跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:2015年回流多倫多

請問, 如已離開加十多年,是否都可把首飾金器帶回去而不用打稅?因為現在很煩惱, 諗緊點處置它們?老公叫我繼續放hk 保管箱。

大宅

回覆:CKKBB 的帖子

我個仔是自己決定過去讀的, 所以暑假時, 一家4口回去看看。

細女13 歲, 回港後問佢唔想返加讀書, 佢話唔想,因為冇朋友。雖然佢知道加拿大讀書好輕鬆, 但心理上會有很多擔憂。

我同老公唔敢迫佢, 只係同佢分析下去加拿大的好處, 鼓勵佢到時都會好快融入。 現在, 佢由3成想過去, 提升至多過一半想過去。

始終,佢明白hk 讀書好大壓力

別墅

引用:請問,+如已離開加十多年,是否都可把首飾

原帖由 happyjess 於 14-10-15 發表
請問, 如已離開加十多年,是否都可把首飾金器帶回去而不用打稅?因為現在很煩惱, 諗緊點處置它們?老公叫 ...
Yes, declare them when you arrive in Canada. It should be tax-free

happyjess  thank you  發表於 14-10-15 11:46

大宅

唔好意思,仲有一個問題, 上面提到香港物業要 declare. 那麼, 如果我同老公分別各有一個物業, 但是會留給家人自住, 或空置,或出租, 因還未決定, 這樣都要申報嗎?會打稅嗎?

大宅

回覆:J\'smama 的帖子

As my understanding, French is not a compulsory subject in ontario.

大宅

請問你都是預備下年回加嗎?

禁止訪問

別墅

引用:試同佢過來旅行一次, may change his mind.

原帖由 dmpsuen 於 14-10-15 發表
試同佢過來旅行一次, may change his mind.

我因—早預咗會回加拿大,比仔仔8歲開始去法國文化協會學Dba ...
thanks so much for your sharing... try working towards the success

別墅

引用:我個仔是自己決定過去讀的, 所以暑假時,

我個仔是自己決定過去讀的, 所以暑假時, 一家4口回去看看。

細女13 歲, 回港後問佢唔想返加讀書, 佢話 ...
好叻
我都會想plan定四月過去一轉,等他們有多點心理準備…希望有大進步…

別墅

引用:請問你都是預備下年回加嗎?

請問你都是預備下年回加嗎?
yes

大宅

請問現在還有沒有grade 13? Grade 9 開始 high school? 咁大學是否仍然3年, co-op 4 年?

大宅

好媽媽勳章

回覆 happyjess 的帖子

Thanks happyjess, I plan to return Canada in 2016. By that time, my kid will finish F.3 in HK.

大宅

Just a friendly reminder --
如果仔女在加拿大讀滿4年,入U 就唔需要考 TOEFL 或 IELTS, 如少過4年, 就要考這個英文試,要求分數都幾高 (這是我的理解, 有錯請指教).

本來我地打算遲兩年,等個女讀完F4 先過去。
但最後基於英文試這個原因, 唔想阿女考 Ielts, 所以都係早d 返去讀 G9 至 12.

大宅

回覆:rose_koala 的帖子

I heard u still need to pass French (basic) for grade 9 and 10. Unless your child join grade 11 or 12 but then u need Eng test for going university.

別墅

引用:我個仔是自己決定過去讀的, 所以暑假時,

細女13 歲, 回港後問佢唔想返加讀書, 佢話 ...
如何預算學校的洗費,可以在website看到的嗎?Plan緊入Catholic Elementary

大宅

好媽媽勳章

回覆 happyjess 的帖子

我都知道讀唔夠4年要考TOEFL, 奈何我份工要做到出年年尾先走得, 老公又唔想個女自己一個過去先

大宅

本身你囡囡想過去嗎?如佢ok, 可以先送她過去讀嗎?

我的情況是這樣的,阿仔自己想過去, 但我們還未處理好公司事,所以阿仔完成 F4後, 佢自己過去讀 G11.

本來打算住朋友家,做佢 guardian, 最後都係去左鎮仔 Kingston, homestay 外籍家庭。等我地下年過去, 再睇佢自己想繼續 homestay, 定回 toronto 同我地住。

仔過左去兩個幾月, 返左個半月學, 暫時見佢都好開心, homestay family 都幾照顧佢。相信如果早兩年 (讀完F2), 我們捨得送仔過去的話,佢會更容易適應同投入。

計一計, 你囡應該同我女同齡,讀緊F2?
其實如果有親人在那邊照顧佢,一年時間應該冇問題的。 不過, 最重要睇你女自己意願, 唔好強迫佢。但要同佢分析下,話佢知要考toefl 這些問題。

大宅

回覆:CKKBB 的帖子

catholic school 好似要學費, 詳細真不太清楚,sorry.

別墅

回覆:happyjess 的帖子

同意,最緊要佢自己想過去,去到適應都容易啲啦!

我都要同仔仔洗下腦,希望他會慢慢想得通啦!!

聽到很多朋友說小朋初初很抗拒過加拿大,但過了去不久便很快愛上,希望這個日子快點來

大宅

引用:我見到condos+monthly+maintance+fee+upto+

原帖由 BabyCannan 於 14-10-14 發表
我見到condos monthly maintance fee upto CAN 400-600, 真係好貴
我下月番去住,要700蚊管理費但已包水電同會所設施,我又覺得ok喎,因阿女做好多運動,計番唔差好遠

首頁

尾頁

跳至