0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

俾個建議大家,我b女2個月零1星期大,係佢滿月之後就開始要人抱住先肯瞓,一放落床就喊,即刻醒,有時好彩佢肯瞓,但係瞓瞓下會合埋對眼仔喊,好似好慘咁,我包住佢連對腳仔,佢又唔肯會喊,抱住佢瞓,瞓到冧先放得落床,之後到個半月大想開始幫佢戒夜奶,情況仲差咗,夜晚嗰餐仲會一路飲一路喊,喊幾句又繼續啜,好似好慘咁,我之前都以為係肚風,每次食奶前都搓下佢肚仔,確實係可以幫助佢放屁,但係喊嘅情況都無改善,都係一放落床就喊,後來我啲親戚,連我覺得佢最無牙力嗰位都話係無安全感,咁我就再試下包住佢,今次只係包對手,就好似張相咁,佢係會爭扎㗎,但係唔好理佢,我會加奶嘴,因為啜住都好有安全感,開頭佢都會啜啜下跌,因為細個唔識啜,會幫佢執返再啜,啜到咁上下佢會頂返出嚟,我再放入佢口已經唔啜,到時就可以收起個奶嘴,(注意,我餵完奶會幫佢掃風,之後45度角放佢係枕頭半個鐘等佢落隔先放落床,之前係無包住咁放落枕頭,佢通常都唔肯,有時一放落去就喊,有時都會恰一陣,恰醒後又唔制要抱起,自從包住佢對手再加奶嘴之後,佢好快就係枕頭度瞓著,我會計佢飲飽半個鐘後就放返佢落床,輕輕托住頭仔同pat pat仔,再錫一啖同佢講,落床仔瞓喇,就慢慢放落床,記住係繼續包住,放落床一定要打側,頭仔都要打側,最好有啲野俾佢挨住,我就會用側睡枕嘅,就係咁以上方法,我發覺佢無再瞓瞓下喊,除咗要食奶,仲好好瞓,無再扎扎下,因為佢地太細未控制到對手腳,反射作用令佢地扎一扎整醒或嚇親自己,包住對手仔已經好夠,腳仔唔包俾佢地有得伸展)我係俾佢折磨咗兩星期,到佢兩個月先嘗試用包手仔呢個方法,成效非常好仲戒埋夜奶,11點幾飲飽,我會係12點左右要瞓覺前再開3安俾佢飲,有時會飲哂有時會飲唔哂,之後再包住對手仔俾奶嘴佢啜,啜啜下就會係枕頭瞓著,半個鐘一定要放落床,咁佢就一覺瞓到天光,到而家起碼每日瞓到8點半先叫食,大家可以試下呢個方法

複式洋房

引用:俾個建議大家,我b女2個月零1星期大,係佢

原帖由 alice@細細B 於 14-10-07 發表
俾個建議大家,我b女2個月零1星期大,係佢滿月之後就開始要人抱住先肯瞓,一放落床就喊,即刻醒,有時好彩 ...
補相

papagirl  好可愛  發表於 14-10-17 08:39
Jasslot  Cutie pie  發表於 14-10-9 18:20
meetrush  ❤️❤️❤️Cute baby  發表於 14-10-8 23:05
adrian_mama  Very cute  發表於 14-10-8 17:43
hhz  Bb好可愛!  發表於 14-10-7 17:48

洋房

謝謝你提供方法

alice@細細B  唔洗客氣^ - ^  發表於 14-10-7 16:49

男爵府

回覆:解決bb唔肯落床瞓同戒夜奶分享

我全身都紮實,好work,夜晚有4/5個鐘瞓下。我起youtube搵片睇,個人經驗係紮埋對手仔好過唔紮對手仔,我開頭都驚紮咁耐會唔好,但見一鬆返bb即刻可以伸賴腰,手仔應該冇問題啦。

