烹飪搵食

跳至

首頁
12345...37

尾頁

大宅

求救!!晒陳皮??唔知買咩牌子好?
青皮?/紅皮?晒出來的陳皮有什麼分別???
2014年10月23日果欄行情
權記15KG$220
金桔利15KG$180
葵記15KG$320
開皮手工錢每箱$40
另外本人有兩次陳皮悲慘經歷浪費十年又浪費錢$留意回貼#16

已經向藥材舖求證是紅色[先是陳皮

大宅

回覆 牛奶蕉 的帖子

邊樣好?

青皮製做
十月進入桔子產季,剛出市面之橘子為青綠色,橘肉略酸,此時之橘皮色青味濃,烘乾之即為中藥之「青皮」亦可採未成熟之橘子取其皮。青皮具有疏肝破氣,散積化滯,雖和陳皮相同具有健胃功用,但行氣化滯之效能較陳皮強外,尚具有發汗,袪寒之效能。
紅皮製做
冬至過後橘子已轉為橙黃,正是製作陳皮的最佳時機。陳皮味辛苦,性溫,具有理氣健脾,燥溼化痰即具有健胃,整腸,止嘔,止呃逆及袪痰,同時含有維他命P樣之成分,可強化血管,防止出血。尤其是臨床上應用於消化不良症,所引起的腹膜苦滿,沒有食慾,嘔氣,具有理氣開胃,促進食慾。

大宅

究竟晒青?紅?

青皮和陳皮一主肝脾,一主脾肺,從行氣的力量來說,青皮較強,從化痰的能力來說陳皮較強,青皮破氣故易傷正氣,陳皮力緩不易傷正氣。所以青陳皮在治療氣滯痰阻的疼痛時各有所長。比如左側胸痛用青皮,右側胸痛用陳皮;脅肋疼痛用青皮,中間疼痛用陳皮;乳頭疼痛用青皮,乳房疼痛用陳皮;下腹疼痛用青皮,胸腹疼痛用陳皮。香椽皮與陳皮相似之處較多,但香椽皮苦辛不強,甘味有餘,且略有酸味,辛甘化陽,酸甘化陰,故香椽皮行氣之中多有補養作用,所治範圍也主要是限於脾胃氣虛而引起的腸胃消化不良等疾病。其祛濕化痰作用雖然明顯低於陳皮,但養脾行氣作用則優於陳皮。佛手片與陳皮也有相似之處,但​​佛手片主行肝氣,兼顧脾氣,透散之力較強,所以主治範圍主要是因肝氣鬱結,肝木不能疏達脾土而引起的消化不良,其透散能力優於陳皮,但其去濕能力不如陳皮,散結化痰能力不如橘核。可以說,在臨床選用的時候,陳皮以脾胃為主,香椽皮以脾肝為主,佛手片以肝脾為主,有時還可以聯用。

大宅

回覆:求救!!晒陳皮??唔知買咩牌子好?

是否權記最好?現在$220?平左?我之前問要$240! 根據之前jm教,應該紅皮好d,但易發毛

大宅

回覆 JJ2005 的帖子

今日去左幾個街市問[權記]是最大路牌子
其他牌子都同樣薄皮
有D街市殺價[權記]$280食水太深

大宅

$280算平,我樓下要$300, 所以我會出果欄買

大宅

買大個好?還是買細好?
15KG一箱(小)180?左右
15KG一箱(中)156?左右
15KG一箱(大)135?左右
附加季尾總結新會柑資料

我睇幾個牌子的新會柑,是有分別的但邊隻最好就唔知?
權記10月份全深綠色圓形,皮好薄(細個一箱150幾---170個)
葵扇10月份全深綠色圓形,皮好厚(中大個一箱130幾左右)
金吉利10月份全深綠色圓形,皮好薄(細個一箱150幾---170個)

權記11月份變淺綠黃色圓形,皮變厚(一箱130幾左右)
葵扇11月份黃綠色圓形,皮好厚(同10月一樣中大個一箱130幾左右)
金吉利11月份淺綠圓形,皮好薄(細個一箱150幾---160個)開始無貨

司前柑11月中開始有[已經成個橙色]偏D圓形,皮厚(無權記咁厚)(一箱140幾左右)

權記11月尾大紅柑變[淺綠又黃又橙]少少變偏圓形,皮好厚肉較乾身(5/6CM一個左右)

伯爵府

星期二去果欄買,權記同張宣記(葵扇logo)一様$250箱

大宅

yyan 發表於 14-10-23 22:45
星期二去果欄買,權記同張宣記(葵扇logo)一様$250箱
請問兩個牌子邊隻好?邊間賣張宣記(葵扇)$250底~WO我想入貨

大宅

引用:回覆+JJ2005+的帖子買大個好?還是買細好?15

原帖由 牛奶蕉 於 14-10-23 發表

買大個好?還是買細好?
我唔識,不是得兩種?普通同特級?唔知果欄有無紅皮擺?

大宅

JJ2005 發表於 14-10-23 23:04
我唔識,不是得兩種?普通同特級?唔知果欄有無紅皮擺?
全個果欄都未有紅皮買

別墅

回覆:牛奶蕉 的帖子

紅皮好d 架?

伯爵府

回覆:牛奶蕉 的帖子

我都係新手!只見葵扇都有兩個牌子!所以我買左權字!我問曬果欄d價,間間都係開$250!

伯爵府

回覆:晒陳皮

街市要$280

大宅

牛奶蕉 發表於 14-10-23 21:32
求救!!晒陳皮??唔知買咩牌子好?
青皮?/紅皮?晒出來的陳皮有什麼分別???
2014年10月23日果欄行情

想問下你係果欄邊間問價? 點解平甘多既? 我之前問權記 270 /300 ( 特選)

MonsterBear  我係買$300  發表於 14-10-27 11:52

大宅

回覆 yyan 的帖子

果欄是[每日]海鮮價,不過初出會價錢高D。再等其他細牌子出晒就會趺價
而且今年2014年農曆六、七月桔樹開花期[無比台風、無連續大雨打落桔花]影響結果數量,跟著八月中秋到收成,都無連續大雨因大雨又會多蟲。
今年應該會有大量貨唔會貴
早十年本人有兩次陳皮悲慘經歷浪費十年又浪費錢$
一.託坪石邨一位肥C奶姓薛X燕,她周圍同人講識相熟生果檔,保證是[靚新會桔]包去肉淨皮每斤$200我買左兩斤
呢個坪石邨肥C奶姓薛X燕,比貨時[面頭睇落無事、下面發霉]返到屋企晒先知發霉追唔返,楝返好的無一斤。今年晒好十年完全唔似陳皮
二. 去西環藥材批發買用扎好陳皮,買左4?5?斤自己擺左5年。今年開始用原來製作時浸入濃茶上色,而加唔單只無陳皮味只得濃茶苦味同甩色

大宅

wwfung12 發表於 14-10-24 10:41
想問下你係果欄邊間問價? 點解平甘多既? 我之前問權記 270 /300 ( 特選)
我唔知$220是否 ( 特選)

伯爵府

回覆 牛奶蕉 的帖子

街市一箱柑$260, 起皮$330

大宅

登!登!登! 發表於 14-10-24 11:48
回覆 牛奶蕉 的帖子

街市一箱柑$260, 起皮$330
請問有無考慮農藥問題我會買左返屋企洗完吹乾先起皮

伯爵府

回覆 牛奶蕉 的帖子

我八卦問吓咋

首頁