論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友請海外印印,agent同工人講頭半年無假放,咁僱主是否要補星期日錢比工人?但我朋友無比。另一朋友, 工人星期日放假係12pm-6pm, 扣埋交通時間實情放得4小時。朋友話唔想放工人出去學壞,但我覺得好離譜。相信多數請工人都係working mom,將心比己,你老細咁對你你會點呀? 所以唔好成日某d姐姐有幾衰有幾計較,好多僱主都唔見得好好

男爵府

回覆:呢d僱主

呢個世界,有好人有壞人,有好僱主好工人,亦有衰僱主衰工人,爭在比例啫

子爵府

回覆 小禮物 的帖子

咁嘅僱主叫個工人去勞工署告佢喇!

vivienfong  同意  發表於 14-10-22 10:53

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

tuenmunoasia 發表於 14-10-22 10:39
回覆 小禮物 的帖子

咁嘅僱主叫個工人去勞工署告佢喇!

大宅

回覆:小禮物 的帖子

不放假要補$呀!

大宅

回覆:小B女 的帖子

將心比己很重要,人地離鄉別井仲要被剝削,難怪好多有經驗工人都會揀僱主。

子爵府

回覆 dinosaur_bb2004 的帖子

我問過我家工人,佢話第一次到港的工人要還兩萬幾比agent,實質收入其實唔多,香港亦有實際開支買件衣服買對鞋都要掛,日常用品又要買,星期日去大家樂食個lunch最少都要30喇,你仲要呃佢假期,呢種有無良心架?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

總有呢類僱主的...

反之亦然...亦有不少衰工人

大宅

早幾個月,我同菲傭去街市,有個印傭走埋黎問我個工人,僱主有無比足夠食物,僱主有沒有放工人假。

印傭說自己吃不飽

首頁

尾頁

跳至