論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人同我一樣,小朋友得工人睇(由出世到依架), 冇老人家看住
個印印做錯嘢,我又唔可以唔話佢(事佢以為做得正確, 繼續咁做), 話又唔可以去到咁盡(除非炒咗佢), 因為怕佢对我個女唔好. 所以就"谷住谷住" .

事原呢排發覺佢做嘢越來越"拿西"及懶, 如清潔得唔汗淨, 呢D都事少,最多叫佢留意,要做番好D, 已經同佢講bb既嘢唔可以dirty要好小心. 点知今朝比我發覺佢將bb條大毛巾同我地D衫褲一齊洗, 我即刻火都黎. 話比佢知由day 1 開始話要分開洗D bb衫 (手洗)同大人衫, 佢話"just towel", 我就再話"D大人衫周圍去同坐D地方, 仲有底衫褲都有细菌架".佢就頭 "dup dup" (唔記得佢有冇say sorry), 發生呢件事之前既星期六佢又比我捉到佢偷偷地係kitchen講电話(已經唔係第一次), 佢以為我末起身.

我同老公講, 老公話洗唔洗請嗰新, 但我諗深一層, 佢都錫亞女, 有心機照顧佢, 所以我唯有包容佢啦, 但係又好辛苦同激氣

水晶宮

點解做錯野唔可以話?
又唔係鬧佢,羞辱佢,只係解釋比佢聽點解要佢咁做,要求佢做番你既standard姐.
如果佢早起,又做得到你既要求,佢靜雞雞講電話,你咪由得佢囉.如果佢做野拿西,你咪要求佢重做,做到你滿意為止囉.最緊要合理,同埋唔好黑起口面囉.

禁止訪問

珍珠宮

唔好咁嬲~~ 教工人等同教細路一樣, 要耐性, 要角力的~ 佢一做錯, 米同佢玩[夜瞓]囉~~ 我和C6係夜鬼, 叫工人坐係廳到比我地[哦]~ 每晚都[哦]~ 又唔洗鬧傷感情, 又可以等佢印象深刻, 唔錯架~

別墅

係咪underpaid 工人, 如果係, 又好難話

如果正價, 有乜唔啱咪同佢講law

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

點解唔鬧得, 我bb 由 new born 至今6 weeks, 總之印印做錯野照鬧, 我遲D返工做裝cam monitor 住印印,等佢唔好亂黎

別墅

係, 有乜唔啱應該要話, 唔係佢以為佢自己啱架la....同埋真係夾唔到, 咁換果個law..唔好自己谷氣ma

大宅

j.kong

你個CASE同我一模一樣呀,我個女又係工人出世湊到而家,我無裝CAM架,所以都無成日閙佢,有時同佢講,不過講係對佢無用既,呢頭講完果頭吾記得,除非惡D講,我而家覺得佢係度好大壓力呀,仲覺得自己有焦慮症TIM呀,又驚佢成日係房講電話嘈住個女瞓,又驚佢做野大力,又驚佢無做我吩咐過既野,我又睇吾順眼,佢對我女又係幾好,幾有心機架,所以吾想換工人住,不過自己心理又吾掂。咁我點算好?

複式洋房

原文章由 Siuchoi 於 08-3-17 15:41 發表
唔好咁嬲~~ 教工人等同教細路一樣, 要耐性, 要角力的~ 佢一做錯, 米同佢玩[夜瞓]囉~~ 我和C6係夜鬼, 叫工人坐係廳到比我地[哦]~ 每晚都[哦]~ 又唔洗鬧傷感情, 又可以等佢印象深刻, 唔錯架~ ...

等我都學吓,等佢印象深刻

翡翠宮

印印好衰, 因為bb未出世, 我地對佢無mug要求, c6仲對佢好好又客氣, 點知佢唔領情兼老馮, 做野"拿西"兼dirty, bb出世後, 我地對佢要求嚴緊左, 一定要講求衛生, 佢洗bb奶樽洗到肥"立立", c6半夜2am叫醒佢黎炳, 之後佢慢慢有改善, 所以唔好姑息佢.

民房

同我一樣case,小朋友得工人睇(由 3mths old 到依架 13 mths old), sometimes has 老人家看住

she always 吾記得野 and sometimes 做野"拿西"兼dirty. she can do better after I 炳佢 each time.

