母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家用緊咩奶泵?我想買但五知邊種好!

洋房

Avent手泵

男爵府

引用:請問大家用緊咩奶泵?我想買但五知邊種好!

原帖由 Yakiching 於 14-10-18 發表
請問大家用緊咩奶泵?我想買但五知邊種好!
我用medela, 但近來見人奶谷媽咪推spectra s1/2心思思

大宅

回覆 sandyngai 的帖子

thx! 好5好用?

大宅

回覆 SVbaby 的帖子

係呀!仲有9+都好像幾好甘!

男爵府

引用:回覆+SVbaby+的帖子係呀!仲有9+都好像幾好

原帖由 Yakiching 於 14-10-21 發表

係呀!仲有9+都好像幾好甘!
我結果買左S1等收貨!人奶谷有D媽媽話9+易壞只有半年貨仔⋯我好少出街泵而且S1講到有hospital grade又靜又快我先買咋!
P.S. 你諗住泵多定埋身?如果你埋身多泵只係後備咁手泵都可以。但如果全泵咁就電雙泵啦!

大宅

我係全泵咖!你係邊度買咖!等你試左後可5可以講講好5好用呢?

大宅

Yakiching 發表於 14-10-22 08:36

我係全泵咖!你係邊度買咖!等你試左後可5可以講講好5好用呢? ...
我在屋企係用S1架, 比我之前用既Medela Swing Maxi好好多, 可能Medela唔夾我.
S1好處在於靜而且有兩種模式 (massage and expression), 五種速度同12種強度可以揀, 即係等於有60種唔同既配搭可以引奶陣.

我通常按摩3-4分鐘, 再轉expression mode用速度50 X 強度L04已經夠用.

大宅

回覆 asterion 的帖子

多謝你分享!泵得快5快?

大宅

Yakiching 發表於 14-10-22 11:15
回覆 asterion 的帖子

多謝你分享!泵得快5快?
好難講快唔快, 因人而異.

不過我通常泵30分鐘直至部機自動停, 然後轉用手擠, 但都只擠到好少, 我當咁樣係泵得清架了.

大宅

回覆 Yakiching 的帖子

另外我在公司係用9+的, 好似相對冇S1泵得咁清, 但細細部好方便.

男爵府

引用:回覆+SVbaby+的帖子我係全泵咖!你係邊度買

原帖由 Yakiching 於 14-10-22 發表

我係全泵咖!你係邊度買咖!等你試左後可5可以講講好5好用呢? ...
我響美國amazon訂架。

男爵府

引用:回覆+SVbaby+的帖子我係全泵咖!你係邊度買

原帖由 Yakiching 於 14-10-22 發表

尋日終於收到貨勒!
我本來用medela pump in style advance(PISA)都泵左16個月,近兩個月覺得泵得越來越唔舒服,仲試過泵出血!而家每次泵之前心裏都有少少驚⋯已經較到最細力,但真係唔舒服⋯唔知係咪因為咁所以產量下跌⋯
見母乳group好多人推介s2又靜又快,心郁訂來試。以下係用左一日既用後感:
- 比起我部PISA,s2係靜
- s2可以調較吸啜既力度同密度,massage mode都可以咁較,相對PISA只有由小至大加一個let down/massage button。s2容易D搵到個舒適既力度同密度。
- s2有計時功能,到30分鐘會自動關機。PISA冇。雖然唔係必須,但對我好有用!有時傻傻下冇睇鐘就泵,泵泵下都唔知自己泵左幾耐⋯
- 產量:PISA有時我需要泵45min先勉強達標,s2我泵左30min已可以,總產量比平日多1安
- 價$:當年係趁減價叫做好抵US$230買PISA,呢部S2我響Amazon 訂⋯ US$165呢!

缺點:s2優點雖多,不過比較大部如果要拎來拎去就唔方便,帶出街比較難,亦冇可能好似medela swing/freestyle 咁夾住走來走去咁泵。對我呢D只響屋企泵的影響不大。
注意:s2係濕電的,如果想響冇濕電既情況都可用就㨂S1。

希望我既分享對你有用。泵都要夾人,祝你都搵到好拍擋長泵長有,一起加油吧。

大宅

好詳細!

大宅

多謝你甘詳細既回覆!大家一齊加油!

大宅

回覆:SVbaby 的帖子

thanks!

大宅

引用:Quote:原帖由 Yakiching 於 14-10-22 發表

原帖由 SVbaby 於 14-11-01 發表
尋日終於收到貨勒!
我本來用medela pump in style advance(PISA)都泵左16個月,近兩個 ...
我用S1+, 嗰仔話\"㸃解用電飯煲泵奶?!\"

asterion    發表於 14-11-2 23:24

男爵府

引用:Quote:原帖由+SVbaby+於+14-11-01+發表尋日

原帖由 baby.wong 於 14-11-01 發表
我用S1+, 嗰仔話"㸃解用電飯煲泵奶?!"

複式洋房

回覆:奶泵

我諗住medela,想問下jm swing and freestyle 有咩分別呀?
同埋我出年1月先生,其實洗唔洗買定,定係自己真係餵到人奶先買好呢,唔該晒咁多位

男爵府

引用:我諗住medela,想問下jm+swing+and+freestyl

原帖由 lauyy36 於 14-11-02 發表
我諗住medela,想問下jm swing and freestyle 有咩分別呀?
同埋我出年1月先生,其實洗唔洗買定,定係自己真 ...
如果冇記錯,swing 係單泵freestyle 係雙泵。雖然可以加配件將swing轉雙泵,但力度會爭D。
你打算做全職媽媽嗎?全職媽媽可以全埋身冇泵都冇乜所謂。如果需要工作,咁遲早會用到泵買定無妨。
我個人經驗就因為初初啜損爭D流血,由埋身轉泵奶比乳頭抖抖。我唔叻手唧,只係靠泵追奶,所以對我黎講泵係必須既。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