自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

見人開post講儲錢買樓
我又開POST計下自己條數

利申﹕正宗八十後
讀書除左第一期預繳學費屋企有幫補(因為要O係大學留左位先可以開始申情GRANT & LOAN)
之後都係自己借政府錢讀書
總共借左約十二萬,畢業後分十年還
2010年開始還錢,還到2020年

大學畢業五年,而家份工超過四年
初入職8k
第二年加到11k
第三年12.5k
而家14k
我諗,本人非名牌大學畢業
又非專業人士
每年人工加幅超過5%
仲試過一年加兩次人工
應該不能歸類為懶惰不思長進類別

關於買樓
我當年大學未畢業已經呻定先
由零三年SARS開始留意樓價
03年
屯門兩房屋屋90萬
08年
同一類型單位150萬
10年
再睇,200萬
13年
再睇,220萬

而我份人工14k點使
計俾你睇
MPF 700
自住租金 5k (娘家屋企冇地方,唔好問點解,家家有本難念的經)
水電 300
寵物 400
保險 1000
還學費 1500
食飯 3500 (我帶飯,盡可能早午晚都自己煮)
洗衫 400 (屋企放唔落洗衣機)
上網 270
電話 50

--->>>餘數 880

屋企同公司十五分鐘步行距離唔需要車費

唔好同我講住元朗村屋會平
偏遠村屋底層出市區要小巴再轉西鐵2012年年中已經講緊每月4k
計返車費仲貴過我而家住市區

自問工作表現良好勤力上進唔遲到唔早退ot永冇拒絕
做左五年野都係得果14k

如果要儲錢買250萬o既樓
三成首期75萬 (銀行估價都唔一定足,米咁傻以為可以借夠9成,我冇咁天真)
電器傢俱齊備唔使再買
經紀費釐印唔知價
裝修5-10萬
唔想一舖清袋預夠一百萬先開始睇樓

我當每年人工14k起計加5%,每月儲hkd 880
而每年通貨膨脹又當佢5%
2015 hkd 880 x 1.05 x 12個月 = hkd 11,100
2016 ....................................... hkd
11,650
2017 ....................................... hkd
12,230
2018 ....................................... hkd
12,840
2019 ....................................... hkd
13,480
2020 ....................................... hkd
14,160
2021 hkd 2380 x 1.407100422 x 12個月 = hkd
40,190 (好囉終於還完學費有多千五蚊儲)
2022 .................................................... hkd
42,200
2023 ....................................................
hkd
44,310
2024 ....................................................
hkd
46,530
儲左十年,終於俾我儲倒hkd 248,690
2024年人工如無意外加到hkd 22800

咦?
原來目標儲一百萬買樓
我儲左十年
人工都加到22800
都係儲25萬咁大把
唔係我地八十後唔上進呀
你就當我無本事十年八年儲首期啦.....
2024年
我都差唔多40歲
仲有廿五年退休
咁仲儲唔儲錢買250萬o既樓好?

又當我再儲多十年
2025 hkd 48860
2026 hkd 51300
2027 hkd 53870
2028 hkd 56570
2029 hkd 59400
2030 hkd 62380
2031 hkd 65500
2032 hkd 68780
2033 hkd 72220
2034 hkd 75840

話咁快又十年
我已經差唔多50歲
終於好乖咁儲左86萬
仲有十五年退休
咁仲儲唔儲錢買250萬o既樓好?

