跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:小妹過多幾個月要去悉尼讀學士,可惜彈藥只

原帖由 星星星 於 14-10-10 發表
小妹過多幾個月要去悉尼讀學士,可惜彈藥只夠僅僅俾學費,唔知一路讀書而又唔影響成績的情況底下,反兼職有 ...
我嚟讀書時已經係十幾年前既事,希望無記錯。簽 Student Visa 時,領事館係要你銀行有足夠一年既學費同生活費照保,從這裡看,你頭一年應該生活不會成太大問題。

另外,你已經在香港完成Higher Diploma, 咁大學offer 左幾多exemptions 俾你?一般普通大學課程係三年,除非係double degree/engineering/vet science.......便會長多一至兩年。所以,如果係三年課程,攞埋exemptions, 你最多要讀一至兩年,第一年既生活費應該唔成問題(因為這是student visa requirement), 那倒不如在香港儲夠埋生活費,先至過嚟,全心讀書,攞好點成績,快點完成。

至於兼職,我自己就係响大學本身個搵工網搵到兩份工。每間大學都會有個website 俾自己學生去搵工,而响大學個網登廣告請人既公司,大部份都係肯請返學生。盡量考好點成績,大學GPA 高,機會大d,運氣,人際網絡都好重要。我其中一份係間美國葯公司做data entry. Semester break/summer vacation 我會返全日,工資係$17.6, after 6pm, 約莫$22。佢地俾到我返16小時,但我覺得返16個鐘一個禮拜已經係太多,因為大學既assignments 唔係講笑,用好多時間,還有你要考慮每個semester 既final exam, 讀四科,即係正常會有4個exam每一個semester, 你會返工嗎?咁個幾個禮拜都要生活費,這點要考慮之一。second year & final year 既學科好多時都有prerequisite, 同埋唔係個個sem都有得選嚟讀,如果為左返工而fail 左d科要retake, 咁就得不償失。而家個international tuition fees都唔平,差不多都成AUD4000/subject,你諗下要返幾多個鐘頭工先補返條數,仲要為左retake 拖慢左成個課程,生活成本又高左。

做留學生唔係一條易行既路,真心祝福你成功。

大宅

新鮮師奶 發表於 14-10-12 18:30
祝福你
同埋多謝樓上幾位提點,留學生係sem break & summer holiday可以不限時數打工
盡量 ...
The fact is NOWADAY even those with WHV not easy to get a job either.....This is what I've heard from them..

jump.jump  仲有肉廠/賣淫  發表於 14-10-15 18:05
ivycky  whv 白工多數係農場工   發表於 14-10-13 10:32

複式洋房

回覆:來澳洲讀書半工讀好困難

我十幾年前都係半工讀,家人俾學費,自己搵生活費。我嗰時係唐人餐館做鬼佬生意(分開2間做,1間有報稅),一星期返星期四睌市,五、六、日全日。早市由12-3;晚市6-10。間唔中炒吓party, $70-100 一晩,一個星期就有$400-$700, depends on tips la。放假會返6日,都有$1000 per week including tips。
返餐廳好就係包你食,所以食都省唔少。讀書就會在星期一至三及四早上讀和返學,會早些完成功課。所以出街時間唔多,到考試時間就會返少啲工。整體來説還可以,但少私人時間去和同學玩,感情唔深;反而同啲同事就好好感情,到現在還有聯絡(I\'m living in hk now)。考試都有failed, 但都可以係UNSW畢倒業,成積一般啦。 最後都申請埋PR, 但無住,都唔知仲可唔可以extend,應該都要放棄啦。
半工讀,最大挑戰是時間上的安排,同埋都失去咗啲同齡朋友。有得有失。但就因返part time 而認識咗我老公!😁
你要加油呀!總會有出路!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 1mocha 於 14-10-11 發表unsw

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-10-11 發表
哇,好貴。
20年前都要100重要唔包水電,當時冇上網,重用緊modem上。

首頁

尾頁

跳至