烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位高手, 我想買焗爐, 不是大型果隻, 想整吓雞翼, 面包等, 買小型的己ok, 或是要買大小小, 好似微波爐果d咁大的,邊隻牌子好呢?
:-P

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有錢就買Delonghi,牠的發熱線設計好些,熱度均勻,價錢便宜些又用得過既可以揀忠臣or土豆.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有錢就買Delonghi,牠的發熱線設計好些,熱度均勻,價錢便宜些又用得過既可以揀忠臣,樂信or土豆.

男爵府

唔該晒, 我會買平平地的, 蛋糕,全隻雞就不會做,做吓小食咁囉, ,請問"忠臣,樂信or土豆" 能在豐澤等地方有買到嗎, 還是要到教做蛋糕的舖頭裏找呢? 土豆 好似好少見出面電器舖有

原文章由 HinMa 於 08-3-14 12:13 發表
有錢就買Delonghi,牠的發熱線設計好些,熱度均勻,價錢便宜些又用得過既可以揀忠臣,樂信or土豆.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

忠臣&樂信可以係豐澤or百老匯找到,土豆有時係d電器店度見到,但最穩陣就上二德惠個web睇下www.twinsco.com
希望可以幫到你.

男爵府

唔該晒

原文章由 HinMa 於 08-3-14 12:36 發表
忠臣&樂信可以係豐澤or百老匯找到,土豆有時係d電器店度見到,但最穩陣就上二德惠個web睇下www.twinsco.com
希望可以幫到你.

大宅

我個人經驗, 留意下內籠用乜野物料, 之前買左隻土豆34升好好用, 好鐘意, 但我都係焗肉類, 成個內籠都痴滿油漬, 而且土豆內籠係鋁質, 痴油煙痴得好緊要, 後來我清潔唔掂就換焗爐了。依家依隻係標榜有自動清洗功能 (心理陰影), 開爐後都有焗肉類(雞翼, 魚, 細雞仔都焗過), 但就冇話痴油煙要洗到死死下, 而且內壁都冇乜油漬, 感覺唔錯。

土豆都好, 但似乎適合焗下蛋糕麵飽似乎岩d。

洋房

原文章由 小白427 於 08-3-14 17:14 發表
我個人經驗, 留意下內籠用乜野物料, 之前買左隻土豆34升好好用, 好鐘意, 但我都係焗肉類, 成個內籠都痴滿油漬, 而且土豆內籠係鋁質, 痴油煙痴得好緊要, 後來我清潔唔掂就換焗爐了。依家依隻係標榜有自動清洗功能 (心 ...

小白427 :
咁請問你講呢隻是那一個牌子呀??
thx

大宅

我買左特褔26升~~

大宅

如果我想買12公升的Delonghi牌好嗎 ? 可否給我一些意見 !
(我的放焗爐的位置很小)

大宅

12升恐防會燶面喎, 會唔會好貼近發熱線呢??

delonghi 我都研究過, 摸過佢內壁都係易潔光滑塗層, 應該都好易清潔, 但我發覺28升內籠細過tefal26升 (或叫高度冇咁高), 而且得230度, 所以我揀左tefal。

[ 本文章最後由 小白427 於 08-3-15 11:42 編輯 ]

男爵府

TELFAL边隻MODEL?可否介紹,HOW MUCH, SIZE大嗎?我的放焗爐的位置也很小

原文章由 小白427 於 08-3-15 11:34 發表
12升恐防會燶面喎, 會唔會好貼近發熱線呢??

delonghi 我都研究過, 摸過佢內壁都係易潔光滑塗層, 應該都好易清潔, 但我發覺28升內籠細過tefal26升 (或叫高度冇咁高), 而且得230度, 所以我揀左tefal。 ...

[ 本文章最後由 Krymum 於 08-3-15 13:13 編輯 ]

男爵府

我用緊delonghi 28l (熱風對流), 爐溫較平均,
朋友用tefal 26l (冇熱風對流), 佢話爐溫唔平均, 焗出黎蛋糕/曲奇餅有陰陽色 (近門邊較難上色), 焗到咁上下要轉盤再焗, 佢曾經用焗爐溫度計測試爐溫, 開相同度數, 測出來爐溫會有偏差 (+-30c), 最後都換左delonghi

大宅

我都有個焗爐溫度計, 度過我隻特褔爐溫都對得準, 烘焙結果都ok, 反而有時我就擺得太密集, 中間的蛋糕烘焙冇咁靚~~

首頁

尾頁

跳至