再講多少少每月使費

MPF 700
自住租金 5k (娘家屋企冇地方,唔好問點解,家家有本難念的經,唔出去租屋都要俾返咁上下家用,打平)
水電 300
寵物 400 (寵物已經係我僅餘o既娛樂)
保險 1000
還學費 1500
食飯 3500 (我帶飯,盡可能早午晚都自己煮)
洗衫 400 (屋企放唔落洗衣機)
上網 270 (屋企寬頻268蚊我冇得簡其他供應商一定要用pccw)
電話 50 (你見我電話月費50蚊就知我慳家
畢業前一年自己割左忽肉用4000大元買左部iphone 3gs之後
所有電話都係等男朋友送生日禮物
我係絕對唔會再用五千大元買手提)

我真心唔覺得自己大使
有冇人可以話我知我大唔大使?
我有買名牌廚具
冇買名牌衣物
衫褲鞋襪可免則免
一定去藥房買日用品
盡慳架啦

多謝各位意見

大家意見都係

1. 有得痴就痴屋企,出黎住預左唔會儲到首期

不過我已經冇退路,唔想同奶奶住又要俾咁多錢家用又要受氣到o係婆媳版見倒我呻
到時jm又會問我做乜結左婚都唔自成一家
"粗粗地住劏房都唔好同奶奶住呀嘛!"

2. 14k人工太少,競爭力唔夠?
我會努力轉工轉行
有jm話可以多20%
就以呢個做目標

3.
唔養寵物
大佬,棄養米又俾人插?
況且400蚊一個月真係唔貴

4. 老公一齊儲
唔好諗啦
夫妻版都有教,男人靠唔住架
大大個長老要供養呀喂,唔通要人簽衰仔紙等老人家食老綜?
返少去男家一星期食少餐飯都驚俾人話不孝呀.......

多謝收睇!

豬仔脾  好詳細!而家好多八十   發表於 14-10-15 00:02

珍珠宮

回覆:如何儲錢買樓

我係八十後 讀完大學 但唔叻個隻 出黎有18000 但係還grant loan欠人十萬

用咗年幾2年儲咗10萬首期 同當時男友一齊上車 當時男友都係搵1萬 我俾個胆佢 當年買咗百零萬樓

而家個層500幾萬啦

計計計 計數係死既 人係生既 我真係唔信邪囉

我成日見人地搵得個少少成日換電話 認真覺得iphone6超貴 但我同事搵得萬鬆d蚊已經買

我就唔捨得買啦

不過反而你話如果家庭負擔大個d後生又的確慘d既

bechujai  我見好多廚房佬用iPho   發表於 14-10-14 22:31
yusostupid  啱  發表於 14-10-14 22:28

大宅

珍珠宮

其實就算80年代出來做野嘅人,真係好少好少又可搬出來自己一個人住,又養狗,又儲到錢買樓喎。。。。。

yusostupid  搬出來住已經慢人一步   發表於 14-10-14 22:29

大宅

回覆 namnamnamlolo 的帖子

畢業兩年儲10萬
每月儲hkd 4200
百零萬o既樓
請問你邊年買?
請問做邊行一畢業有hkd 18,000?
減掉每月儲蓄你仰有hkd 13800
即係同我做左五年野人工相約

數字係死人係生我絕對同意
但係唔計掂數又點買樓?
唔通明知供唔起都充大頭?

lazylake  agree,永遠順風嘅人唔   發表於 14-10-14 21:19

大宅

回覆 薯圈 的帖子

其實我養兔仔同自住o既費用加埋只係5.4k
如果我同屋企人住
其實都要俾返相約o既家用啦
唔通食用都靠屋企?
唔係人人有娘家可以依靠....

翡翠宮

回覆:如何儲錢買樓?

個個人際遇唔同,大學畢業好好好少數人一出身兩萬幾人工,大部份人出身由低做起。無大學學位人工升極都有個譜。
我絕對相信上樓之路係難,特別係而家物價同樓價升得一定快過你份糧。特別係低價樓細單位,個個都想上車。有需求做咩要平賣比你?如果你好好彩係低位有錢買到樓,咁恭喜哂。但唔好當個個都係咁好彩,如果唔係唔使咁多人排公屋

不過兩個人就一定易過一個人,如果可以就盡量搵伴侶或者兄弟姊妹夾。我識人自己一個儲得好辛苦,最後同佢細佬夾錢買咗第一間,之後就開始行得易。錢滾錢,最後佢地一共買咗三間。