I and my husband had performance review with her last month. Actually, we did not have any time schedule for her in the past. We set a time schedule on daily, weekly and monthly basis now. She now follow this schedule and I check her work done after i back home from work. so far, she perform better than before. so, don't 姑息佢. let sheknows she is monitored by you.

if she is 真心對bb, even you 炳she, she is still good to bb.

禁止訪問

大宅

適當時就要話, 唔係佢地唔知自已錯.

大宅

我第一個都係甘, bb未出黎, 真係冇乜要求, 下...佢隻死野話佢仲要黑我面, 頂....未到7個月我踢左佢返屋企啦, 我出糧俾你, 仲要甘既態度, 啱既人地又點會講你丫.

而家第2個, 一唔得即剷, 有理冇理, 我都係屋企得佢同bb, 都冇計, 太就佢就有款嫁啦.

大宅

yan yan are mostly more stupid and lazy. so it's not common and don't upset.

when she makes a mistake, you don't have to 鬧, just explain to her again that what and why you ask her to do in certain way. if she continues to behave like this, you better find another maid.

i have bun bun at home only to take care of my girl since she was born and i have no cam at home. i understand your concern. i am just lucky that i can communicate with my maid well and she has good hygiene sense. however, when she makes some mistakes, i also have to think well before talking to her.

大宅

各位媽咪

你地都處理得好好呀,吾知點解呢,我覺得好難開口叫佢做呢樣果樣,做吾好好難話人咁,有時我叫佢做野,佢好似嫌我煩咁,我自己又氣頂,但係佢吾做我又嬲喎,搞到自己精神衰弱。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Hi, 樓主, 我都好明白點解唔可以勁鬧, 其實我都好少鬧工人, 就算佢點做錯我都只係講, 講到佢做為止, 我工人好要面子, 好似琴晚咁, 我大仔瞓覺要用手巾仔, 但竟然一條都無, 真係火都嚟埋, 之後自己未去用風筒吹乾1條比大仔用住先囉, 之後入房問工人做乜無晒手巾仔, 都叫你日日洗架啦, 佢駁咀話朝早洗咗(不過條條都濕呢), 我話咁你星期日放假前好洗定啦, 佢又駁我話哥哥成日換手巾仔, 我當然心諗點換都無理由10幾條換晒架, 跟本佢就懶, 諗住朝早會開洗衣機洗bb衫, 所以無手洗哥哥d手巾仔, 咁未乾唔切囉, 我當然繼續講啦, 咁你下次見無就用熨斗熨乾佢啦, 之後佢就無再駁咀, 應咗我一聲, 我先至肯收聲, 如果佢繼續駁, 我未繼續講, 如果你怕講唔點, 我會最後一句, 叫你做就做啦回應佢!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

翡翠宮

膽小媽咪,

你要爭氣同堅強, 一時叫c6做醜人, 一時自己做醜人, 唔使怕, 等佢覺得唔係淨係你針對佢.

我剛剛炳完佢, 因為我發現佢洗個煲好汚joe, 順勢提醒佢洗BB d野一定要干淨.

老實講, 有時見佢幾有耐性同BB玩又錫BB, 都想對佢好D, 不過佢地好唔爭氣, 轉頭又做錯野,你話點忍, 所以唔好忍, 有錯要鬧, 你愈怕, 佢愈食住你, 記住你係老闆, 佢要遵從你的要求.

如果你驚佢對bb唔好, 不如裝cam, 應該有阻嚇作用,我會响thursday安裝, 因為我於4月放完產假 (約HK$2,000, 可以online checking & recording), 如果效果好, 你不妨安裝, 買個放心.

大宅

SiuBBee,

可否pm 我 裝cam 的資料呀,係邊度買?

翡翠宮

原文章由 cj177916 於 08-3-18 17:02 發表
SiuBBee,

可否pm 我 裝cam 的資料呀,係邊度買?

cj177916,

你睇下啱唔啱使, 最緊要問清楚你 internet service provider 能否support or check with jbe, 不過佢地話成功使用後才收費, 因為係c6搞, 所以詳情唔多清楚.

首頁

尾頁

跳至