複式洋房

引用:我全身都紮實,好work,夜晚有4/5個鐘瞓下

原帖由 macvn123 於 14-10-07 發表
我全身都紮實,好work,夜晚有4/5個鐘瞓下。我起youtube搵片睇,個人經驗係紮埋對手仔好過唔紮對手仔,我開 ...
係呀,一定要扎手仔

複式洋房

謝分享,我bb囡都係要包到隻糭咁先瞓得著,如果剩係包手仔便瞓到就好了,因都想佢對腳仔伸展下

複式洋房

引用:謝分享,我bb囡都係要包到隻糭咁先瞓得著,

原帖由 Angela_wing 於 14-10-07 發表
謝分享,我bb囡都係要包到隻糭咁先瞓得著,如果剩係包手仔便瞓到就好了,因都想佢對腳仔伸展下 ...
試下應該得

複式洋房

回覆:alice@細細B 的帖子

我試過包住呀b,佢反而喊得仲勁,我呀b兩個月都未介夜奶,我就嚟要返工都唔知點算好

複式洋房

引用:我試過包住呀b,佢反而喊得仲勁,我呀b兩個

原帖由 TK325 於 14-10-08 發表
我試過包住呀b,佢反而喊得仲勁,我呀b兩個月都未介夜奶,我就嚟要返工都唔知點算好

...
係咪包得太緊?將對手仔放係肚仔度再包,唔好放兩側,開頭係會喊,試下唔好理一陣,由佢喊,係隔離陪住佢就ok,注意一定要夠飽同掃咗風先包,如果有食開奶嘴就一路包住一路啜,夜奶方面,如果食最後嗰餐後唔肯瞓或半夜又叫食,可以將最尾嗰餐場早一個鐘,飲飽後隔一個鐘再餵,餵到佢啜到攰啜到飽,再包住瞓,咁樣試下可唔可以一覺瞓天光,我囡而家都係,餵完最尾嗰餐,佢好似好眼瞓咁,我會俾佢瞓陣,一個鐘後再換片餵平時嘅食量一半,通常呢轉奶會啜慢啲,因為唔太肚餓,有時會啜哂,有時啜唔哂,佢啜啜下就想瞓,我會嘗試要佢啜哂,但試多幾次,確認咗真係唔啜,就掃風再包住對手仔,俾奶嘴,放係枕頭半個鐘,就慢慢放落床仔,錫啖細細聲同佢講,落床仔瞓喇,咁就瞓到朝早8點幾lu,因為會夜餵,同爺爺收工要抱佢玩下,所以我最尾餐宵夜都成12點幾先餵,大約點幾就瞓到好冧lu

複式洋房

謝謝你,我再試試,希望係我返工前能夠成功介咗夜奶

alice@細細B  加油!  發表於 14-10-8 02:27

翡翠宮

多謝你嘅分享,真係要試下先,今日又學到嘢喇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都以為包住佢反而佢會唔舒服

大宅

回覆:解決bb唔肯落床瞓同戒夜奶分享

Thx for your sharing

男爵府

呢張被仔係咪有魔術貼?

alice@細細B  無,我用安全扣針   發表於 14-10-8 18:59

禁止訪問

複式洋房

大家加油啦

珍珠宮

我女唔鐘意包,一包就不聽掙扎,反而佢自己鐘意點就點,更容易訓著

男爵府

好!等我一陣TRY TRY !

別墅

想知道點樣包扎手仔?
用包被扎實?我阿b好容易就掙扎開~覺得好難包住佢!唔中意比野包住

alice@細細B  已經加咗相,可以參考   發表於 14-10-9 02:11

複式洋房

引用:想知道點樣包扎手仔?用包被扎實?我阿b好

原帖由 hazle2h 於 14-10-08 發表
想知道點樣包扎手仔?
用包被扎實?我阿b好容易就掙扎開~覺得好難包住佢!唔中意比野包住 ...
我係用好薄嘅包被仔,好似張相咁,首先對手仔放係肚仔位置,再將左邊角包入右邊,呢步可以包緊啲,再將右邊包過去,之後係中間扣安全扣針,小心整親bb,要小心。

首頁

尾頁

跳至