家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

敏 妮 Talk : 為 做 生 意 乜 都 得

敏 妮 曾 經 呢 個 欄 度 寫 過 有 關 「 投 資 相 連 保 險 」 題 目 , 當 時 敏 妮 話 俗 稱 101 投 資 相 連 保 險 , 保 險 成 份 只 有 1% , 絕 對 唔 合 格 稱 為 「 保 險 」 , 而 且 投 資 回 報 又 比 自 己 做 投 資 遜 色 , 與 其 買 投 資 相 連 保 險 , 不 如 自 己 投 資 仲 直 接 。
之 後 , 敏 妮 就 收 到 一 朋 友 相 反 意 見 , 以 佢 對 保 險 產 品 「 熟 悉 」 程 度 , 敏 妮 估 計 佢 應 該 係 保 險 業 界 朋 友 。 維 護 專 業 、 保 住 自 己 飯 碗 , 無 可 厚 非 , 但 敏 妮 就 覺 得 做 任 何 , 最 緊 要 對 得 住 自 己 良 心 。

投 資 相 連 保 險 要 諗 清 楚有 個 做 財 務 策 劃 師 朋 友 , 成 日 都 同 敏 妮 分 享 以 前 處 理 個 「 奇 難 雜 症 」 , 當 然 佢 唔 會 公 開 客 人 的 身 份 , 只 是 跟 敏 妮 討 論 一 值 得 討 論 財 務 個 案 。 前 幾 日 , 佢 同 敏 妮 講 , 有 個 客 今 年 已 經 五 十 幾 、 六 十 歲 , 仲 有 幾 年 就 退 休 , 不 過 , 前 年 佢 個 保 險 經 紀 同 佢 推 介 一 份 投 資 基 金 計 劃 。 份 計 劃 講 到 明 冇 任 何 保 險 成 份 , 純 粹 投 資 計 劃 , 但 要 供 款 20 年 , 每 個 月 供 千 幾 蚊 , 呢 個 客 最 後 都 「 落 搭 」 參 加 呢 個 計 劃 , 原 因 係 個 經 紀 同 佢 講 , 個 計 劃 回 報 每 年 有 5 厘 , 最 重 要 係 供 3 年 之 後 就 可 以 唔 使 再 供 , 因 為 滾 存 紅 利 , 足 夠 未 來 供 款 。

斷 供 管 理 費 好 襟 計不 幸 地 , 朋 友 個 客 舊 年 尾 證 實 有 cancer , 家 佢 就 面 對 兩 難 局 面 , 一 係 焗 供 , 一 係 斷 供 。 斷 供 話 , 由 於 個 plan 只 係 滾 存 兩 年 幾 , 斗 零 都 唔 番 之 餘 , 佢 仲 要 畀 埋 未 來 17 年 基 金 管 理 費 同 雜 費 。 焗 供 , 對 於 一 個 就 退 休 , 仲 生 埋 cancer 人 , 要 一 個 仲 有 17 年 月 供 投 資 計 劃 ? 樂 觀 可 以 當 係 一 個 黑 色 笑 話 。
當 然 , 推 介 呢 份 計 劃 畀 朋 友 個 客 保 險 經 紀 , 當 時 唔 知 道 朋 友 個 客 會 患 cancer , 而 且 作 為 一 個 專 業 保 險 經 紀 , 敏 妮 亦 相 信 , 佢 之 前 一 定 有 講 解 到 呢 份 投 資 計 劃 並 冇 保 險 成 份 , 所 以 就 算 佢 生 癌 , 呢 個 plan 都 唔 會 賠 錢 畀 佢 。 敏 妮 只 係 諗 , 雖 然 拍 板 買 呢 份 保 險 , 朋 友 個 客 責 無 旁 貸 , 但 位 保 險 經 紀 面 對 住 一 個 仲 有 幾 年 就 退 休 客 戶 , 點 解 仲 要 推 介 一 份 供 款 20 年 計 劃 , 呢 位 保 險 經 紀 當 時 有 冇 充 份 了 解 客 戶 需 要 呢 ?

水晶宮

天空之城, 快樂之地

大宅

呢個磨利刀真係好應境

民房

那個agent只可算為Sales, 絕對算不上財務策劃師, 也沒有考慮到客人的風險承受程度, 同埋解釋中途停供/贖回的條款...
方間有不少此類"Sales", 買其公司供款期為20-30年的101要投 資 相 連 保 險, 只講供完可以攞到很多錢, 但收費,條款就唔提... 大家同這些agent傾計劃時, 記住問多D...

原文章由 littlefatc9 於 08-2-28 23:32 發表
呢個磨利刀真係好應境

Manulife

大宅

除左費用複雜煩多外,我諗好多人唔知即使中途想斷供,係要畀埋未來十幾廿年的費用

水晶宮

原文章由 FishNFish 於 08-2-29 00:00 發表
那個agent只可算為Sales, 絕對算不上財務策劃師, 也沒有考慮到客人的風險承受程度, 同埋解釋中途停供/贖回的條款...
方間有不少此類"Sales", 買其公司供款期為20-30年的101要投 資 相 連 保 險, 只講供完可以攞到很 ...

