基督家庭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

如題,謝謝!

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

definitely yes

別墅

回覆:基督教有慕道班嗎?

但不一定比你受洗,要看主能否比你pass。努力吧!希望成為主内一家。以馬内利……

子爵府

畀面勳章

可以給我慕道班資料嗎?謝謝

子爵府

mybabycullen 發表於 14-10-7 11:35
可以給我慕道班資料嗎?謝謝

你有無返開教會???
我的意思是, 基督教教會有主日學, 會教導聖經內容. 一年有一兩次浸禮, 咁會因應浸禮而有浸禮班.

你指的[size=14.4444446563721px]慕道班, 是認識主耶穌的話, 一般主日學, 和主日講道都可以讓你認識主, 了解主.
[size=14.4444446563721px]如果你的目標是受浸歸入耶穌基督, 你需要的, 是浸禮班.

[size=14.4444446563721px]每間教會的情況都不一樣, 如果你有返開教會, 直接問教會啦..

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:mybabycullen 發表於 14-10-7 11:35

原帖由 joetreemo 於 14-10-07 發表
你有無返開教會???
冇呀。。。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:mybabycullen 發表於 14-10-7 11:35

原帖由 joetreemo 於 14-10-07 發表
吾該你呀,我住天水圍,主要是想認識多些主,稍候才考慮会否受洗。請問那間教會能提供成人主日學班呢?

子爵府

我都住天水圍, 不過教會在炮台山

我之前去過天耀村商場的禮賢會, 平日是幼稚園, 星期六日用作教會活動.

星期日10:30主日, 咁9:30(如果時間無記錯)有成日主日學.
禮賢會, 好多天水圍的家庭主婦. 你小朋友幾大???
主日時, 有個課室可以看管小朋友, 有玩具, 可以放低小朋友, 自己在Hall聽道.
佢地都有婦人聚會, 安排在小朋友返學時間, 兩個星期一次.
每個月的第一個主日後, 會有愛筵, 可以留低一齊食下野, 認識下.
果度既人, 不熱情, 可能個個都一家大小黎, 要照顧小朋友, 或者係上了年紀的婆婆.

當時, 我一個人第一次去, 都係walk in, 因為每次主日人數不多, 全場大約50人左右, 佢地一定知你係新來的, 我當日好好彩, 有梁牧坐我身旁暗中講解.

你可以試下去, 如果小朋友細, 唔可以放小朋友房, 建議第一次去唔好帶去, 了解左環境之後, 就手抱小朋友坐後排... 有咩事就行去後面...

如果你會去, 我可以同當中的弟兄講聲, 叫佢帶下你路...

禁止訪問

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mybabycullen 發表於 14-10-7 09:19
如題,謝謝!
其實我地講"認識主"唔單只係頭腦上的認識, 而係用心去認識, 點解咁多人決心跟隨主, 係因為佢地唔單只認識主是救主,有救恩咁簡單. 因為他們都有經歷主, 天父滿有憐憫, 慈愛, 我單咁講你未必明白, 所以不能單用頭腦上認識聖經內容, 如果只認識聖經是不會明白主有咩咁好, 點解我們咁願意跟隨祂.
你先求主帶領你返一間適合你的教會, 慢慢經歷主的恩典. 要嘗嘗的主恩惠才明白呢個神有幾真有幾好.

子爵府

畀面勳章

吾該晒各位

首頁

尾頁

跳至