2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囝囝仲係講緊bb話。點先可以令佢快d 學識?期待緊佢叫我媽媽!!!

男爵府

回覆:7月bb 識講野未?

我囝囝都仲未肯講野

男爵府

我囝囝都仲未肯講野 x2 只係間中講幾個單字

大宅

我仔只係叫\"哥哥\"

別墅

我囝囝都仲未肯講野 只係間中講幾個單字 x 3

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

畀面勳章

識講d

佢最鍾意叫爸爸……

複式洋房

我個仔都係,偶然講下單字

禁止訪問

引用:識講d佢最鍾意叫爸爸……+

別墅

畀面勳章

我囡都係叫 Daddy先, 再叫爸爸 仲有叫過爸B~都係上個月先叫媽媽~=.="

識叫麻麻, 伯伯,姐姐, 哥哥

見到狗狗叫Road Road
見到巴士叫 巴

都係最中意叫爸爸 同 Daddy~哈哈~

大宅

識講 爸,媽,爺,嫲,婆,母(舅母),姐,叔,姨,Ba11,車,DuCk,轆(車轆),啪(鎗),滴(史滴仔),襪,电视,早晨,拜,謝謝,Mum(食物),包,餅,奶,粥,肉,蔔(紅蘿蔔),畢(叫人畢湯),Bear,Meow(貓),ROad(犬),靚,命(救命),Pat,腳,打,掉,jer(小DeeDee),皮(自已名),BB,辣(熱辣辣),夾,屎,

大宅

引用:識講 爸,媽,爺,嫲,婆,母(舅母),姐,

原帖由 plummy_612 於 14-12-31 發表
識講 爸,媽,爺,嫲,婆,母(舅母),姐,叔,姨,Ba11,車,DuCk,轆(車轆),啪(鎗),滴(史滴仔),襪,电 ...
甘西利既仔仔定囡囡?
想請教下你點教?

別墅

我個仔仔已經識講好多野可能佢勁鍾意講野同唱歌, 屋企既人爺爺麻麻公公婆婆父父叔叔ee哥哥姐姐, 識講同認得好多動物名生果名, 如果比佢聽同睇動物樣同聲佢都識認好似牛, 馬, 羊, 鴨, 雞, 雀, 豬,虎...等仲有好多講幾次比佢知佢就會識發音同認得, 仲有D已經發到兩個音好似結他, BUS(佢仲有個S音) APPLE, 佢想要既野識叫人比佢例如水水, MUMMUM, TV, 鞋鞋, 熱...等等, 仲有廣東話1-10, one-ten, 英文A-F, 仲有佢成日叫"歌歌"叫我地開音樂比佢聽, 佢會記得好多歌每句D尾音跟住唱又跳舞, 所以好多人成日問佢係唔係兩歲幾, 佢爸爸由出世開始成日話個仔成舊蕃薯咁, 但依家成日讚佢叻仔, 呢幾日佢一比佢爸爸讚佢叻仔阿仔就會跟住講叻仔YEAH,有時比佢兩仔爺吹脹...

複式洋房

畀面勳章

回覆:plummy_612 的帖子

講到好多字!

土生土長。已婚,育有一女。

複式洋房

畀面勳章

我個女講緊: 爸爸,媽媽,錫錫,拜拜,飽飽,食晒,奶奶(食好緊要),開(播兒歌) ,士士(士多啤梨),貓貓(熊貓),sher sher (sher滑梯),書書

土生土長。已婚,育有一女。

大宅

引用:我個仔仔已經識講好多野可能佢勁鍾意講野同

原帖由 gloria_ray 於 15-01-03 發表
我個仔仔已經識講好多野可能佢勁鍾意講野同唱歌, 屋企既人爺爺麻麻公公婆婆父父叔叔ee哥哥姐姐, 識講同認得 ...
甘西利既你仔仔,想請教下用咩方法去教?

大宅

其實都係我講的時候我叫他望住我個咀型黎學,多鼓勵,他發音不正,都要讚下

複式洋房

回覆:happymilala 的帖子

我個仔都唔係好識,能講一D單字😰

別墅

因為有哥哥家姐, 呢個仔真係好快就講野 :">

講得好正: Daddy, mami, 哥哥, 家姐, paul paul(婆婆), byebye, baby, ee, 叔叔, 物物, flower, 粥粥, nana (banana), 奶奶, 水水, blue, 畫畫, guitar, lala(唱歌), 包包, 單車, nose, ear, 1, 2, 3, 龜龜, 魚魚, roll roll(狗), moew moew, horse, 車車, bear bear, pat pat (換片時)

講得唔正: 表弟, ee, 叔叔, mickey, minnie, donald duck, pluto, 話話(電話), blueberry, tree, thank you..

男爵府

引用:因為有哥哥家姐, 呢個仔真係好快就講野 :\"

原帖由 singsing47 於 15-02-01 發表
因為有哥哥家姐, 呢個仔真係好快就講野 :">

講得好正: Daddy, mami, 哥哥, 家姐, paul paul(婆婆), byebye ...
我囝又係有個家姐仔,講d野同你個囝一樣,又係講mami,而家鍾意講我寫/我唔要/我食/我乜乜,仲識叫人‘借借‘,話人‘痴線‘, 基本上兩個音既字一教已經識講。

男爵府

仲識講Elsa Anna

首頁

尾頁

跳至