那個agent只可算為Sales, 絕對算不上財務策劃師 - totally agree.

其實e+大部份insurance agent/IFA , 只可算為sales. 不難發現佢地有d只係幾個月有關投資經驗,而唔係真真正正認可既財務策劃師。

天空之城, 快樂之地

民房

IFA賣無年期,一樣無良到飛起

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=5833803&extra=page%3D1

大宅

睇完喇,好似衝住ron而黎咁,不過我又睇唔出有幾無良

例如你話佢介紹的fund分散幾間公司,因為fund house switch to fund house 有commission 賺,但呢個理論只適用於同佢買咋喎,況且佢個觀念係揀到好基金根本唔需要成日提心吊膽去switch黎switch去,又賺到你幾多十蚊呀?

而且佢只係公開晒d好基金,無叫你一次買晒咁多喎,你可以自己分析&選擇集中一間再直接同fund house/bank買,佢無sell過人一定要同佢買喎.
以我為例,雖然佢有好多介紹,但我專pick up JF,因為可直接幫襯JF,又可在網上處理,又最方便自己

先求知後投資係ron教我地既,每個人對自己既人生同財富都要負責任,可能佢教得我地太多會影響部份人利益喇

你咁比心機去鑽研點攻擊別人,不如比d心機點令自己財富增值或做d有意義既事,例如免費無條件教我地你有既專業知識喇

水晶宮

原文章由 gesele 於 08-2-29 11:43 發表
IFA賣無年期,一樣無良到飛起

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=5833803&extra=page%3D1

睇左啦!

讀後感:一篇同行如敵國,極據報復性文章。「段章取義、歪曲事實」既分柝。相信初投資者會被文中「似非而是」既舉例而誤導。

不過,本人同意你所講:聖經入面有時並唔係睇件事對與錯,仲要睇埋做事的人係咪一開始就立心不良嫁.

希望你問心無愧啦!
天空之城, 快樂之地

大宅

阻人發財咁大件事喎又真係令自己多好多敵人架

遲d可能話我地係佢staff添呀,救命

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 08-2-29 12:22 編輯 ]

民房

哈哈,果然有好多走狗,一出post就即時反應,你地長期浦揾客嫁,講得好,阻人發財咁大件事喎又真係令自己多好多敵人架,哈哈

民房

論方便,幾時夠去銀行方便呀,你梗係好耐無用過ebanking。哈哈

民房

好基金?你又講下JPM同Templeton隻latin America點好過美林??吹水都要識抹咀..

大宅

jf有e trade架

開口埋口狗,真係狗口長不出象牙

我絕對可以唔回應你d野人,自己賺錢咪得囉,
由得你誤導其他人又唔係o係我荷包拎錢
不過因為你呢d說話而唔幫人我覺得唔值得囉

人在做天在看,我又唔信其他媽咪睇唔出

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 gesele 於 08-2-29 13:06 發表
好基金?你又講下JPM同Templeton隻latin America點好過美林??吹水都要識抹咀..

新加入國民?

大宅

原文章由 appleyuen 於 08-2-29 15:25 發表

新加入國民?

殊....咪咁大聲踢爆人:mrgreen:

好在黎度大吧精明又長期打墩既媽咪o者

大宅

聽過一啲保險agent講,
一個 4000蚊既30年計劃,
可以收到五位數字既回佣

所以踢爆保險公司推廣嗰啲有年期月供基金投資計劃既高收費,
教人點買無年期月供基金
真係得罪好多人

大宅

原文章由 gesele 於 08-2-29 13:06 發表

我都覺得美林 既 Latin America 好過JPM/Templeton,
亦都曾經努力揾過美林 既 Latin America 月供,
但一直揾唔到邊間銀行有,
唔介意話俾大家聽邊到有得月供又做到3%認購費架

[ 本文章最後由 DerekK 於 08-2-29 16:53 編輯 ]

水晶宮

原文章由 DerekK 於 08-2-29 16:46 發表
聽過一啲保險agent講,
一個 4000蚊既30年計劃,
可以收到五位數字既回佣

所以踢爆保險公司推廣嗰啲有年期月供基金投資計劃既高收費,
教人點買無年期月供基金
真係得罪好多人 ...

而且,d agent/IFA 自己唔推介無年期月供基金 (cos真係賺得果dd $$) 就認為無人會做。更作出一d歪理去指責別人呃呃騙騙, 免得投資者越來越明白,自己生意越來越少。

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-2-29 18:26 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

民房

原文章由 PCCW2319 於 08-2-29 17:25 發表

而且,d agent/IFA 自己唔推介無年期月供基金 (cos真係賺得果dd $$) 就認為無人會做。更作出一d歪理去指責別人呃呃騙騙, 免得投資者越來越明白,自己生意越來越少。 ...

agent有心肝應該推個人去銀行,唔謂用d歪理去指責小銀行有倒拜風險去呃呃騙騙,

首頁

尾頁

跳至