家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

之前諗住有小朋友後, 起碼要儲啲錢係頭家度, 但BB而家剛滿一歲, 已經覺得啲錢袋唔暖, 儲唔到錢之餘仲要啲錢好似倒水咁, 慘,,,仲諗住間屋要裝修...點算好啊~~~

大宅

自問自己同老公收入都唔算低, 加埋都有9萬幾, 老公無俾家用我, 但就負責供樓, 俾家用99, 工人姐姐一半既人工, 而我就負責燈油火爉, 阿仔N班學費, 工人另一半人工, 買餸, 娘家家用, 阿仔份保險就1人1半, 另外計埋我同我爸爸加自己既保險, 真係無乜錢淨, 買件衫都要諗好耐, 唉, 學我老豆話齋, 咁既收入都會咁大壓力, 真係O哂咀囉.....

ELJCHL  要供樓係難有錢儲   發表於 14-10-22 13:35
fumi  認同最后兩句  發表於 14-10-16 15:14

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

嘩! 9萬幾都話唔夠$$$洗
依到好多2萬幾一家四口都有呀~

Kerokerokeropei  yes ah  發表於 14-10-21 23:56
cecelc  睇完佢段野都o哂咀  發表於 14-10-17 23:05
lovebabe111    發表於 14-10-16 18:55
ying_mail  讚同. 搵到咁多真幸福.  發表於 14-10-16 18:29
期待新的生命來臨!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

首先無錢咪唔好裝修,裝修又唔係必需品.

你無詳細開支,好難比意見,

正如有d人話無錢剩,但原來每月保險(有儲蓄成份)都2,3萬,咁就唔好話無儲錢ma.

大宅

回覆 helolex 的帖子

你不如拆條細數出來睇先至邊到有得慳, 但9萬幾都呻窮就真係奇

helolex  計出泥都驚...~~  發表於 14-10-16 11:41

男爵府

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章

回覆:helolex 的帖子

我估你們日常消費開支好大,例如:放假出街吃,阿女用品全部名牌,供重保險,養車.....
你們家庭總收入9萬幾,在我家中好好用了,不愁沒錢儲

Kerokerokeropei  agree  發表於 14-10-22 00:11

瑪瑙宮

詳列項目先計到錢點洗左去

大宅

我收入45000, 俾娘家7000, 自己+我爸爸保險平均每月4000, 工人姐姐人工2000, 阿仔每月學費3200, 買下餸家有時出街食約每月3000, 電費2500, 阿仔保險約每月約1100, 加埋自己坐車, 有時中午食lunch雜費約1000, 強制自己私己錢每月儲14000, 每月屋企戶口放10000, 總數已無左42700, 得番小小自己使, 因為我唔係每月定薪, 有時會多二,三千, 所以仲可以有小小走棧

老公收入約40000, 泥緊下年會升職, 但未知幾時升, 但人工只會加幾千,
佢開支, 俾99家用6000, 供樓10000, 屋企有小朋友所以泥緊會換部7人車, 換左車之後就要每月供車5000, 油費連泊車每月2000左右, 工人2000, 阿仔保險每月1000, 自己保險每月2000, 每月屋企上網費連電話費約1500, 但佢早午兩餐都係出面食約3000, 又會去飲酒,洗費每月約2500, 得番10000左右, 佢無俾家用我話之後供車佢負責埋, 其實真係唔多錢淨

點解要裝修呢, 係因為我地屋企而家兩房, 工人姐姐同阿仔一間房, 但阿仔又開始大, 屋企儲物空間又唔夠, 又想生多個, 無錢換樓就唯有將兩房改三房另外要加儲物空間, 我覺得而家裝修費好貴, 淨係儲呢條數都有排儲

koko2000  計左交稅未?  發表於 14-10-22 12:24
wingyan008  儲左24k吾算冇錢剩啦   發表於 14-10-17 18:10

大宅

clarafung 發表於 14-10-16 11:14
我估你們日常消費開支好大,例如:放假出街吃,阿女用品全部名牌,供重保險,養車.....
你們家庭 ...
我唔會用名牌, 自己小朋友既衫都係淘番泥多..或者出去買幾十蚊一件果啲囉, 而家諗諗下, 可能係保險果度條數大, 家用果啲我朋友話俾得多, 但都係做女果陣俾開既價, 老豆已無做嘢, 唔想減佢家用, 但我朋友話佢屋企而家知佢有小朋友負擔大都會話家用可以俾小啲, 但我99仲想我老公加家用俾佢..

