自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:如何儲錢買樓

有人話08年樓平 但個時已經升咗唔少 好 咁當唔好彩過多2年 10年啦 當年又係話勁貴 百幾萬變200幾萬 又話貴 跟手到而家人地300萬啦 咪買唔起囉 係決心問題

另外有d人上咗車 見到有獲利 就賣咗 變咗而家又上唔返車

有時唔係錢問題 係心態問題

男爵府

引用:Quote:vvevv+發表於+14-10-14+21:46+你覺得

原帖由 Donald1211 於 14-10-14 發表
都話左唔係唔勤力工作
有好多人以為捃錢少係因為唔上進
錯錯錯
我覺得你做左份工四五年搵萬四蚊係買唔到樓既主因。無話你唔發奮,只係你渴望買樓,但又唔實行能夠幫助你達到目的既事,如轉工或轉行,咁係你做得唔夠囉。

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:如何儲錢買樓?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

flori 發表於 14-10-14 22:02
我都係八十後,都係好努力搵緊錢儲錢同男朋友買樓然後結婚。其實結婚後搬出來住租樓真係會比起同父母同住洗 ...
真係少少地放人仔, 都好過擺HKD 活期

子爵府

樓主, 果個計數POST我開....
佢地只會話你搵唔到錢就努力工作等升職加人工
但佢地唔會明白"加人工"對新一代黎講係好難, 加都只係加3-4百俾你
而家太多無良僱主

侯爵府

我都係80後,唔係大學生,
我覺得個point係你搵得太少,會唔會搵多份兼職??

子爵府

namnamnamlolo 發表於 14-10-14 22:03
下 呢幾年都好難會失業喎
OFFICE工而家係好難搵, 係SALES, 飲食先等人用架咋

子爵府

M P F又係為無良僱主而設,
鼓勵樓主轉工

子爵府

namnamnamlolo 發表於 14-10-14 22:06
有人話08年樓平 但個時已經升咗唔少 好 咁當唔好彩過多2年 10年啦 當年又係話勁貴 百幾萬變200幾萬 又話貴 ...
你上左車當然話唔係錢問題啦
08年到而家, 入職人工都冇咩點加過呀

男爵府

引用:M+P+F又係為無良僱主而設,鼓勵樓主轉工

原帖由 reverof 於 14-10-14 發表
M P F又係為無良僱主而設,
鼓勵樓主轉工
正面d諗,就係因為有mpf, 轉工先可以轉得咁爽,唔會唔捨得。

大宅

回覆 jiji2 的帖子

仲話轉工會多20%
好我就以多20%為目標

珍珠宮

引用:Quote:namnamnamlolo 發表於 14-10-14 22:0

原帖由 jiji2 於 14-10-14 發表
你上左車當然話唔係錢問題啦
08年到而家, 入職人工都冇咩點加過呀
無加過咁要諗下係咪自己有問題 競爭力唔夠

我見巴士司機都起薪18000呀
洗碗都15000

明白而家樓係太貴 不過好多人一而再咁錯過上車機會

大宅

好媽媽勳章

引用:回覆 大大妹 的帖子請問你可否分享學歷、年

回覆 大大妹 的帖子

請問你可否分享學歷、年資、行業同人工?
可以,我公司teller 妹妹,25歲,F.7畢業,冇bank 經驗,每個月14k

大宅

引用:見人開post講儲錢買樓我又開POST計下自己條

見人開post講儲錢買樓
餘數 880………如果有人請飲點算(馬騮um眼)

租屋$5000果part如解決到,扣埋車費,即係每月淨4千…你個case好大條數喎…值得認真諗諗佢…

大宅

回覆 happymeowy 的帖子

你唔租屋都要俾家用娘家/夫家,睇你同邊個住架姐

大宅

引用:回覆 happymeowy 的帖子你唔租屋都要俾家用

回覆 happymeowy 的帖子

你唔租屋都要俾家用娘家/夫家,睇你同邊個住架姐
都唔一定嘅,我唔同屋企住都有比家用…
如住男家就梗係男友/老公比啦…

男爵府

其實想一問:

1. 帶飯都3500?? 即係一日成110?? 我都係自己帶飯(同樣自住),我同老公晚餐+帶飯加埋都係$50(即一個人$25兩餐,一餐$13,已經菜有肉),咁你當然可以話吾係餐餐都係咁平啦,但我地好少買送會超過$80(講緊兩個人包埋帶飯,$80都應該係煲埋湯)

2. 自住我地都係,不過住套房,吾係大百幾尺唐樓,包埋水電都係$3000幾有找

3. 其實如果真係咁難,一開始吾應該養寵物(有得上網,又點會寵物係唯一娛樂呢?)

另外,其實我只係做佐一年野(咁你諗到我同你年齡吾會差太遠)我人工已加1500(未計花紅),你做佐四年,我覺得可以考慮轉工。亦可以增加收入,我都有但我吾係做PT,係係網上開店,所以吾可以話無時間,如果返朝九晚六同返星期1-5,仲有好多工請星期六同日,我就選擇做店主,賺得吾係話好多,但一個月都多千幾二千,我覺得代代都辛苦,都係要捱,年青人加油!!

補充:只係我一個一個月草4000,未計老公個份(佢搵得再多過我)

子爵府

如果有小朋友草錢買樓系一件難事,每月草4000草幾耐先上到

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Donald1211 發表於 14-10-14 20:51
見人開post講儲錢買樓
我又開POST計下自己條數
明的, 寄以無限同情。很無奈的現實。

不過妳D人工真係加得又快又多,希望在明天呀!!

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

咪傻啦,以而家樓價上升的速度,就算10年後畀你儲夠而家250萬樓的首期,樓價都起碼升咗一個double啦。想盡快儲夠首期買樓,第一真係要減租屋的支出,第二靠其他人例如屋企人借錢幫忙,第三就係際遇例如你搵到好多錢、政府突然有幫助置業政策、樓價大跌但你仍然可以借到錢入市等等。

首頁

尾頁

跳至