跳至

首頁

尾頁

大宅

...

男爵府

小妹過多幾個月要去悉尼讀學士,可惜彈藥只夠僅僅俾學費,唔知一路讀書而又唔影響成績的情況底下,反兼職有無可能應付到生活費同住宿費呢?...............is impossible, due to you are only allow to work 20hrs per week legally
因為之前係香港讀high dip 時,真係差唔多耤盡晒課餘時間做project, 溫書先至考到好成績入到澳洲唔錯的大學,好擔心黎到澳洲後會面對為生活而工作搞到讀唔到書,亦擔心會因為要反學,考試,搞到無時間反工要用左學費啲錢 甘到時學費又唔夠俾,呢到有無留學生呀?想同你地傾下

星星星     發表於 14-10-10 14:06

別墅

回覆:來澳洲讀書半工讀好困難

有難度

別墅

除非你搵到$20 per hour以上既工,一星期$400慳慳地應該夠駛。

我的人生意義:當一個好女兒,好老婆,好媽媽!

子爵府

回覆:星星星 的帖子

- sorry wrong info.

大宅

畀面勳章

回覆:星星星 的帖子

係好困難,因為最多一週做20小時。不過你都要兼顧學業,有得你做多你都未必應付到。呢度大學生part-time job 十幾蚊 per hour. 如果有廿蚊真係算唔錯架啦,但應該會好難搵。

伯爵府

住唔同區,租金都唔同,邊間大學?

星星星  我係new south wales   發表於 14-10-11 13:11

男爵府

引用:係好困難,因為最多一週做20小時。不過你都

原帖由 Einet2009 於 14-10-10 發表
係好困難,因為最多一週做20小時。不過你都要兼顧學業,有得你做多你都未必應付到。呢度大學生part-time jo ...
Possible, use to work in hospital when I was in Uni, around 22-25aud per hr

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

有冇睇過呢位 jm 的分享?

http://www.baby-kingdom.com/foru ... page%3D4&page=1

星星星  thz  發表於 14-10-11 13:13

男爵府

仲有你有冇預埋可能會加學費嘅情況?

星星星  無啊,段估唔會一加加   發表於 14-10-11 13:13

大宅

引用:除非你搵到$20 per hour以上既工,一星期$4

原帖由 新鮮師奶 於 14-10-10 發表
除非你搵到$20 per hour以上既工,一星期$400慳慳地應該夠駛。
一星期要400甘多 我之前問左啲fd,以為300都夠tim

大宅

引用:係好困難,因為最多一週做20小時。不過你都

原帖由 Einet2009 於 14-10-10 發表
係好困難,因為最多一週做20小時。不過你都要兼顧學業,有得你做多你都未必應付到。呢度大學生part-time jo ...
岩先計下數,當我星期六日反足每日8個鐘,平日再反多小小,合夠20個鐘,我諗我最多都係反到waitress之類,當佢$11一個鐘,一個禮拜都係得$220喳 交完租都無啦

複式洋房

回覆 星星星 的帖子

黑工唔洗交稅個D,唔限時數..但係人工低

伯爵府

唔夠錢唔好勉強,讀到一半唔夠錢要走仲慘,勸你儲夠彈藥先再去追夢
優悠在澳洲

男爵府

星星星 發表於 14-10-11 15:05
一星期要400甘多 我之前問左啲fd,以為300都夠tim
rent at least from 150 to 200 per week,,,,,,,,,,,,,,,,,,then you dont need to eat and travel???

男爵府

bebe1224 發表於 14-10-11 14:35
仲有你有冇預埋可能會加學費嘅情況?
i do agree uni fee will increase a lot in the future due to privatization of Uni

公爵府

引用:Quote:原帖由 Einet2009 於 14-10-10 發表

原帖由 星星星 於 14-10-11 發表
岩先計下數,當我星期六日反足每日8個鐘,平日再反多小小,合夠20個鐘,我諗我最多都係反到waitress之類, ...
如果你讀unsw, 你住返kingsford, kensington 果头,行路返学都得嘅,果头亦有好多asian restaurant, 要揾黑工应该唔難。

星星星  thz  發表於 14-10-12 03:01
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

引用:Quote:原帖由 星星星 於 14-10-11 發表岩先

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-10-11 發表
如果你讀unsw, 你住返kingsford, kensington 果头,行路返学都得嘅,果头亦有好多asian restaurant, 要揾黑 ...
unsw 附近租一房250,包水電上網。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 星星星 於 14-10-11 發表岩先

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-10-11 發表
如果你讀unsw, 你住返kingsford, kensington 果头,行路返学都得嘅,果头亦有好多asian restaurant, 要揾黑 ...
unsw 附近租一間房太約250,包水電上網。

星星星  甘貴?低估左。。。   發表於 14-10-12 03:01

別墅

引用:Quote:原帖由+Einet2009+於+14-10-10+發表

原帖由 星星星 於 14-10-11 發表
岩先計下數,當我星期六日反足每日8個鐘,平日再反多小小,合夠20個鐘,我諗我最多都係反到waitress之類, ...
你去考個RSA,搵番份正式鬼佬餐廳工,人地會俾番足最低工資(現時澳洲最低時薪$16.87)。

每年收入超過$18200先扣稅。

當你$17.5 per hour,每周做足20 hours:

20 hours x 52 weeks = 1040 hours

$17.5 x 1040 = 18200

一個仙稅都唔駛交。

放semester breaks / holiday個陣,再做d黑工幫補收入。

我的人生意義:當一個好女兒,好老婆,好媽媽!

首頁

尾頁

跳至