大宅

引用:見人開post講儲錢買樓我又開POST計下自己條

原帖由 Donald1211 於 14-10-14 發表

Quote:原帖由 jiji2 於 14-10-14 發表

有D JM話而家新一代買唔到樓因為唔肯儲錢, 咁講既JM不如你計 ...
1,不一定買300萬的樓,有2百多萬的。(如你只買到2百頭的樓,即係你只夠資格買果種樓,唔好要求要市區要新樓,要量一量自己實力。)
2,有另一半,二人一齊儲,儲多一倍每月儲夠20000又點睇?
3,除左節流,可想開源,打多份parttime。(我老公是這樣的)
4,不出外放題,慶生,自助餐,
5,不旅行
6,不因為節曰而買野賀節。
7,衣服鞋袜不破不買。

yusostupid  只13567我做又買到樓   發表於 14-10-14 22:33

男爵府

每人環境、背景都不同,但相信每人都希望擁有屬於自己嘅小天地,並為此努力。

現今樓價已經去到超現實水平,比97有过之而無不及,所以年輕一代要置業亦十分困難……

如果政府或發展商提供上樓優惠,相信有助年輕人買樓……當然準買家都要有储蓄、投資習慣,机會係唔等人。

努力!

Donald1211  謝謝你明白我們處境  發表於 14-10-14 21:34

大宅

好媽媽勳章

其實如果我有大學畢業,但份工做左幾年都只有14k,我一定轉工,做銀行初入職teller都有呢個人工啦。

babyhk  Agree  發表於 14-10-14 21:43

大宅

銀行估價可以估足,網上同現實報價不同

珍珠宮

引用:回覆 namnamnamlolo 的帖子畢業兩年儲10萬

回覆 namnamnamlolo 的帖子

畢業兩年儲10萬
深入d唔答啦 免得人地知我乜水 我係08年買樓

其實你唔可以計自己每年只加5%人工
因為一轉工多數加到20%而家我老公人工升咗唔少

hot_babe  08年樓價低喎  發表於 14-10-14 21:35

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

儲定先,乜都好,應該有機會跌既

sharonchung  Agree  發表於 14-10-14 22:32

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 Donald1211 於 14-10-14 發表

原帖由 namnamnamlolo 於 14-10-14 發表

我反而會計失業會食左d儲蓄

大宅

14k太少人工,過塘吧。
唔好養寵物。

yusostupid  仲有搵parttime  發表於 14-10-14 22:35

大宅

回覆 Dwmn 的帖子

只係想分享唔係我唔乖唔勤力大使唔上進唔肯儲錢
係冇錢儲

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆 Dwmn 的帖子只係想分享唔係我唔乖唔勤

回覆 Dwmn 的帖子

只係想分享唔係我唔乖唔勤力大使唔上進唔肯儲錢
有冇唸過轉工令自己人工高d?

大宅

引用:Quote:原帖由 Donald1211 於 14-10-14 發表

原帖由 namnamnamlolo 於 14-10-14 發表

加20%唔係個個都有

禁止訪問

大宅

麒麟怪 發表於 14-10-14 21:14
Quote:原帖由 jiji2 於 14-10-14 發表
1. 目標已經定O係250萬O既樓,屯門三十年樓齡居屋都要呢個數,有冇得再平?
2. 唔係每個人都可以有個儲倒錢O既另一半,我好幸運已經捃倒但係佢都有家庭負擔,有長老要供養
3. 我公司OFFICIALLY係朝九晚六,但係而家夜晚九點半,我仲O係公司,PART TIME?
4. 對上一次食自助餐差唔多三四年前仲要人地請
5. 上次旅行係六月蜜月旅行,濟州,住600蚊一晚O既長宿
6. 唔出街唔買無謂野....
7. 永遠黑同藍,著左五年有多,總數唔多過40件包括衫褲

過唔過關?~

yusostupid  轉工啦!  發表於 14-10-14 22:37

首頁

尾頁

跳至