自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說今日如常搭車翻工,突然聽到企前面個女人問一個帶住耳機嘅中年男士「喂,你唔落車呀?」(個男人表情係錯愕)但都答佢「唔係」,呢個時候,個女人一付西樣指住我「唔落車叫人讓位俾你坐啦」個男人答佢「唔洗,我就落」,火都嚟埋。
一向見到有需要人士都會讓座,何謂有需要?老人家「係一睇就知係老人家」,大肚,行動唔唔方便或者抱住小朋友。而呢個女人認為我有需要讓座嘅男人,高大,樣貌4,5十歲,係頭髮少啲啫,我驚我讓座佢會鬧我添呀,更何況,要人讓座冇問題,但有需要一付寸爆語氣兼氣勢凌人嘅樣子嗎?
想做好人係好事,但一付咁嘅態度睇落去都唔覺得係做緊好事,係撩交打啦。
而我亦都試過見到一個我認為懷孕中嘅女士想讓位俾佢座「我已企起身」,個女士一臉尷尬話「我唔係有bb呀」,有時想做好事反而搞到人地咁樣衰真係過意唔去。
所以奉勸嗰啲正義之仕,你可以幫人出聲,但請態度正確,做好事並唔係得罪人!

呻完。

子爵府

回覆 無眉師太 的帖子

我一向唔同意第三者叫人讓坐, 佢點知邊個有需要多啲啫, 如果自己真係有需要會自己出聲要求啦。

我有一次坐巴士返工, 好多人, 我都係企, 果日我有少少唔舒服, 企到差不多到但突然腦中一片空白, 想暈, 我就同坐响前面個男士講我唔舒服, 佢即刻讓坐俾我。

別墅

引用:回覆+無眉師太+的帖子我一向唔同意第三者叫

原帖由 guigui82 於 14-10-09 發表
回覆 無眉師太 的帖子

我一向唔同意第三者叫人讓坐, 佢點知邊個有需要多啲啫, 如果自己真係有需要會自己出 ...
我都好同意,有需要出聲其實好多人都會好熱心讓座。但有時好多呢啲正義之士真係搞到人地好難受。或者坐緊嗰個人唔方便呢?更何況客氣一句好難咩?點解一定要呼呼喝喝單單打打?即時身光頸靚,一出聲已經出賣個人質素。今次自己親身經歷加之前見過,發覺都係啲睇落去似知識份子嘅惡女。

首頁

尾頁

跳至