大宅

cheung_cnine 發表於 14-10-16 10:39
嘩! 9萬幾都話唔夠$$$洗
依到好多2萬幾一家四口都有呀~
我知啊, 所以想知平時有咩慳錢既方法

大宅

helolex 發表於 14-10-16 11:35
我收入45000, 俾娘家7000, 自己+我爸爸保險平均每月4000, 工人姐姐人工2000, 阿仔每月學費3200, 買下餸家有 ...

樓主, 你話"強制自己私己錢每月儲14000, 每月屋企戶口放10000", 咁都叫冇錢剩, 夠竟你明唔明咩叫冇錢剩丫

ada.sfng  x9  發表於 14-10-22 15:55
Shan2519  agree×8  發表於 14-10-20 11:07
cecelc  咁講法個個都無錢淨  發表於 14-10-18 00:06
cecelc  咁講法個個都無錢淨  發表於 14-10-18 00:06
beautytiny  Agree x 6  發表於 14-10-17 19:43
karenlyk  Agree x5  發表於 14-10-17 18:37
ccy726  agree×4  發表於 14-10-17 14:44
urgentc9  agree x3  發表於 14-10-17 01:59
natjosejim  agreeX2  發表於 14-10-17 01:10
1bear1dream  agree  發表於 14-10-16 16:52

大宅

sinsinlo 發表於 14-10-16 11:51
樓主, 你話"強制自己私己錢每月儲14000, 每月屋企戶口放10000", 咁都叫冇錢剩, 夠竟你明唔明咩叫冇錢剩丫: ...
我梗係明啦, 但錢無嫌多, 我只係希望自己可以儲到私己之餘, 仲可以儲多啲係屋企, 如果我而家啲錢咁洗, 咁有咩位置可以再慳多啲?

禁止訪問

回覆:求..慳錢方法

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

其實係有$剩, 你每月已經儲起14000做私己, 10000入家庭基金, 2者已佔家庭收入3成,
保險總計供8千, 應該不是純保險吧? 有投资成份的保單? 想再慳可以減少呢類, 再好好運用份私已錢去投資作保值或增值

大宅

我人工有你一半就好啦你每月儲仲多過我份人工

大宅

我預我同男友出到社會都係40-50k,粗略估計過水電煤,供數,比家用,還學費等等都係岩岩好 90k都吾夠用真係好得人驚喎!可唔可以考慮帶飯?至於家用搵4萬幾人工比7千家用,仲要減我覺得唔係咁好

大宅

我預我同男友出到社會都係40-50k,粗略估計過水電煤,供數,比家用,還學費等等都係岩岩好 90k都吾夠用真係好得人驚喎!可唔可以考慮帶飯?至於家用搵4萬幾人工比7千家用,仲要減我覺得唔係咁好

大宅

helolex 發表於 14-10-16 11:56
我梗係明啦, 但錢無嫌多, 我只係希望自己可以儲到私己之餘, 仲可以儲多啲係屋企, 如果我而家啲錢咁洗, 咁有 ...

慳,梗有方法,不過你接唔接受到~

1, 阿仔保險, $2100太多了, 有人壽嗎? 有就CUT左佢, 因為冇意思~ 另外醫療你地接受到就轉普通病房果隻,加埋危疾, 都係7千幾~1萬左右1年~

2, 供車~ 新車? 買二手車law,幾萬蚊都有~唔洗供~

3, 電話費, 真係貴喎, 格下價啦~

4, 電費, 1個月$2500? 定1張單$2500? 如果1個月$2500, 建議你check下有冇俾人偷電~

Yang81  Agree  發表於 14-10-17 14:48
natjosejim  good points  發表於 14-10-17 01:13
chunsamyuen    發表於 14-10-16 15:12
KAVEN    發表於 14-10-16 12:51

大宅

5R2H 發表於 14-10-16 12:05
其實係有$剩, 你每月已經儲起14000做私己, 10000入家庭基金, 2者已佔家庭收入3成,
保險總計供8千, 應該不 ...
係啊, 你好犀利, 我阿仔果份就係醫療+儲蓄, 自己就醫療+儲蓄+危疾, 老公就醫療+危疾+住院+人壽

大宅

sinsinlo 發表於 14-10-16 12:36
慳,梗有方法,不過你接唔接受到~

1, 阿仔保險, $2100太多了, 有人壽嗎? 有就CUT左佢, 因為冇意思~ 另外醫 ...
阿仔份保險有無人壽就真係唔係好記得, 但就有儲蓄, 車果度係老公唔肯因為二手車都要2x萬, 如果今次換左車可能有排都唔會再換車, 電費咁貴係因為屋企4部冷氣, 好多時都開哂, 但而家天氣涼左我諗應該唔會咁勁, 我老公好多時會用手提打長途, 所以應該都差唔多....

首頁
12345...6

尾頁

跳至