7,保險o個度,因為我都有兩份無報,兩份都有儲蓄成份,咁如果我 cut 左佢,到時無左有無 ...
呢個我吾清楚,不過聲明書要填返申請公屋時份保險的現金價值同紅利,所以要帶返申請公屋該年度的保單年結俾佢睇,但你已經cut左就同我情況吾同,建議你問返主任

大宅

回覆:審查小分享

由於我係未有審查結果,可能會因為漏報保險而被取消資格,因為主任話一切要以審查結果為準,所以吾代表後補一定會被接納

複式洋房

回覆:審查小分享

可以講下你幾號NO同邊區幾人嗎?

大宅

引用:可以講下你幾號NO同邊區幾人嗎?

原帖由 happy_bear 於 14-09-30 發表
可以講下你幾號NO同邊區幾人嗎?
我係G1266XXX,新3

大宅

引用:Quote:原帖由 happy_bear 於 14-09-30 發表

原帖由 cfsl 於 14-09-30 發表
依架唔係審到128咩?你甘遲既?因轉區?

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

畀面勳章

謝謝分享, 收藏先.

大宅

引用:Quote:原帖由+cfsl+於+14-09-30+發表我係G1

原帖由 bb_jan 於 14-09-30 發表
依架唔係審到128咩?你甘遲既?因轉區?
我第一次信寄失左,第二次有事去不到,原本是7月審核的

大宅

祝pass

cfsl  多謝  發表於 14-9-30 22:37

用戶要求終止服務

回覆:cfsl 的帖子

請問申請幾耐先會審查?審查時要再提交入息証明嗎?
因為我先生佣金收入唔穩定,申請時報果半年唔超額…但怕到時要再交入息証明時超額

大宅

引用:請問申請幾耐先會審查?審查時要再提交入息

原帖由 tzelam2014 於 14-09-30 發表
請問申請幾耐先會審查?審查時要再提交入息証明嗎?
因為我先生佣金收入唔穩定,申請時報果半年唔超額…但 ...
係呀,審查要交多次入息証明,我由收到藍卡到審等左4年

男爵府

回覆:cfsl 的帖子

hi,我都係新3,no126xxx

cfsl  你應該有結果啦?  發表於 14-9-30 22:37

別墅

cfsl 發表於 14-9-29 23:17
之前得過呢到0既JM協助,希望作出返小小貢獻,以下係我0既小分享!

首先,我個主任姓李,是男的,好好人, ...
有關第四項,是否要將所有銀行戶口(包括儲錢、定期、出糧等)比晒主任睇???如果只比出糧戶口,果D戶口又得唔得呢???

大宅

引用:Quote:cfsl+發表於+14-9-29+23:17+之前得過

原帖由 Thomascyk 於 14-09-30 發表
有關第四項,是否要將所有銀行戶口(包括儲錢、定期、出糧等)比晒主任睇???如果只比出糧戶口,果D戶口又得唔 ...
《申請人聲明》講左活期,定期都要填,所有都係你資產啊,就連死左先有錢拎嘅保險都要計入資產啦

男爵府

回覆:Ruby0626 的帖子

仲未知,月頭先補交資料

大宅

引用:仲未知,月頭先補交資料 +

原帖由 Ruby0626 於 14-09-30 發表
仲未知,月頭先補交資料
祝pass

公爵府

引用:之前得過呢到0既JM協助,希望作出返小小貢

原帖由 cfsl 於 14-09-29 發表

首先,我個主任姓李,是男的,好好人, ...
我係咪就快審查?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 happy_bear 於 14-09-30 發表

原帖由 cfsl 於 14-09-30 發表
新3x2不過我1291!

首頁

尾頁

跳至