婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚前我自己一個人出去租屋住,男朋友(依家老公)間中來過夜一兩晚.佢主動俾5000租金.結婚後未買樓.我會搬入去佢家的另一間屋住住先(已買斷的,屬於6299的).
但6299有KEY,佢地會每星期自己上來坐下.
老公話唔想白吃白住家人,我地應該要交少少租.2人夾埋$8000左右.
佢話出去租都要俾點解唔俾自己人.

我覺得俾唔緊要但是否我有責任要俾?
加上我覺得間屋隨時可以有6299自己開門上來.覺得好唔舒服.
老公覺得間屋係"佢地既上來唔洗通知聲下FA?"

我覺得有寄人籬下又冇私人空間.仲要俾錢....

有冇SIS可以解釋下咁係好定唔好.
我都想家庭裡面個個都開心,但我一想到就有D唔開心.
求解.謝謝!

大宅

回覆:老公要求我交租俾62 ,99

如果俾得到市值租金,緊係唔好住6299度啦,起碼有私隱,自在啲啦

ivythepooh  agree  發表於 14-10-25 13:53
mabel0416  agree  發表於 14-10-24 16:31
snow28  認同  發表於 14-10-24 15:36
Cateye8888  Agree  發表於 14-10-19 03:30
Kayiuvov  Agree  發表於 14-10-10 21:49
蘿絲頭  X2  發表於 14-10-8 00:23

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:結婚前我自己一個人出去租屋住,男朋友(依家

原帖由 alexia924 於 14-10-05 發表
結婚前我自己一個人出去租屋住,男朋友(依家老公)間中來過夜一兩晚.佢主動俾5000租金.結婚後未買樓.我會搬入 ...
如果真係入去住,我也覺得不能白住,但是否你有份比,我真係不懂點答,其實已成夫婦,點可分你比佢比?

如果係比市值租金我不會入住呢間屋,因太無私隱,但如果你們看錢份上,低於市值,就應自行決定,是否值得入住?

Kayiuvov  Yes  發表於 14-10-10 21:50
littlesun  can't agree more!   發表於 14-10-6 21:21
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

我覺得好合理,依家出面租屋8000都未必租到一個四正既單位,而你地租成間屋先8000其實好抵,出外面租一定租唔到,你老公講得無錯唔通甘大個人仲要屋企蝕比你地,你應該為呢個有骨氣既老公自豪
至於你老爺奶奶成日上你家我都明一定會唔舒服或者唔開心,但其實就算你出去租屋佢要自己上來或者要你地比鎖匙佢都無得say no架啦,所以當自己用優惠價錢租左層樓啦,仲要唔洗比/比少d家用,其實好事來,唔好唔開心啦

Jolin_Yuen    發表於 14-10-30 18:36

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:老公要求我交租俾62 ,99?岩唔岩?

你地出去租,老爺奶奶租比外人。

男爵府

回覆:alexia924 的帖子

$8 K抵住,但要求換鎖
咁會否好D
我家也是這情況
自己后加一把鎖,現要2 keys 才開到

伯爵府

我反對你俾租6299,因為係你老公要求,唔係你要求,所以老公想俾屋租自己父母可以,但唔係叫老婆,此外男人養家天經地義。新抱最多平時請食飯,送禮。
如果一定要咁做,我寧願自己租出面屋。因為我唔鐘意無哂私隱囉!8000可以租到2人住屋啦!無問題喎。
另外你地係暫住,即係儲緊錢買屋啦!如果要俾8000租金,咁點儲錢搬????

emmyccemmycc  同意!  發表於 14-10-17 16:49

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

比得8000不如搬,又有私人空間

唔好點評我,電話睇唔到點評

大宅

比8千元,我不會租!

大宅

間屋幾大喺邊區?如果係市價咁可以考慮出去自己租(不過你老公可能會話點解啲錢要比街外人都唔比自己父母)
未結婚時你老公已經夾5k租比你,而家要你夾返又無可厚非。同埋你有份住,我覺得夾返份都應該。
反而最大問題係鎖匙問題,出去租樓業主都唔會無啦啦上黎啦,呢啲私穏問題,同佢講唔想將來有婆媳糾紛就快啲同佢父母講好唔好自己衝上黎

伯爵府

唔可以講係租金,應該係家用,租又好家用又好,應對你老公俾,唔係你,俾我一定唔會夾。

男爵府

老公開口夾租有啲怪,但還可以接受。
但市價就唔租了,就算畀足,難免會覺得益咗你哋㗎。
仲要隨時上嚟唔通知,簡直no way!!
我case:都係住6299樓,c6一直家用當租,低於市價,而且唔會隨便上嚟。呢啲係尊重。
(題外話,當初自己買得起冇買,造成今日硬食貴樓

Iduncare  Me too  發表於 14-10-24 15:38

大宅

如果要比八千蚊租,令願出去租好過,再加上佢地有key,隨時上黎勁吾方便

別墅

咁住得唔好話交租,當俾家用。

但如果c6自己主動要求,唔係6299要求,係佢多事,佢自己俾合情合理,你最多俾心意。

我認為如果8000係市值租金,話因為咁唔租,寧願租第度,又好似計得好盡。

係唔係租6299我都覺得可以要求換鎖,求其搵個excuse

大宅

好媽媽勳章

如果係我,租金我會照俾,但會要求換鎖!

大宅

自己住好d, 少d 磨擦

男爵府

俾租唔係問題,但我唔會俾鎖匙囉。如果一定要俾鎖匙我寧願唔租。

別墅

回覆 Bubeau 的帖子

如果係我 我唔會比錢 比都係老公比,又唔係你話要住呢度!你老公有點屈錢!叫佢比租,其他你比咁就差唔多

男爵府

比8000……咁我寧願出去租同6299遠d但差唔多價錢的

水晶宮

我寧願出去租貴d, 都唔想6299自出自入

首頁

尾頁

跳至