母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下返工前應該要儲幾多奶?

我諗到時返工只可以lunch泵一次

禁止訪問

複式洋房

回覆:Egna 的帖子

我而家已經儲咗夠10餐冰奶到,係咪都好夠?

如果放工泵多次,咪好夜先走得?唉。。唔知點好

我仲有2個星期要返工喇

大宅

如果office工可以準時收工車程又唔算耐, lunch泵一次, 收工後即刻返屋企邊餵邊泵。

大宅

都好夠,我返工一日要4餐樽餵,你已有第一日的奶,返工泵黎第二日餵。你泵一次有幾多?

我泵一次約夠一餐,所以每日要泵到4次先夠每日用。間中ot就食冰奶

複式洋房

引用:我而家已經儲咗夠10餐冰奶到,係咪都好夠?

原帖由 babyveggie 於 14-10-24 發表
我而家已經儲咗夠10餐冰奶到,係咪都好夠?

如果放工泵多次,咪好夜先走得?唉。。唔知點好
仲有兩星期先返工,吾好甘心急儲呀,bb最好有新鮮就食左新鮮先,你依定開始一日一兩餐好夠啦,一有機會就即刻埋身食。最好都係問下人奶姑娘

複式洋房

引用:都好夠,我返工一日要4餐樽餵,你已有第一

原帖由 setyawan 於 14-10-24 發表
都好夠,我返工一日要4餐樽餵,你已有第一日的奶,返工泵黎第二日餵。你泵一次有幾多?

我泵一次約夠一餐 ...
可唔可以share你泵奶嘅time table. Thank you

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babyveggie+於+14-10-24+發表

原帖由 kelseylung 於 14-10-24 發表
仲有兩星期先返工,吾好甘心急儲呀,bb最好有新鮮就食左新鮮先,你依定開始一日一兩餐好夠啦,一有機會就即 ...
我係全埋身,而家都okay. 只怕返工後唔夠

大宅

回覆 babyveggie 的帖子

泵奶時間表
7am 邊餵邊泵
11am 公司雙泵
4pm 公司雙泵
8pm 邊餵邊泵(有時早返早餵就瞓前再泵清)
半夜瞓醒就起身泵

複式洋房

引用:Quote:原帖由 kelseylung 於 14-10-24 發表

原帖由 babyveggie 於 14-10-24 發表
我係全埋身,而家都okay. 只怕返工後唔夠
返工後盡量抽時間泵啦,如果吾夠補啲奶粉都ok,但夜晚盡量埋身食,有機會都要埋身餵,keep住製奶都可以餵到好耐咖,抱住食得一餐得一餐的心態,放鬆啲個人

複式洋房

引用:回覆+babyveggie+的帖子泵奶時間表7am+邊餵

原帖由 setyawan 於 14-10-25 發表

泵奶時間表
想問下點樣邊埋身邊泵?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babyveggie+於+14-10-24+發表

原帖由 kelseylung 於 14-10-25 發表
返工後盡量抽時間泵啦,如果吾夠補啲奶粉都ok,但夜晚盡量埋身食,有機會都要埋身餵,keep住製奶都可以餵到 ...
謝謝你

大宅

邊餵邊泵好容易,先diy一個handsfree bra. 你取一個哺乳bra,前扣T扣都可以,係乳頭位剪一個窿,大小約5蚊銀大少少,兩邊都係咁。
以後要餵時,帶左呢個bra先,放個泵係身邊,抱起bb,打開一邊bra扣埋身餵,啜緊就另一邊攝個泵入bra窿度,開機泵。有時個泵啜唔實,托一托。餵完bb掃完風就停泵,放好支泵奶先再放開bb.

好方便,希望你想像到我講乜啦!

大宅

記得用個平bra就好,唔可以再帶出街架喇!

複式洋房

引用:回覆+babyveggie+的帖子邊餵邊泵好容易,先

原帖由 setyawan 於 14-10-25 發表

邊餵邊泵好容易,先diy一個handsfree bra. 你取一個哺乳bra,前扣T扣都可以,係乳 ...
即係要用單泵?死啦,我得一個freestyle.....

複式洋房

原帖由 kelseylung 於 14-10-25 發表
返工後盡量抽時間泵啦,如果吾夠補啲奶粉都ok,但夜晚盡量埋身食,有機會都要埋身餵,keep住製奶都可以餵到 ...
謝謝你,希望返工都會keep到個奶量(最important)

大宅

希望我無記錯,你照可用freestyle,將一條喉頭尾駁番去個十字架就可做單泵。

複式洋房

引用:回覆+babyveggie+的帖子希望我無記錯,你照

原帖由 setyawan 於 14-10-26 發表

希望我無記錯,你照可用freestyle,將一條喉頭尾駁番去個十字架就可做單泵。 ...
Wooo.... I try. It works. Thanks sooo much.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